1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

[TUTORIAL] XBSlink

Temat na forum 'XBSlink' rozpoczęty przez kapral4, Listopad 30, 2011.

  1. kapral4

    kapral4 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2007
    Posty:
    86
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Stargard Szczeciński
    1. Co to XBSlink.


    Jest to alternatywa dla Xlink Kai, program ktory umozliwia nam granie w gry ktore korzystaja z System Link.


    2. Wymagany sprzet/oprogramowanie.


    - XBOX360 (musimy znac adres fizyczny [mac] karty sieciowej xboxa)


    a) konsola z JTAG/RGH i wgranym ping patchem.
    b) jezeli nie posiadamy RGH/JTAG musimy miec lacze, ktore zapewni nam pingi w granicach 30ms


    - Program XBSlink


    Do pobrania z XBSlink Download – XBSlink – XBox360 & PS3/2 System Link Proxy




    (Tutorial na bazie wersji 0.9.5.3, opisuje jak ustawic oprogramowanie na bazie mojej sieci czyli Internet -> router -1 port LAN komputer stacjonarny - 2 port LAN xbox360)


    - Komputer z Windowsem/Linuxem/Mac:


    Wymagania dla Windows:


    a) .Net 3.5
    b) WinPCap Packet Capture Library ( wchodzi w sklad instalatora wiec nie musimy oddzielnie szukac i instalowac


    Wymagania dla Linux`a:


    a) pakiet MONO 2.4 net framework
    b) bibloteka pcap (v1.1.1)


    Wymagania dla Mac`a:


    a) pakiet MONO 2.4 net framework
    b) bibloteka pcap (libpcap.dylib)


    3. Ustawienia Sieciowe


    Jezeli jestesmy za routerem badz firewallem musimy przekierowac port 31415 (udp) na nasz komputer na ktorym uruchamiamy XBSlink.




    4. Instalacja


    Nie bede sie za bardzo rozpisywal , ale w skrocie uruchamiamy instalator , wybieramy miejsce gdzie zainstalowac i klikamy dalej,dalej...)


    5. Konfiguracja

    Uruchamiamy konsole i np COD: MW3 i czekamy teraz uruchamiamy program , jezeli wystapi komunikat firewalla to prosze dodac do wyjatkow ten program...
    Wybieramy Zakladke Settings nizej wybieramy General i w polu nickname ustawiamy nasz nick ;)

    [​IMG]

    Nastepnie wybieramy Network i w sumie to jest najwazniejsza czesc kofiguracji:

    [​IMG]

    1. Wybieramy nasze polaczenie sieciowe

    2. Wybieramy port 31415 dla XBSlink oraz zaznaczamy "ptaszki" jak na screenie ( przypominam jezeli jestes za routerem/firewallem musisz ustawic na routerze przekierowanie portu 31415 na twoj komputer na ktorym uruchamiasz XBSlink)

    3. w tym pkt. wpisujemy adres fizyczny (mac) naszego xboxa i klikamy add

    4. klikamy save settings zeby zapisac ustawienia i to wszystko

    Teraz klikamy u gory na Start Engine i program powinien sie polaczyc.

    Wybieramy zakladke Clouds i klikamy load

    [​IMG]


    Teraz mamy pograna Cloud Liste ( najprosciej tlumaczyc sa to pokoje zalozone przez ludzi ktorzy graja w jakas okreslona gre)

    Szukamy gry w ktora chcemy pograc ja uruchomilem COD: MW3 wiec widze pokoj dla siebie (nazywa sie Modern Warfare3 Game Right Now!!! , 2 razy klikamy i wchodzimy na okreslony pokoj)

    [​IMG]


    W tej chwili powinna nam sie zaladowac lista graczy wiec mozemy uruchomim multiplayer w COD:MW3 i wybieramy SYSTEM LINK i szukamy servera i podlaczamy sie i gramy ;)


    [​IMG]


    I KONIEC ;)

    PS. to moj pierwszy tutorial wiec gdzies moze byc blad... w koncu jestesmy tylko ludzmi wiec w razie czego wieczorkiem poprawie. Pozdrawiam i milego grania :)

    Poprawiłem jakby ktoś nadal jakimś cudem nie zrozumiał gdzie ma co wpisać... zdarza się :)
    //DOG29
     
    2 użytkowników lubi ten post.
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Zdzich981

    Zdzich981 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    XBSlink

    Poradnik dobry :) tylko napisz może więcej o punkcie 3. Jak przekierować port
     
  4. claudii

    claudii Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2009
    Posty:
    232
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Kobieta
    Miasto:
    Olsztyn, Poland
    ad. 1. połączenie sieciowe z internetem czy konsolą?
    ad. 2 można napisać jak się przekierowuje porty.
    ad.3 napisz gdzie jest podany adres mac konsoli.
     
  5. CSpec

    CSpec V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2011
    Posty:
    1586
    Polubienia:
    579
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    K-PAX
    Wchodzisz do zakładki "Moja konsola Xbox" następnie Ustawienia Konsoli

    Klikasz na "Ustawienia sieciowe" i w zależności od tego czy masz połączenie po wifi czy kablu wybierasz "Sieć Przewodowa" bądź wifi.

