1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

[TUTORIAL] X-link kai: Co i jak ?

Temat na forum 'XLink Kai' rozpoczęty przez z0nk31, Sierpień 6, 2011.

  1. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    *Co to jest Xlink KAI ?
    X-link Kai jest alternatywą dla Xbox live, jednakże nie wszystkie gry, w które można grać po Live nie można grać po X linku. Gry takie muszą posiadać opcję "System Link". Achievementy wpadają, jak przy grze na Live.

    *Czy X-link jest dla mnie ?
    Tak, nie trzeba mieć bana, przerobionej konsoli czy tylko i wyłącznie konsoli z JTAG. Na każdej konsoli można grać, zarówno tej przerobionej w dowolny sposób czy nieprzerobionej

    *Co trzeba posiadać ?
    Komputer, Router, Konsolę oraz scrossowany kabel do połączenia się z routerem

    *Jak się połączyć ?
    1. Wchodzimy na stronęXLink Kai: Evolution VII. Global Network Gaming. i zakładamy tam konto
    2. Pobieramy program stądXLink Kai: Evolution VII.Global Network Gaming.
    3. Instalujemy i konfigurujemy w ten sposób http://img837.imageshack.us/img837/5109/ustawieniakai.jpg
    4. Podłączamy się: Zakładamy, że router już jest spięty z konsolą uruchamiamy program. Pojawi się takie oto okienko http://img812.imageshack.us/img812/7744/xlink2g.png wszystko ok, można się podłączać i grać :)
    5. Jeśli jednak pojawi się takie oto okienko http://img9.imageshack.us/img9/3449/xlinkj.png
    NIE POGRAMY !!! - musimy otworzyć port 30000

    Nie mogę uzyskać "NETWORK REACHABLE = YES" mimo, że mam wszystko poustawiane według powyższego poradnika. Dlaczego ?
    Często "YES" Wskakuje dopiero po chwili, należy poczekać kilka sekund - ja u siebie muszę kliknąc na globus, wejść w jakiś kanał i potem sprawdzamy lupkę czy już wskoczyło - i zazwyczaj już jest "YES"

    *Otwieranie portu 30000
    Uwaga ! Każdy router ma inną konfigurację i należy mieć chociaż cząstkę pojęcia o tym, co chce się zrobić - jeśli nie czujemy się na siłach zalecam zlecenie tego komuś kto będzie wiedział co i jak - otwarcie portu/ów zwiększa ryzyko ataków na nasz komputer - robicie wszystko na własną odpowiedzialność !!!

    1. Wchodzimy w ustawienia routera (ja mam D-link i u mnie wygląda to tak, że wchodzę w stronę internetową i wpisuje ip - wydaje mi się że w każdym routerze wygląda to podobnie)
    2. Wpisujemy w odpowienim okienku 30000, port UDP, ip komputera, resetujemy router i sprawdzamy (Cięzko mi to będzie wytłumaczyć ale jest inny sposób - dla opornych)
    3. Pobieramy ten program
    Kod:
    http://i.download.idg.pl/fannef/acc42a7dfd5f2e6f8a3dd6e2e3c0bc42/4f424e69/vol2/w95/inetutils/simpleport/simple_port_forwarding_v3.2.2_setup.exe
    4. Uruchamiamy i konfigurujemy (konfiguracja jest banalna tym bardziej, że jest do wyboru język polski)
    5.Jeśli dalej nie udało się otworzyć to trzeba kombinować jak się da, ja otwierałem ten zakichany port prawie dwa dni :/

    JEŚLI MIMO POWYŻSZYCH USTAWIEŃ KAI SIĘ NIE URUCHAMIA LUB IKONKA PROGRAMU ZNIKA PO NAJECHANIU NA NIĄ MYSZKĄ to jest "złoty sposób" na uruchomienie ENGINE'a dla opornych.
    Wystarczy, że ściągniecie pliki WINICAP i powinno działać. Instalujemy, restartujemy komputer i Musi odpalić. Pozdrawiam

    http://www.winpcap.org/install/bin/WinPcap_4_1_2.exe
    Jeśli pomimo tych ustawień ikonka dalej znika po najechaniu myszką to kolega ANARKAD podrzucił patent:
    JEŚLI WASZ INTERNET JEST ZA SŁABY LUB MACIE PINGI ZBLIŻONE DO ~30 ALE NIE JESTEŚCIE W STANIE SIĘ POŁĄCZYĆ:
    Należy pobrać program CFosSpeed który wspomaga działanie internetu, przyspiesza i ogólnie przydaje się gdy ping jest za wysoki[/COLOR]
    http://www.cfos.de/cfosspeed-v660.exe

    URUCHAMIANIE XLINK KAI NA NOWYM FREESTYLE DASH (OPCJA DLA RGH I/LUB JTAG!)


