1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Ustawienia TV - problem z czernią?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez peek188, Grudzień 6, 2011.

  1. peek188

    peek188 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2011
    Posty:
    127
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Newcastle
    Mam monitor LCD LG M2280D-PZ 22" - Monitory LCD - LG M2280D-PZ 22" cena od 838.99zł . Gry na nim wyglądają nieco za ciemno (nawet przy standardowych ustawieniach kalibracji czerniw x boxie). Dodam ze podłączam konsole przez kabel hdmi high speed. Jak ustawić tv żeby obraz był dobry (próbowałem sam naprawde bardzo długo,jednak nie przyniosło to żadnych rezultatów). Jakie wybrac ustawienia konsoli (rozdzielczość, kolory) a jakie w tv (chodzi głownie mi o kontrast dynamiczny, gammę, ostrość) Bardzo prosze o pomoc.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Lucky Luke

    Lucky Luke V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 10, 2010
    Posty:
    987
    Polubienia:
    125
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Wroclaw
    Ja też mam takie cudo tylko Samsunga. Po prostu ustawiasz kolory na zimne a nie ciepłe i do tego przecież pilotem jasność idzie ustawić. Zapisujesz i masz
    Niektóre telewizory/monitory mają też opcje gra, film etc. Pobaw się.:)
     
  4. peek188

    peek188 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2011
    Posty:
    127
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Newcastle
    Bardziej mi chodzi też o ustawienia konsoli - np kalibracja czerni lub kolory (ycbr itp)??
     
  5. komar251

    komar251 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2010
    Posty:
    474
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Częstochowa
    Kalibracja czerni – opcja ta jest dostępna tylko
    w przypadku podłączenia konsoli do
    wyświetlacza za pomocą kabla VGA lub HDMI.
    Ważne! Nieprawidłowe ustawienie tej opcji
    ma duży wpływ na jakość wyświetlanej grafiki,
    co objawia się albo mocnym wypłukaniem
    kolorów, albo całkowitą utratą detali w
    ciemnych fragmentach ekranu!
    Poziom „standardowe” to typowe ustawienie dla
    większości starszych telewizorów, poziom
    „rozszerzone” sprawdza się w przypadku
    monitorów komputerowych oraz telewizorów
    zdolnych odebrać sygnał Full RGB. Jak stwierdzić
    która opcja jest właściwa dla naszego tv?
    Najprościej jest załączyć opcję „rozszerzone” a
    następnie odpalić jakąś grę zawierającą ciemne
    zakamarki. Jeżeli zlewają się one w całkowicie
    czarną plamę i zwiększanie jasności nic nie
    pomaga, oznacza to, że należy ustawić poziom
    ”standardowe”. Środkowa opcja, czyli „średnie”
    to zupełnie niestandardowy wymysł Microsoftu,
    coś pomiędzy dwoma pozostałymi ustawieniami
    i nie warto sobie nim zawracać głowy.
    Opcja ta posiada swój odpowiednik w niektórych
    modelach telewizorów, który dubluje ten efekt.
    Więcej o tym przy opcji „Czerń HDMI” w dalszej
    części opisu.
    Zakres kolorów HDMI – opcja ta pozwala
    wybrać spośród kilku dostępnych wariantów
    zakresu kolorów. Najlepiej konsolę ustawić w
    tryb automatyczny i pozwolić jej samej ustawiać
    się odpowiednio w zależności od tego co akurat
    oglądamy.
    Mała sztuczka na koniec. Żeby zresetować
    ustawienia wideo w Xboxie 360, trzeba zaraz po
    jego włączeniu wcisnąć i trzymać jednocześnie
    prawy trigger oraz guzik "Y" . Konsola się
    zrestartuje i ustawienia wrócą do
    podstawowych. Przydatne jeśli np. podłączamy
    Xboxa do innego wyświetlacza lub innymi
    kablami niż zazwyczaj i pojawiły się przez to
    problemy z wyświetlaniem obrazu.
    II. USTAWIENIA TV
    Zanim zaczniemy kombinowanie warto jest
    zapisać sobie gdzieś wartości wszystkich opcji
    które będziemy zmieniać, zwłaszcza jeśli tv/
    monitor nie ma żadnej opcji szybkiego
    resetowania ustawień. Dzięki temu będziemy
    mogli zawsze wrócić bezproblemowo do
    poprzedniego stanu, który nam bardziej
    pasował.
    Po włączeniu telewizora warto też odczekać
    przynajmniej godzinę aż się nagrzeje. Świeżo
    odpalony TV nie wyświetla tak jasnego obrazu
    jak po rozgrzaniu, więc ustawianie np. jasności
    czy kontrastu mija się z celem.

    Edit: sry, za dziwne znaczki ale nie chce mi się poprawiać telefonem.

    Post wysłany przy użyciu Tapatalk Pro korzystając z xperia x10 i .
     
  6. peek188

    peek188 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2011
    Posty:
    127
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Newcastle
    napisze tak - gdy daje ustawienia kolorów automat- są one strasznie matowe ale obraz jest jaśniejszy a gdy na ycbr jest super ale obraz jest ciemny - jeśli przy tym w opcjach tv dam średnią gammę i wysoki kontrast dynamiczny - jest jasniej ale znowu kolory są brzydsze
     
  7. Jizah

    Jizah Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 6, 2009
    Posty:
    79
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    mam ten sam model ale powiem że nie wiem czym są spowodowane Twoje problemy, ja od nowości nawet nie zaglądałem do ustawień nie mam takich problemów, wszystko wygląda dobrze
     
  8. peek188

    peek188 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2011
    Posty:
    127
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Newcastle
    Dobra to powiedz mi jak Ty masz ustawione wszytsko w konsoli?? chodzi mi o kalibrację zcerni i te kolory (rgb czy ycbr 709 czy może automat??) w Tv kontrast dynamiczny i gamma??
     
  9. turbin

    turbin Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2010
    Posty:
    443
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Ustaw automatyczne.
     
  10. peek188

    peek188 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2011
    Posty:
    127
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Newcastle
    zadziałała opcja automat:D Kalibracja czerni na rozszerzoną + czerń na monitorze wysoka gamma średnia, kontrast dynamiczny niski. Teraz uzyskałem dopiero obraz jaki chciałem:) widze ze wczesniej duzo tracilem:)
     
  11. peek188

    peek188 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2011
    Posty:
    127
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Newcastle
    PS. problemem był też laptop włączony i położony w pobliżu tv:) po jego wyłączeniu obraz w tv ulegał polepszeniu /: Możecie jeszcze napisać jakie macie ustawienia tv - głównie mi chodzi o kolory poziom odcieni temp kolorów, podświetlenie i kontrast bo znowu nie moge sobie tego dobrać:)
     
Wczytywanie...

Poleć forum