1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Windows Media Connect w podsieci

Temat na forum 'Oprogramowanie' rozpoczęty przez NuMeR, Grudzień 2, 2011.

  1. NuMeR

    NuMeR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 8, 2010
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    Witam

    Czy komus udało sie udostepnic multimedia za pomoca WMC bedacego w innej podsieci ?

    Mam taka konfiguracje

    Server a na nim WMC (192.168.1.1) ---> TPLINK TL-WR1043ND (192.168.1.254) i WAN (192.168.2.1) ---> XBOX (192.168.2.70)

    Probowalem juz forwardowac rozne porty ale nic to nie daje.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Musisz wykonać routing lub po prostu ustawić po ludzku te IP, jaki jest sens dawania dwóch podsieci w twoim przypadku ?
     
  4. NuMeR

    NuMeR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 8, 2010
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    Nie bede tlumaczyl dlaczego potrzebuje takiej konfiguracji ustalmy ze jest to potrzebne jak wszystko bylo w sieci 192.168.1.xxx dzialalo super a teraz musze to przeforsowac tylko. jak przekierowac porty? ktore ?
     
  5. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Widzę ze nie potrafisz wytłumaczyć, a nie ze ci sie nie chce, jak bys wiedział to byś nie pytał jak przekierować porty, porty sie otwiera na WAN, nie miedzy podsieciami, ustawiasz routing i powinno działać
     
  6. NuMeR

    NuMeR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 8, 2010
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    Widzisz nie chodzi o to ze nie potrafie wytlumaczyc ale dlugo by tlumaczyc a przeciez cel jest inny ;) Rozwiazac problem WMC(192.168.1.1) ---> Xbox(192.168.2.60) na TP-Linku w Virtual Servers ustawilem taki zakres:

    Service Port: 1-65535
    Internal Port: 1-65535
    IP Address: 192.168.2.60
    Protocol: ALL

    Lecz to nic nie daje ;(
     
  7. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Czy ty potrafisz czytać ze zrozumieniem ?
    Ustawiasz Routing, nie przekierowanie portów
    W twoim routerze na fabrycznym sofcie opcja ta nazywa się Advanced Routing
     
  8. NuMeR

    NuMeR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 8, 2010
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    Oki sory widzisz tej opcji jeszcze nie znalem a czlowiek uczy sie w ekstremalnych sytuacjach ;) jak mam ustawic ten routing.

    Destination Network: 192.168.1.1
    Subnet Mask:
    Default Gateway:

    Dzieki ;)
     
  9. NuMeR

    NuMeR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 8, 2010
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    W tej chwili mam takie w System Routing Table


    ID Destination Network Subnet Mask Gateway Interface
    1 192.168.2.0 255.255.254.0 0.0.0.0 LAN & WLAN
    2 192.168.0.0 255.255.254.0 0.0.0.0 WAN
    3 239.0.0.0 255.0.0.0 0.0.0.0 LAN & WLAN
    4 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.1.1 WAN
     
  10. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Maska podsieci taka sama tzn 255.255.255.254
    Domyślna bramka to adres routera
     
  11. NuMeR

    NuMeR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 8, 2010
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    Kuzwa padam juz i wkur.... mam niesamoiwitego

    jak ustawiam tak

    Destination Network: 192.168.2.60
    Subnet Mask: 255.255.255.254
    Default Gateway: 192.168.2.1


    To wywala blad

    Destination Network address cannot be in the same subnet with LAN IP address, please enter again.

    Niby logiczne ale jak ustawiam inne adresy to samo.
     
  12. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Dlatego pytałem dlaczego masz tak namieszane z tymi ip bo nie wiadomo kto komu przydziela ip, jak pisałem adres routera to adres routera nie adres WAN
    Tak nie działa ?
    Destination Network: 192.168.2.60
    Subnet Mask: 255.255.255.254
    Default Gateway: 192.168.1.254
     
  13. NuMeR

    NuMeR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 8, 2010
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    Tak tez nie dziala ;(

    Error code: 4010
    Destination Network address cannot be in the same subnet with LAN IP address, please enter again.

    A kto komu co udostpenia opisalem

    Server (192.168.1.1) na nim jest Windows Media Connect jest wpiety jako WAN do TP-Linka

    ---> TPLINK TL-WR1043ND (192.168.1.254) i WAN (192.168.2.1)

    ---> XBOX (192.168.2.70)
     
  14. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No dobra jaka podsiec ma serwer i router ?
    Kto nadaje ustawienia sieci tzn. DHCP ?
    Serwer daje internet ?
     