    Ta konfiguracja została przetestowana zarówno na RGH oraz na konsolach zwykłych które osiągają pingi około 31/32 ms.
    Jest to szczególna konfiguracja testowana na GOW3 i działa z każdą inną grą na nowej wersji Kai.
    Ważne: Twoi przyjaciele muszą korzystać z tej samej maski sieci (na przykład: 255.255.0.0)i tego samego wzoru IP (na przykład: 192.168.xxx.xxx).

    KONFIGURACJA
    Jeśli używasz routera TP-LINK, należy ustawić zakres adresów IP od 192.168.xxx.xxx
    Idź do konfiguracji routera (otwórz okno przeglądarki, wpisz swój wewnętrzny adres ip, zaloguj się jako admin (hasło pozostaw puste lub równieżwpisz admin)
    Po zalogowaniu, wejdź do ustawień sieci LAN i zmień maskę ​​podsieci na 255.255.0.0
    Upewnij się, że inni gracze również korzystają z takiego samego co Twój Adres IP
    i to wszystko :)

    Jeśli chcesz uruchomić Xlink Kai z poziomu Freestyle Dash (KOMPUTER MUSI BYĆ WŁĄCZONY ALE MOŻNA OBSŁUGIWAĆ PROGRAM BEZ POTRZEBY DOTYKANIA KOMPA)

    **KONFIGURACJA PROGRAMU XLINK KAI:
    Zaznaczamy tylko tę jedną opcję
    [​IMG]
    By zonk31

    **Konfiguracja Freestyle Dash:
    Wchodzimy w ustawienia FSD / General Settings / menu Kai lub Menu Online (w zależności od skóry) i zaznaczamy tę opcję:
    [​IMG]
    By zonk31

    **Teraz przechodzimy do Zakładki Sieć:
    Ustawiamy tak jak tutaj
    [​IMG]
    By zonk31
    "System attached to Xlink Kai" Oznacza że wszystko jest ok, należy teraz wcisnąć POŁĄCZ i poczekać ok. 30 sekund żeby uruchomił się silnik na FSD

    **Wejdź teraz w kartę "PLAY ONLINE":
    Powinna pojawić się lista dostępnych serwerów gier w trybie system link.
    [​IMG]
    By zonk31

    *Zmiana Adresu MAC w konsoli
    Mimo powyższych ustawień dalej nie można się połączyć ?
    zapomniałem o najważniejszym: Zmianie adresu MAC w konsoli ;]
    Uruchamiamy Kai'a - wchodzimy w jakikolwiek kanał, klikamy na LUPĘ, potem na FOLDER
    Jeśli numer zaczyna się od 00125a to nie trzeba niczego zmieniać, wszystko jest w porządku.
    Jeśli natomiast wyskakuje taki komunikat:
    "Your consoles are yet to be detected by Kai. Please ensure that you have....." to czeka nas zmiana adresu MAC. Jak to zrobić ?

    1. Odpinamy kabel sieciowy od konsoli
    2. W ustawieniach konsoli wchodzimy w:
    SYSTEM>>USTAWIENIA SIECI>>SIEĆ PRZEWODOWA>>SKONFIGURUJ SIEĆ>>USTAWIENIA DODATKOWE ( żeby przejść do tej zakładki trzeba nacisnąć na padzie strzałkę w prawo) i wybieramy opcję "ALTERNATYWNY ADRES MAC"
    3. 6 pierwszych znaków w adresie zastępujemy znakami 00125A, reszta znaków pozostaje bez zmian.
    Cały adres MAC musi być 12 znakowy, z czego KONIECZNE jest zmienienie początkowych 6 znaków !
    4. Po zmianie zatwierdzamy ok.
    5. Wyłączamy konsolę
    6. Podpinamy kabel sieciowy
    7. Włączamy konsolę.
    8. GRAMYY !!! :D (Wreszcie) :)


    Powodzenia

    Zastrzegam sobie prawo do tutoriala, zdjęć i wszystkiego co jest tutaj napisane, trochę się namęczyłem żeby to ogarnąć. Tutorial przygotowałem specjalnie dla xboxforum.

    Szczególne podziękowania dla Neski'ego za pomoc z tymi nieszczęsnymi portami. Jeśli jest wątpliwej jakości proszę o napisanie pm, postaram się poprawić wszystkie niejasności.
    Pytania, komentarze i opinie mile widziane
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. rafi2251

    rafi2251 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 23, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  4. Drey

    Drey Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Tutorial wygląda na bardzo pożądny, lecz mój problem wygląda tak, że w momencie włączania konfiguracji pojawia się logo xlinka, na pasku obok zegara pojawia sie ikona ale nie otwiera się strona konfiguracji, a po najechaniu kursorem na ikonkę na pasku ona znika. Tak samo dzieje się gdy uruchomię start kai albo user interface chociaż przy interface otwiera się okno programu lecz to w niczym nie pomaga :mad:
     
  5. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    a masz zainstalowane Net.framework <2.0
     
  6. rockobradford

    rockobradford Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    175
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Czy dalej potrzebny jest Ping<30ms? Czy może coś w tym temacie się zmieniło?
     
