1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Uziemienie

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Darkman, Listopad 20, 2010.

  1. Darkman

    Darkman Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam,

    Czy przy fleshowaniu uziemiać obudowę komputera z xboxem, czy nie?

    W tutejszych tutorialach jest napisane, że powinno się uziemiać, ale w którymś z tematów tego odradzano.

    To jak?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Darkman

    Darkman Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  4. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    powinno sie uziemic bo brak uziemienia moze spowodować przepięcie i uszkodzenie
    powinno być połaczenie obudowa PC z masą i obudową xboxa [jeżeli zasilanie bierzesz z xboxa]
    i napędu [masą]
    masa to inaczej minus /-/ zasilania
     
  5. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    pod zadnym pozorem! jak masz kiepska instalacje to wlasnie w ten sposob mozesz cos zjarac. ja nigdy tego nie robilem i nie bylo problemow.
     
  6. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    no bo trzeba mieć sprawną instalację :D
    najlepiej sprawdzic czy PC jest dobrze uziemiony dotykając obudowy
    zewnętrzna częścią dłoni ,nie moze cie kopać ...
    ile wersji tyle zdań..jeden ci powie że jakiś samochód jest super a inny że badziewie...no comment
     
  7. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    725
    Polubienia:
    72
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Gdzieś ktoś pisał, że podłączał kabel do kaloryfera w celu uziemienia.
    Tego też nie robić?

    Jak obudowy będą połączone to się nic stanie (mam na myśli połączenie poprzez listwę z bolcem ochronnym)?
     
  8. cezeusz

    cezeusz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Pozwolicie, że się wtrącę. Jeśli już trzeba uziemić to najlepiej z wspólnej masy obu urządzeń. Jeśli jedno urządzenie podłączasz z jednego gniazdka w dodatku na przedłużaczu. Natomiast drugie urządzenie z innego gniazdka na innym przedłużaczu to w efekcie (przy starej instalacji) dotykając tych dwóch uziemień może nastąpić porażenie prądem. Dzieje się tak na wskutek różnicy rezystancji przewodów jednego przedłużacza jak i drugiego. Do tego doliczcie proszę aluminium w ścianach oraz upływ czasu.
    W dodatku uziemianie do kaloryfera to jest coś przerażającego. Zauważ że w każdym kaloryferze płynie prąd (niskie napięcie). Sprawdź miernikiem.
    W wielu domach można spotkać 4 trójniki wmontowane do listwy od kompa. Trudno wówczas mówić o dobrej pracy sprzętu komputerowego a co dopiero o jakiś przeróbkach.

    Na koniec dodam: Sprawdź 2 razy za nim się do czegokolwiek zabierzesz.
     
  9. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    725
    Polubienia:
    72
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Ok, czyli trzeba podłączyć komputer i konsolę do gniazdka z tą samą fazą, żeby była wspólna masa. A najlepiej, żeby urządzenia były podłączone do tego samego gniazdka, żeby robić jakiejś rezystancji.
    Zgadza się?

    I to wszystko? Z przewodem ochronnym nie trzeba nic robić?
     
Wczytywanie...
Podobne tematy
  1. macie5kk
    Odpowiedzi:
    10
    Wyświetleń:
    1162
  2. quazar81
    Odpowiedzi:
    5
    Wyświetleń:
    500

Poleć forum