1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Windows Media Center

Temat na forum 'Oprogramowanie' rozpoczęty przez kuba84, Luty 20, 2009.

  1. kuba84

    kuba84 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 19, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Na poczatku powiem ze szukalem na formum i ze czytalem FAQ ale niestety w FAQ'u jest wiele przydatnych informacji dot. instalacji i problemow, ale niestety ja jako poczatkujacy uzytkownik XBOX'a chcialbym zadac podstawowe pytania:

    (bede wdzieczny za odpowiedz)

    1. Czy WMC jest integralna czescia Windowsa?
    2. Gdzie go znalezc (na kompie)?
    3. Czy WMC to jest WMP lub jest w jakis sposob zintegrowany?
    4. Mam 2 kompy (XP Home i Vista Bussines) czy bede tutaj mial WMC? (szukalem nie znalazlem)
    5. Czy jest mozliwosc pobrania WMC z netu i jego zainstalowania? (z tego co doczytalem to istnienie jestem informacyjny Windows Media Center XP)

    Problem generalnie jest taki ze chcialbym polaczyc xboxa za pomoca WMC z kompem, ale nie wiem gdzie szukac WMC na kompie, czy go pobrac mozna itp.

    Bede generlanie wdzieczny za konkretna pomoc, a i moze warto byloby umiescic takze takie podstawowe informacje w FAQ.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. zdzicho

    zdzicho Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    /ETC/passwd
    a czy masz orginalne systemy bo jak nie to zapomnij


    ps w windowsie jest bocja szukaj albo za pomocą internat explorer googluj
     
  4. kuba84

    kuba84 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 19, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    systemy oryginalne
     
  5. wiecach

    wiecach Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    jaki masz system? jesli viste jakas wyzsza wersje start, wszystkie programy, windows media center. Nie wiem jak to jest z xp, wiem, ze wyszla oddzielna wersja Windows Media Center.
     
  6. EndWar

    EndWar Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 7, 2009
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecin
    1. Tylko w Viście Home Premium, Ultimate i XP Media Center
    2. W menu start
    4. Nie
    5. Chyba nie ale nie jestem pewien ;)
     
  7. kuba84

    kuba84 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 19, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wszystkim dziekuje za pomoc. W kazym razie juz sam cos ustalilem i dla kogos kto by potrzebowal takiej informacji wiec:

    1. WMC jest zintegrowana czescia Windowsa Visty - ale tylko wersji Premium i Utlimate. Jest takze w Windowsie XP Media Center (Windows XP MC to wersja systemu XP - taki powiekszony Professional, ale kupuje sie go jak normalnego windowsa - z nazwa podana wyzej)
    2. Nie ma mozliwosci pobrania i zainstalowania samego programu WMC
    3. Aby podlaczyc kompa do Xboxa za pomoca WMC to na kompie musi byc zainstalowany oryginalny system - co do tego punktu to zdania sa podzielone.
    4. W WMP jest opcja udostepniania multimediow, za pomoca ktorej mozemy przedladac, sluchac itp. muzyki, foto z kompa. Ale nie daje to oczywiscie wszystkich mozliwosci WMC

    No to chyba tyle. Mam nadzieje ze moze komus to tez cos w przyszlosci rozjasni.
     
  8. ciora

    ciora Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 30, 2008
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Starachowice
    Jezeli nie mam oryginalnej Visty i jak połacze sie z kompem przez wmc to co moze mi sie stac ?? Dostane bana czy co ??
     
  9. goddeath

    goddeath Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 14, 2008
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Katowice
    Nie ma znaczenia czy winda jest oryginalna czy tez nie, po podałączeniu x'a do pc i odpaleniu konfiguracji WMC wszystko smiga bez najmniejszego problemu , testowane z Vista oraz win7 :)

    pozdro
     
  10. sebool12

    sebool12 Guest

    Wie ktoś jak skonfigurować Windows 7 by wogóle połączyć się z netem ? Bo mam Windows 7 i jest on po ang, nie wiem jak zmienić, żeby łączył się on przez netie ;|
     
  11. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    tak samo jak polska viste tu sie nic nie zmnienilo
     
  12. sebool12

    sebool12 Guest

    Ale ja nawet nie mogę się ze swoim kompem połączyć, visty też nie konfigurowałem
     
  13. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
  14. arkrider

    arkrider Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2009
    Posty:
    46
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Sierpc
    mam ten sam problem co sebool12

    zainstalowałem specjalnie dla "Windows Media Center" Windows 7 (wcześniej miałem xp speed edition) i nie mogę skofigurować połączenia między xboxem a komputerem

    ip w komputerze ustawiłem
    192.168.011
    255.255.255.0
    192.168.0.1

    a w xboxie
    192.168.0.2
    255.255.255.0
    192.168.0.1

    komputer niby wykrywa xboxa i wszystko udostępniłem w komputerze xboxowi, ale xbox dalej nic nie widzi, tak samo jak windows media center w komputerze nie widzi xboxa ;/

    pomóżcie

    ps: krisr77, twój link nic nie pomaga
     
  15. Voodoo199

    Voodoo199 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    155
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Nsa
    Nie wiem po co się meczyć z windows media center, ja też miałem problem z podłączeniem przez niego konsole z kompem . Ale sie wkurzyłem i połączyłem przez wmp i działa normalnie :)
     
  16. MM2009

    MM2009 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Zobacz, czy masz włączoną usługę UPNP (Universal plug and play).
     
  17. arkrider

    arkrider Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2009
    Posty:
    46
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Sierpc
    krok do przodu

    w xboxie jak robie testy połączeń to żadne nie przechodzą pomyślnie (przez wmp tez nie może się połączyć), ale jak wyszukuję xboxa w wmc to zalicza drugi ptaszek (wcześniej tylko jeden) i na xboxie wyskakuje "pobieranie", potem "przetwarzanie" i potem chce się połączyć z livem to wyskakuje błąd, że nie może się połączyć (nie wiem czemu bo mam udostępniony internet xboxowi) i wyrzuca do dashboardu ;/

    troche chaotycznie napisane , ale myślę, że zrozumiecie ;)
     
  18. danielos80

    danielos80 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 28, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Bytom
    Może uda mi się pomóc bo trochę walczyłem z WMC i Xboxem żeby zadziałało.
    W pierwszej kolejności musimy rozróżnić sposoby połączenia X'a z kompem i dalej z internetem.
    Wersja pierwsza:
    Intenet mamy podłaczony bezpośrednio do kompa ( nieważne skąd, netia, neo, sieć osiedlowa ) i to on będzie naszą bramą do netu dla X'a, wtedy konsolke podłączamy do kompa za pomocą kabla RJ45 crossowego. Jeżeli internet do kompa jest dostarczony jest poprzez kabel RJ45 to w komputerze musimy mieć dwie karty sieciowe, jedna którą internet wchodzi do kompa i jedną którą wychodzi do X'a. W tej sytuacji musimy na kompie ustawić udostępnianie połączenia internetowego z karty 1 ( wejście z internetu ) dla karty 2 wyjście do X'a. OPISjak to zrobić w linku, albo google pomoże.
    W tym wypadku ja preferuję ustawienie stałego adresu IP w konsoli gdyz bardzo często windows przydziela beznadziejnie adres dla hosta, w naszym wypadku konsoli. Adres IP ustawiamy w zakładce ustawienia sieci, dane jakie powinniśmy wpisać to:
    Adres IP: 192.168.0.2 ( preferowany )
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.0.1 - to jest adres IP karty sieciowej w naszym komputerze, w przypadku udostęniania przez sposób jaki podany jest w linku, system automatycznie ustawi taki adres karcie sieciowej.
    Przy takich ustawieniach konsola powinna łączyć się z kompem oraz XBL, a jeżeli mamy WMC także z nim.
    Wersja druga:
    Posiadamy urządzenie które umożliwia nam korzystanie z neta na konsoli niezależnie od kompa. Chodzi mi tutaj o rutery przy sieciach neo, netii, seciach osiedlowych, ale też switche w siecich osiedlowych w których dostawca udostępnia więcej niż jeden adres IP i mac.
    Jeżeli mamy router to po podłaczeniu konsolki do niego zwykłym kablem RJ45 konsola powinna otrzymać przydział adresu z routera i w tym momencie mieć już mozliwośc połaczenia do XBL. Najlepiej sprawdzić czy na kosoli i kompie mamy podobne adresy IP i ta sama maske podsieci. Na kompie sprawdzamy to w konsoli który wywołujemy poleceniem cmd a później komenda ipconfig /all. W konsoli wiadomo w ustawieniach sieci. Jeżeli adresy są podobne i maska ta sama to nasz X powiniene tez odnaleźć komputer w sieci, a jeżeli mamy WMC to i to oprogramowanie.

    TERAZ NAJWAZNIEJSZA RZECZ:
    MuSICIE SPRAWDZAĆ CZY NA KOMPIE MACIE WYŁĄCZONĄ ZAPORĘ LUB DOŁOŻONY WYJĄTEK DLA NASZEGO POŁACZENIA Z KONSOLĄ, JEŻELI NIE, KONSOLA NIE POŁĄCZY SIĘ Z KOMPEM I WINDOWS MEDIA CENTREM

    Opis samego połączenia z WMC dołożę jak dotrę do domu bede miał konsole i kompa przed sobą
     
  19. Dark AlexX

    Dark AlexX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    The Lost
    Czy da się podłączyć Media Center w ten sposob?

    Xbox 360 ----[ kabel sieciowy ]----> Livebox TP ---[ WiFi ]---> laptop

    I czy na Vista Home Basic jest juz media center? jeśli tak to jak to się odpala, bo nie mogę znaleźć.
     
  20. novy66

    novy66 Xbox One Xbox One Użytkownik Liga XboxForum.pl

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    4555
    Polubienia:
    270
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Słupsk
    Ja mam xboxa podłączonego podobnie:

    Xbox 360---kabel sieciowy---> ruter WiFi <--- WiFi---notebook Toshiba z Windows Vista Home Premium PL
    Jak włącze Tośke to Windows Media Center odrazu wykrywa mi Xboxa:D

    Media Center jest w Windows Vista :
    Home Premium
    Ultimate
     
  21. Dark AlexX

    Dark AlexX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    The Lost
    Ja mam Home Basic... a idzie ściągnąć piracką wersję Media Center? nie bedzie to przeszkadzać?

    Viste mam oczywiście oryginalną.
     
Wczytywanie...

Poleć forum