  7. Neski

    Neski Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 4, 2011
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Słupsk
    niestety nic się nie zmieniło .. w niektóre gry możesz pograć z kimś kto ma JTAG :)
     
  8. Drey

    Drey Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Framework v4.0 mam, dowiedziałem się jeszcze, że osoba która mi instalowała xlinka miała problem bo po konfiguracji nic się nie uruchamiało więc odinstalował i wyczyścił rejestr a po tym cudownym czyszczeniu nie można nawet instalki uruchomić bo windows wywala takie coś ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting
    :(
     
  9. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    odinstaluj linka, zainstaluj CCleaner najnowszy, wywal wszystkie pozostalości po xlinku (również te w rejestrze), zainstaluj xlink.
    naprawdę nic więcej mi nie przychodzi do głowy, nie miałem takiego problemu. Masz coś namieszane w systemie i pewnie dlatego takie dziwne errory.
     
  10. MrDudi

    MrDudi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2009
    Posty:
    162
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    miałem cos podobnego dawno temu i z tego co pamiętam zainstalowałem starsza wersje i poszła.
     
  11. Drey

    Drey Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nie pomogło, więc wgrałem od nowa siódemkę ale mam teraz inny problem. Mianowicie gdy próbuje uruchomić konfigurację nic się nie dzieje. Za pierwszym razem się uruchomiła ale jak włączyłem kai to wyglądało to tak jakby nie był skonfigurowany. Przy kolejnej próbie konfiguracja się już nie uruchomiła ;/ Przeinstalowałem ale dalej jest to samo. Jedyne co mogę zrobić tu odpalić User Interface. Reszta się nie uruchamia. Jakieś pomysły?
     
  12. onix212

    onix212 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    1981
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Śląsk
    szkoda że na to są takie malo ciekawe tytuly tylko...
     
  13. Drey

    Drey Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ja jak grałem na xbl to i tak tylko w Gearsy więc mi różnicy to nie zrobi czy to xbl czy xlink :)
     
  14. ...:::Anarkad:::...

    ...:::Anarkad:::... Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2011
    Posty:
    1905
    Polubienia:
    191
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    ja mam ten sam problem co Drey, wyczyściłem rejestr, reinstalowałem ale nie moge zainstalować net framework 2.0 wyskakuje mi taki komunikat ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting nie mam pojęcie który aplet mam włączyć/wyłączyć, jest tam jakiś net framework 3.5 ale nic z tego włączyłem/ reset kompa, nic
    wyłączyłem/ reset kompa, nic
    nie wiem co jeszcze mam zrobić żeby mi zadziałał ....
    (mam windows 7 86x bit)
     
  15. Drey

    Drey Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    może jednak ktoś zna jakiś sposób?
     
  16. ...:::Anarkad:::...

    ...:::Anarkad:::... Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2011
    Posty:
    1905
    Polubienia:
    191
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
  17. Misieksc

    Misieksc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2009
    Posty:
    78
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Sosnowiec
    A spróbujcie takiej konfiguracji Xlinka

    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us
     
  18. ...:::Anarkad:::...

    ...:::Anarkad:::... Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2011
    Posty:
    1905
    Polubienia:
    191
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
  19. Daniel1979

    Daniel1979 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 30, 2010
    Posty:
    786
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    SCI
    Dobra , na kompie niby wygląda mi , że OK. Aczkolwiek wku...a mnie , że mam pytajniki zamialt liczb. Ma ktoś na to pomysł?
    Drugi problem to za nic nie umiem ustawić X. Non stop w FSD wybija niemożność połączenia.
    Potrzebuję jednego mądrego co powie mi gdzie i co wpisać w FSD. Jakie IP i wogóle.
    Nie można na JTAGu bezpośrednio połączyć , musi również być przez komp?
    Od wczoraj dopiero drążę temat kai i jeszcze jestem w....... lesie.
     
  20. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    znaki zapytania zamiast cyfr jest u mnie odkąd zainstalowałem Kaia i nie mam pojęcia co z tym zrobić. a żeby na FSD działał kai, program musi być też uruchomiony na kopmputerze
     
  21. Daniel1979

    Daniel1979 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 30, 2010
    Posty:
    786
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    SCI
    Wczoraj jak zainstalowałem to za pierwszym włączeniem pokazywało ilość userów , lecz niestety znikło.
    Dobra , a co drugiego pytania , że w FSD nie umiem zrobić by pojawiło się to CONNECT?
     
Wczytywanie...

Poleć forum