1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

windows7 bardzo długo się uruchamia - POMOC

Temat na forum 'PC' rozpoczęty przez vlopi, Listopad 8, 2012.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. vlopi

    vlopi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2009
    Posty:
    33
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    brak edycji

    Serdecznie prosze o pomoc win 7 bardzo długo się uruchamia około 5 minut i póxniej jak sie odpali pulpit to jeszcze sporo czasu magluje.

    Podaje dane komputera:

    Procesor: AMD FX(tm)-4100 quad - Core procesor 3,6
    Ram: 8 Gb
    Grafika: NVIDIA GFORCE GT520
    Dysk: 5200 obr/min (wolne miejsce na dysku c: to około 30gb)

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    P.S. jak coś jeszcze mam podać to proszę pisać. Serdecznie dziękuję za pomoc

    To linki do screen-ów żeby lepiej było widoczne

    http://img593.imageshack.us/img593/2553/60402137.jpg
    http://img844.imageshack.us/img844/5936/24966406.jpg
    http://img404.imageshack.us/img404/1420/40397827.jpg
    http://img821.imageshack.us/img821/9804/57755906.jpg
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. ojciecmoderator

    ojciecmoderator Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 3, 2011
    Posty:
    273
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Używasz antywira jakiegoś ?


    Wysłane z New iPad za pomocą Tapatalk HD

    To powiedz, że to Twoja sprawa kiedy i po co chodzisz do piwnicy! Masz już przecież 14 lat! I pełne prawo chodzenia do piwnicy kiedy Ci się to podoba! Bądź mężczyzną!
     
  4. druteron

    druteron Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2010
    Posty:
    236
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Otwock
    Kaspersky, co widać na załączonym screenie. Poza tym screeny są niezbyt dokładne. Na początek wyłączyłbym Adobe Acrobat Update Service, jednak stawiam, że to dużo nie da. Nie podałeś też konkretnych informacji. Kiedy ostatnio robiłeś format, używałeś jakiegoś oprogramowania, które czyści/naprawia rejestr, bądź czyści dysk? Wykonywałeś defragmentację? Z przyczyn wykluczyłbym antywirusa, bo przy tej specyfikacji, nie powinien on wpływać znacząco na wydajność. Pierwsze co przychodzi mi na myśl, to zasyfiony system.
     
  5. djploki

    djploki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    2565
    Polubienia:
    250
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Jelenia Góra
    Format i instalacja Windowsa od nowa.Oczywiście najpierw backup ważnych danych.
     
  6. druteron

    druteron Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2010
    Posty:
    236
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Otwock
    To zes dal porade. Format to jest ostatecznosc. Po co dokladac sobie pracy, gdy istnieje prostsza i szybsza metoda naprawy systemu? Jezeli wszystkie inne rozwiazania zawiada, wtedy mozna rozwazyc opcje formatowania dysku.


    Sent from my iPhone 3GS using Tapatalk
     
  7. kamileqPL

    kamileqPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 6, 2012
    Posty:
    310
    Polubienia:
    67
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Warszawa
    Odp: windows7 bardzo długo się uruchamia - POMOC

    Zainstaluj 8. Różnica jest ogromna

    Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
     
  8. Hextor

    Hextor V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 3, 2009
    Posty:
    4297
    Polubienia:
    144
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Warszawa
    Dobry żart. Nie wiem czy wiesz, ale różnica w bootowaniu pomiędzy 7, a 8 to jakieś kilka sekund. Weź jeszcze pod uwagę że interfejs Windowsa 8 został tak skrojony pod urządzenia dotykowe że instalacja tego szmelcu na PC mija się z celem i oznacza samobója.
     
  9. vlopi

    vlopi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2009
    Posty:
    33
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Panowie antywirus jest wyłączony cały czas. Komputer od samego początku chodził bardzo wolno. Szczególnie przy ekranie "trwa uruchamianie systemu windows" Naprawdę już nie wiem co robić? Nie pokazałem na obrazkach plików windows w msconfig bo jest ich bardzo dużo. Jeżeli trzeba oczywiście mogę porobić screeny. co jeszcze mogę zrobić aby uruchamiał się szybciej.

    p.S. Jak już wszystko wczyta to jednym słowem komputer n.......la jak ta lala
     
  10. yahoone

    yahoone Banned User V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik Game Master Liga XboxForum.pl PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2007
    Posty:
    552
    Polubienia:
    124
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    @
    5 minut ładowanie windy?? Mi to wygląda na problem sprzętowy.
    Miałem już takie 2 przypadki, pierwszy raz to RAM się spierdzielił (PC), drugi w laptopie, dysk twardy powoli padał.
    Wyłącz wszystkie programy w "Uruchamianie" i daj restart. Jak nie pomoże to polecam pobrać pakiet Hiren's. Wypal płytę, w biosie ustaw bootowanie na DVD i będziesz miał pełno programów diagnostycznych uruchamianych spod DOSa. Na początek Memtest i jakiś do sprawdzenia dysku.
     
  11. CSpec

    CSpec V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2011
    Posty:
    1586
    Polubienia:
    579
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    K-PAX
    Odp: windows7 bardzo długo się uruchamia - POMOC

    Jak yahoone napisał, spod DOSu zrobić test RAM programem memtest.
    Spod Windowsa screeny z programu HDtune.
    To podstawa.

