1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Uszkodzony napęd a RGH

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez XManiac, Maj 30, 2013.

  1. XManiac

    XManiac Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 28, 2009
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam .
    Mam pytanie dotyczące przeróbki RGH. Mam konsolę w której został uszkodzony napęd Liteon (prawdopodobnie zły klucz przy wgrywaniu LT). Przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku, że nie będę w napęd inwestował (w jego naprawę, wyciąganie klucza z płyty głównej), a zrobię RGH. I teraz kilka pytań.
    Dane konsoli:
    motherboard: Falcon v2 (data 2008 - 08 - 31)
    zasilacz: 175 W
    dashboard: .16202
    dysk twardy: 120 GB


    1. Czy uszkodzony w ten sposób napęd nie będzie stwarzał problemów z RGH ?
    2. Czy samemu bez specjalistycznych urządzeń dam radę zainstalować RGH ? (lutowanie - ok)
    3. Czego bym potrzebował do tej konkretnie konsoli w przypadku RGH
    4. Czy warto samemu za to się zabierać (opłacalnie ? ) czy lepiej wydać 200 zł na serwis ?

    Z góry dzięki za odpowiedzi.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2717
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Napęd nie ma wpływu na Rgh. Dzięki Rgh odzyskać możesz klucz. Oddaj do serwisu samemu zaczynać od falcona i rgh2 to dla nowicjusza morderstwo....

    Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2
     
    1 osoba to lubi.
  4. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    1. Nie będzie, ba po zrobieniu konsoli na RGH będziesz mógł naprawić napęd o ile to tylko zły klucz.
    2. Nie. Potrzebujesz programator + czip
    3. http://xboxforum.pl/jtag-rgh-194/sprzet-do-rgh-co-bedzie-potrzebne-145920/
    4. Dla jednej konsoli się nie opłaca
     
    1 osoba to lubi.
  5. XManiac

    XManiac Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 28, 2009
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzięki. A możecie jeszcze podać jakieś nazwy (programator + czip) bo rozumiem że pod tego Falcona RGH 2.0 ?
     
  6. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    Ja mam super nand flashery po 100 juz z wysylka. Odczytasz nand nim plus zaprogramujesz chip....mam jeszcze matrixy jak cos

    Wysyłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 2
     
    1 osoba to lubi.
  7. XManiac

    XManiac Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 28, 2009
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jeśli chodzi o programatory, które wymieniłeś jest jakaś zasadnicza różnica w łatwości pracy z nimi ? Który będzie najprostszy ?
    I jaki czip konkretnie do tego falcona np. Coolrunner ale jaki ? B, C, D ?
     
  8. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2717
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Bierz albo od opeael2 lub kupuj jrprogrammer najtańsze i all in one.

    Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2
     
  9. KaBooM

    KaBooM XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2011
    Posty:
    972
    Polubienia:
    109
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    super nand flasher dlaciebie jak najbardziej ok,zrobisz nim wszystko itp, tylko odpowiedz sobie na pytanie programator + chip+ ewentualne uwalenie konsoli = opłaca się ?
    Z 1 postu wnioskuję że chciałeś lt sam zrobić i nie wyszło czy jakoś inaczej to było ?
     
    1 osoba to lubi.
  10. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    Chip obojetnie jaki....programatory na usb , wiec nie ma problemu z nimi

    Wysyłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 2
     
    1 osoba to lubi.
  11. XManiac

    XManiac Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 28, 2009
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    tak sam robiłem LT ale popełniłem błąd nie sprawdzając klucza po raz drugi i tym sposobem jest jak jest ;) Właśnie zależy mi na takiej opinii. Ponieważ koszt programatora jakieś 100 zł + chip 50zł? + czas na wertowanie instrukcji, schematów wiadomo że chyba lepiej oddać do serwisu. Ale z drugiej strony zdobyte doświadczenie ;)
     
  12. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    To juz musisz sam ocenic

    Wysyłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 2
     
  13. XManiac

    XManiac Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 28, 2009
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok. Ostatnie pytanie, przez "chip obojętnie jaki" mam rozumieć, że w przypadku tego falcona literka przy tych coolrunnerach nie jest istotna ?
     
  14. adamrz

    adamrz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 16, 2011
    Posty:
    733
    Polubienia:
    106
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Elbląg
    Wystarczy coolrunner c albo matrix glitcher

    Wysyłane z mojego HTC ChaCha A810e za pomocą Tapatalk 2
     
    1 osoba to lubi.
  15. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn


    każdy czip robi tą samą robotę więc nie ważne jaki masz na każdym zrobisz RGH. Różnica jest tylko w dodatkowych kondziakach i rezystorach które czasem trzeba wrzucić. Jeden czip ma wszystko on-board, drugi czip nie ma i trzeba się pofatygować do elektronicznego sklepu. Mowa oczywiście o czipach pod rgh na fatach
     
    1 osoba to lubi.
  16. XManiac

    XManiac Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 28, 2009
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Rozumiem i właśnie chodzi mi o to co napisałeś. Bo doświadczony "fachowiec" szybko będzie wiedział jakie rezystory czy kondensatory dodać mając dowolny chip. A mi chodzi o bardziej konkretną odpowiedź co do mojego falcona, żeby nie bawić się w dodatkowe dolutowywanie kondensatorów itp.. :)
     
  17. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    tak jak forumowicz wyżej ci podpowiedział, wystarczy ci CoolRunner rev. C, a jakbyś kupił sobie CR3 Lite to już masz full wypas.
     
    1 osoba to lubi.
  18. XManiac

    XManiac Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 28, 2009
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzięki za odpowiedzi! Przemyślę sprawę w takim razie.

    Pozdrawiam. Można zamykać.
     
Wczytywanie...

Poleć forum