1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

VGA > RCA (Xbox Classic)

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez baniol, Lipiec 31, 2013.

  1. baniol

    baniol Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam! Czy jeżeli kupię sobie taką przejściówkę ADAPTER z PC LAPTOP na TV SVGA VGA RCA S-VIDEO (3404820489) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i chciałbym podłączyć Xbox Classic do monitora LCD lub CRT to obraz będzie wyświetlany poprawnie?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    To nie będzie działało. Jedyna opcja zrobienia wyjścia VGA w Xbox Classic to wgranie biosu IND oraz zrobienie odpowiedniego kabelka z układem LM1881n (albo bez tego układu dla konsol 1.0-1.3 ale potrzeba wyprowadzać dodatkowo 2 sygnały z płyty głównej).

    Moje fotki:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    I schemat:

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    1 osoba to lubi.
  4. baniol

    baniol Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    A czy sytuację zmieniłoby wejście DVI?
     
  5. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    Nie.

    Ja ten kabelek robiłem jakieś 6 lat temu więc może coś się zmieniło ale szczerze to wątpię:) Ponoć można także pominąć LM1881n jeśli monitor posiada SOG (Sync on Green) - wtedy tylko lutuje się przewody (oraz konfiguracja org dasha w konsoli).

    Gdzieś kiedyś widziałem także urządzenia które z sygnału Component robiły VGA ale jak to działało to Ci nie powiem :)

    Taka przejściówka działać nie będzie i nie ważne czy jest na VGA czy na DVI :)
     
  6. baniol

    baniol Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzięki za odpowiedź. Kurde, mam jeden kabel, a telewizora w pokoju brak, więc chciałem przenieść do siebie i grać na monitorze, ale teraz boje się, że jak zabiorę się za lutowanie to zepsuje xboxowy kabel. Nie ma jakiegoś bezpieczniejszego sposobu? Widzę na allegro, że można kupić takie konwertery ale do x360.
     
  7. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    Jeszcze jak ja to robiłem to pomimo polutowania przewodu trzeba było "po omacku" zmienić ustawienia konsoli w orginalnym dashu i dopiero wtedy pojawiał się obraz :)

    Zrobienie takiego przewodu + sprawienie że działa = nie takie proste, ale warto to zrobić dla własnej satysfakcji :)

    Mozna także to zrobić nie niszcząc przewodu - np tak:

    [​IMG]
     
  8. baniol

    baniol Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  9. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    W poście #4 pisałem o urządzeniu "które z sygnału Component robiło VGA" chodziło mi właśnie o coś takiego jak VGA BOX (wypadła mi wtedy nazwa z głowy). Powinno to działać ale nie daje głowy bo nie sprawdzałem - trzeba poczytać albo napisać do sprzedawcy.

    Odnośnie tego przewodu co dałeś linka:
    Xbox 360 jest przystosowany do wyświetlania obrazu na monitorze LCD/CRT ponieważ z tyłu w złączu posiada wyprowadzone sygnały Hsync i Vsync niezbędne do wyświetlenia takiego obrazu.

    Xbox Classic takich sygnałów w swoim złączu nie posiada, dlatego aby wyświetlić obraz na monitorze trzeba użyć VGA BOX'a (który w locie przekonwertuje obraz ze standardu Pr Y Pb do standardu VGA i doda sygnały synchronizujące) albo zrobić samemu przewód VGA z układem LM1881n i wgrać bios VGA.
     
    1 osoba to lubi.
  10. baniol

    baniol Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 14, 2007
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  11. Bzyku_PL

    Bzyku_PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2013
    Posty:
    169
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rzeszów, Poland
    Myślę że się nada, ale nie spodziewaj się dobrej jakości obrazu....

    Samo bezpośrednie podłączenie Xbox'a do TV przewodem Composite daje bardzo średnie efekty ponieważ jest to najgorsza jakość obrazu jaką oferuje Xbox.
    W tym przypadku dodatkowo sygnał będzie przechodził przez przejściówkę na której także będą jakieś straty. Jednak jest to chyba najtańsze rozwiązanie.
     
Wczytywanie...

Poleć forum