    Wybierasz zakładkę Ustawienia Dodatkowe, następnie Ustawienia Zaawansowane. Na dole zobaczysz swój adres MAC.
     
  6. tkonrada

    tkonrada Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 26, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    W grze MW3 są widoczne hosty ale nie mogę się połączyć ping mam poniżej 30.
    Jak stworzyć własny host?
     
  7. CSpec

    CSpec V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2011
    Posty:
    1586
    Polubienia:
    579
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    K-PAX
    chodzi ci o chmurę ? wpisujesz w xbslink jej nazwę, maks. graczy, i ew. hasło, następnie Clouds-->Join/Create
     
  8. tkonrada

    tkonrada Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 26, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    dlaczego nie mogę wejść do gry, w grze wyskakuje komunikat że nie może połączyć się z hostem.
     
  9. claudii

    claudii Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2009
    Posty:
    232
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Kobieta
    Miasto:
    Olsztyn, Poland
    w jaki sposób jest wiadomo do jakiej gry jest host? Przecież nie ma tam podziału jak w xlinku na gry?
     
  10. kapral4

    kapral4 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2007
    Posty:
    86
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Stargard Szczeciński
    Ja tez tak czasem mam, domyslam sie ze jest to spowodowane laczem osoby ktora zalozyla gre, moze gdzies jakis firewall cos zablokowal albo u goscia ktory hostuje albo gdzies po twojej stronie.


    Najczesciej po nazwie domyslasz sie o jaka gre chodzi, kazdy moze zalozyc gre wiec czasem sa dziwne nazwy...
     
  11. unknow1

    unknow1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 25, 2011
    Posty:
    101
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Kabel sieciowy podłączam z routera do xboxa czy z komputera na którym jest ten program?
     
  12. Fivix

    Fivix Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 17, 2010
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Chodzi tu oto ze podlaczam neta do Konsoli i do kompa, stawiam server w jakeis grze poprzez program na kompa, i przez neta podlaczam sie jakby do servera postawionym na kompie??

    Czyt nieda sie grac na xlinku majac wylaczony komp?

    Chyba jednak to tak niewyglada :D, bo jak by bylo w przypadku Gears of war Co-op. Gra sama przeciez grac neimoze dopóki gracze sie niepodlacza...
     
  13. Neski

    Neski Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 4, 2011
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Słupsk
    Do Routera
     
  14. claudii

    claudii Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2009
    Posty:
    232
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Kobieta
    Miasto:
    Olsztyn, Poland
    dlaczego w grze nie widzę hostów?
    czy to wina pinga, wersji gry?
     
  15. kapral4

    kapral4 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2007
    Posty:
    86
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Stargard Szczeciński
    Moze byc wina wersji gry , lub moze nie podlaczyles sie do chmury, lub nikt nie zalozyl hosta gry...
     
  16. michal9125

    michal9125 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 14, 2011
    Posty:
    209
    Polubienia:
    162
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Edinburgh (uk) Chełm (PL)
    Witam ustawiłem wszystko tak jak w tutku i wyskakuje mi taki błąd dodaje screena i raport (?) z programu .
    ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting

    11:23:42 : starting Engine
    11:23:42 : @ UPnP device discovery started
    11:23:48 : * udp listener dispatcher thread starting...
    11:23:48 : * udp outgoing dispatcher thread starting...
    11:23:48 : * initialized udp listener on port 31415
    11:23:48 : * udp receiver thread started
    11:23:50 : @ discovered external public IP 95.51.45.110
    11:23:50 : !! starting Packet sniffer failed (2): Unable to open the adapter (rpcap://\Device\NPF_{07BAE660-026C-4D90-A887-F69522C9BCE9}). Error opening adapter: Nie można odnaleźć urządzenia. (20)
     
  17. ...:::Anarkad:::...

    ...:::Anarkad:::... Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2011
    Posty:
    1905
    Polubienia:
    191
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    masz chyba ustawioną złą kartę sieciową w programie
     
  18. michal9125

    michal9125 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 14, 2011
    Posty:
    209
    Polubienia:
    162
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Edinburgh (uk) Chełm (PL)
    zmieniłem i nadal to samo.
     
  19. michal9125

    michal9125 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 14, 2011
    Posty:
    209
    Polubienia:
    162
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Edinburgh (uk) Chełm (PL)
    ref?
     
  20. ...:::Anarkad:::...

    ...:::Anarkad:::... Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2011
    Posty:
    1905
    Polubienia:
    191
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    program jest kompatybilny z Windows XP/Vista/7 , Linux, Mac OS X a jak widzę masz dużo starszy windows (chyba że to jakaś skórka czy coś w tym stylu...) więc morze to jest powód twojego problemu albo tak jak pisałem coś z kartą sieciową...
     
  21. michal9125

    michal9125 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 14, 2011
    Posty:
    209
    Polubienia:
    162
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Edinburgh (uk) Chełm (PL)
    To jest Xp. W programie tez zmienialem karte sieciowa. I nicc.
     
Wczytywanie...

Poleć forum