    Podaj także timeline ładowania poszczególnych elementów (ekranu powitalnego, pulpitu, wszystkich ikon, etc)
    Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
     
  12. vlopi

    vlopi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2009
    Posty:
    33
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Gdy wyłączyłem wszystkie programy w opcji "Uruchamianie" to problem nie zniknął. Teraz ściągam Hiren's i HDTunes. Dzisiaj już tego nie zrobie do końca ale screeny wrzuce.

    Dziękuje z góry za pomoc !!!

    Oto screen z memtest: pod każdym screnem wklejam link do obrazu gdy było mało widoczne ze strony:

    [​IMG]

    http://img841.imageshack.us/img841/1430/p9230004z.jpg

    HD Tune: Nie wie czy dobrze zrobiłem bo zasze był wybór read? lub write?

    [​IMG]

    http://img713.imageshack.us/img713/8920/hd1p.jpg

    [​IMG]

    http://img802.imageshack.us/img802/6924/hd2j.jpg

    [​IMG]

    http://img38.imageshack.us/img38/3909/hd3u.jpg

    [​IMG]

    http://img842.imageshack.us/img842/5064/hd4nr.jpg

    [​IMG]

    http://img204.imageshack.us/img204/4214/hd5k.jpg

    [​IMG]

    http://img844.imageshack.us/img844/9592/hd6p.jpg

    P.S. Jak coś zrobiłem źle to mnie poprawcie. Jak coś jeszce powinienem zrobić to oczywiście proszę o wskazówki.
     
  13. CSpec

    CSpec V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2011
    Posty:
    1586
    Polubienia:
    579
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    K-PAX
    RAM OK.
    Z HDtune tylko screeny z zakładek health i error scan, których brak.
     
  14. vlopi

    vlopi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2009
    Posty:
    33
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Time line o który prosiliście:

    Od momentu włączenia przycisku, do pojawienia się screena:

    [​IMG]

    ten czas to 55 sekund.

    Komputer na wyżej wymienionym screeanie (trwa uruchamianie systemu windows) chodzi przez 3 minuty.

    Później na ekranie pojawia się sam kursor ekran jest czarny i trwa to: 1 minute

    Screen:

    [​IMG]

    screen z napisem zapraszamy to około 2 minuty

    Screen:

    [​IMG]

    sam pulpit bez ikonek to około 1 minuty

    Gdy pojawią się już ikony to do zatrzymania dysku to około 2 minut, ale gdy po tym czasie zaczynam coś odpalać to czas wydłuża się jeszcze zanim otworzy sie okno i tak po kolejnych 2 minutach system jednym słowem chodzi bez rzadnych zarzutów.
     
  15. djploki

    djploki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    2565
    Polubienia:
    250
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Jelenia Góra
    Jeśli system po wgraniu chodzi bez zarzutów to zostaw jak jest.
     
  16. vlopi

    vlopi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2009
    Posty:
    33
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
  17. yahoone

    yahoone Banned User V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik Game Master Liga XboxForum.pl PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2007
    Posty:
    552
    Polubienia:
    124
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    @
    No to masz problem z dyskiem, widać na początku 2 bad sektory, znając życie to na nich są zapisane pliki odpowiadające za start systemu.
    Uszkodzone sektory można niby zregenerować, u mnie to trwało 36 godzin na dysku 320GB 2,5'. Niestety jedyny program który był polecany nie podołał do końca temu zadaniu.
    Jeżeli na dysku występują błędy to trzeba się przygotować na jego wymianę. Polecam SSD, fakt że drogie ale start windy 7 na lapku z prockiem core duo 2.0 zajmuje max 10 sekund (w tym kaspersky się ładuje). Komputer dostał takiego kopa że wymiana na nowego raczej mi nie grozi :)
     
  18. djploki

    djploki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    2565
    Polubienia:
    250
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Jelenia Góra
    Zgadzam się w 100 %.Kupuj dysk ssd lub hybrydę ssd-hd.Różnica w szybkości jest odczuwalna.
    Z tym dyskiem nie masz co walczyć.Na razie ma 2 bady,ale za tydzień może mieć 20.Hd Tune nie może nawet odczytać stanu zdrowia dysku:Health-failed.Jestem prawie pewny,że on jest przyczyną Twoich problemów z długim startem systemu.
     
  19. vlopi

    vlopi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2009
    Posty:
    33
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Panowie dziękuje wam bardzo za pomoc. Mam jeszcze dwa pytania:
    1. Dysk jest na gwarancji i czy te błędy klasyfikują się na gwarancję?
    2. Dajcie link na allegro gdzie mogę kupić taki dysk i jaki koszt mnie czeka?

    P.S. Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
     
  20. yahoone

    yahoone Banned User V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik Game Master Liga XboxForum.pl PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2007
    Posty:
    552
    Polubienia:
    124
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    @
    Jak ma gwarancję to wysyłaj. Zgraj wszystko co potrzebne bo na 99,999% dostaniesz nowy, dysków się nie naprawia bo to nieopłacalne. Mi w lapku wymienili na nowy i w dysku sieciowym podpinanym do routera. Problemu nie było. Jeżeli chodzi o dyski SSD to ceny są różne, zależy od pojemności i szybkości interfejsu. Wpisz w allegro "ssd", wejdź na dyski i wyskoczy tobie kilka stron aukcji.
    Po zdjęciach widać że masz PC. Dobrą kombinacją jest kupienie małego SSD na system i programy a ten co wróci z gwarancji podpinasz jako drugi na wszystkie śmieci (filmy, zdjęcia, muza itp)
     
    1 osoba to lubi.
  21. Hextor

    Hextor V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 3, 2009
    Posty:
    4297
    Polubienia:
    144
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Warszawa
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum