1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Warto dokupić ram ??

Temat na forum 'PC' rozpoczęty przez schaolin360, Styczeń 28, 2013.

  1. schaolin360

    schaolin360 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    167
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Witam mam kompa
    AMD A-6 4x2,7 GH
    Zintegrowana karta Radeon HD Graphics - wspóldzielna do 2 GB
    Windovs 7 64-bit
    4 GB ram

    I chodzi mi o to, że system pokazuje zainstalowana pamięć 4 GB (dostępne 3,5)
    Jest to wina tego że mam zintegrowaną kartę graficzną, czy może być inna przyczyna ??
    Chcę sobie dokupić 4 GB ram zeby mieć 8, tylko czy wtedy będzie pokazywać np. 7,5 czy też tylko 3,5 GB ??

    Wie ktoś ??
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Fellert

    Fellert Guest

    Polecałbym sprawdzić ile obsługuje Ci płyta główna .Druga sprawa to update biosu dobra rzecz.
    Zintegrowana karta Radeon HD Graphics - wspóldzielna do 2 GB mówi samo za siebie.
    Zapewne będzie tylko 7,5 gb ramu bo grafika skądś pamięć musi brać.
     
  4. cherisher

    cherisher Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2012
    Posty:
    17
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Odp: Warto dokupić ram ??

    Kolego ile byś ramu nie wsadził zawsze będzie ci pokazywać mnie (to jest część zarezerwowana i kropka) tak masz przy ustawianiach partycji na dysku, dalej peny i karty pamięci też nie pokazują ci całej wolnej pamięci. A tak swoją drogą po co ci aż tyle pamięci, jesteś grafikiem?

    Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
     
  5. Arktez

    Arktez Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2012
    Posty:
    45
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Ok. Rzeszowa
    Nikt z was nie wpadł na to że aby pokazywało więcej niż 3.5gb ramu należy mieć zainstalowany windows w wersji 64 bit? Tylko to jest przyczyną nie zintegrowana karta. Po za tym ja mam 4gb ramu i jeszcze mi nigdy nie zabrakło. Założę się że nawet nowy Crysis 3 nie będzie wymagał więcej niż 4gb więc nie wiem po co taka ilość ? Może 6gb by się przydało na późniejsze czasy ale na to jest jeszcze czas :)
     
  6. KaBooM

    KaBooM XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2011
    Posty:
    972
    Polubienia:
    109
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Odp: Warto dokupić ram ??

    Arktez przeczytaj pierwszy post założyciela tego tematu a zwłaszcza punkt dotyczący systemu operacyjnego.

    Wysłane z mojego GT-S6500D
     
  7. Hextor

    Hextor V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 3, 2009
    Posty:
    4297
    Polubienia:
    144
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Warszawa
    Będzie pokazywać mniej, bo zintegrowana karta graficzna ma wydzieloną część pamięci RAM jako swoją pamięć.

    W tym wypadku wychodzi na to że karta ma 512 MB zarezerwowane dla siebie.
     
  8. Pina

    Pina Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2012
    Posty:
    59
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    gdZ'
    4GB ramu to całkiem przyzwoita ilość :wink:
    Kiedys hulało się na 512, moim zdaniem nie potrzebujesz więcej ;)
     
  9. incubus

    incubus V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    629
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ruda Śląska
    Ramu nigdy nie jest zamało :)
     
  10. CSpec

    CSpec V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2011
    Posty:
    1586
    Polubienia:
    579
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    K-PAX
    photoshop potrafi zapchać 6GB RAM w kilka minut. Ehm, czekaj, Sekund.
    Ktoś wie.
    Masz APU AMD A-6 ze zintegrowanym radeonem który (iGPU) na starcie zabiera ci 512MB Ramu.

    w Skrócie: Zainstalowane masz 4GB pamięci RAM ale iGPU zabiera ci z tej pamięci 512mb= 3,5gb

    Wszyscy wiemy że APU nie ma własnego vRAM-u i jego GPU korzysta z RAM
    Wielkość rezerwowanej pamięci możesz ustawić w BIOSie płyty głównej, ale Ja pozostawiłbym to jak jest, i dokupił drugą kość 4GB.
     
Wczytywanie...

Poleć forum