  15. NuMeR

    NuMeR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 8, 2010
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    Server 192.168.1.1 daje Internet dalej do TP-Linka ktory daje siec na Xboxa i inne 192.168.2.xxx DHCP daje TP-Link

    Serwer to 192.168.1.1

    a roter to WAN(192.168.1.254) LAN(192.168.2.1)
     
  16. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Router nie przekieruje ci ruchu za wan, serwer podlacz pod port lan i niech router przydziela ip z zakresu 192.168.1.2 do 192.168.1.200, adres routera dajesz 192.168.1.254
     
  17. NuMeR

    NuMeR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 8, 2010
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    Hmm taka konfiguracje juz mialem pisalem ze wszystko chodzilo jak bylo w jednej sieci 192.168.1.xxx ale teraz potrzebuje takiej konfiguracji ale chyba to nie polata bo jak widze przekierowanie portow nie da rady bo jest ich za duzo pozatym sa UPnP. Jak inaczej udostpenic zasoby z podsieci ? ;(
     
  18. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Zrozum że ty nie masz typowej podsieci, serwer jest od strony WAN wiec przekierowanie nic ci nie da, routing także bo serwer daje ci internet, aby byl widziany w sieci jako typowe urzadenie musisz przepiac go do lan, tak czy siak będziesz miał internet

    Sam ustawiałeś tą siec bo wątpię aby to robił informatyk czy sieciowec ?

    I odczep sie od przekierowania portów ty masz zupełnie inny problem
     
  19. NuMeR

    NuMeR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 8, 2010
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    Widzisz sam jestem informatykiem i wszystko robilem w celu zamierzonym zeby tak to ustawic nie jest to przez niewiedze jak napisales

    "Sam ustawiałeś tą siec bo wątpię aby to robił informatyk czy sieciowec ?"

    Wczesniej mialem wszystko ustawione tak jak byc powinno tak jak proponujesz od samego poczatku.
    Teraz musze miec taka konfiguracje a nie inna ale na serwerku ktorym zarzadzam zawsze jest cos sciagane i tak mialem dostep do tego odrazu na xbox-ie. Dlatego kombinuje zeby to zrobic uczac sie przy okazji nowych rzeczy co mozna a co nie.

    Zadajac to pytanie bylem przekonany na 99% ze nie da rady logicznie to analizujac ale mowie co tam ... zapytac nie szkodzi moze komus jednak sie udalo przez jakis inny program lub za pomoca innego programu, w dzisiejszych czasach czlowiek dazy do tego zeby ominac problem lub go rozwiazac.
    Dlatego sobie troche podyskutowalismy i doszlismy do wniosku nie da rady. ;(

    Tak czy tak dzieki za pomoc.

    Jak rozwiaze problem w ten lub inny sposob dam znac.
     
  20. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Tez jestem informatykiem, moja specjalizacja to sieci i systemy operacyjne.
    Jaka szkole skończyłeś ze nazywasz sie informatykiem bo zadajać takie pytania jak teraz smiem twierdzić ze nie jestes nim wcale bo tego ucza na samym poczatku czy to technikum czy studiów, nie znasz podstawowych zagadnień sieci, jaka masz specjalizacje ?
    Nie znasz podstawowych zasad dzialania sieci nie daje sie serwera udostępniającego dane za WAN bo nie ma sie do niego dostępu od strony LAN
     
  21. NuMeR

    NuMeR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 8, 2010
    Posty:
    96
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Łódź
    wiem i widze ze jestes i napewno na sieciach znasz sie lepiej niz ja bo konczylem tylko Studium Informatyczne bylem na 2 latach WSIN-Fu i moze w twoim mniemaniu nie powienienem sie nazywac informatykiem ;) ale sory bylem na WSINF-ie znam ludzi ktorzy zdobyli MGR-a i nie maja takiego pojecia jak ja ale taka jest rzeczywistosc rzucilem studia otworzylem firme (nie zwiazana z informatyka) i nie zmienil bym tej decyzji za zadne skarby. Wiele rzeczy robie dla znajomych i dla wlasnej firmy w sieci i uwarzam ze bez mgr. i tak znam sie na tym dobrze ale nie do konca wszystko poznalem informatyka to caly czas nauka ;) Jutro chyba wroce do ksiazki TCP/IP Pozdro
     
Wczytywanie...

Poleć forum