1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Wireless Network Adapter co i jak?

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez unnamend, Czerwiec 15, 2009.

  1. unnamend

    unnamend Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 27, 2009
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gdańsk
    Witam
    Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad ułatwieniem sobie życia i kupieniem do xbox'a Wireless Network Adapter ale mam kilka pytań co do tego... gdyż nie jestem pewien czy będzie mi działać... Mam Neostradę (ehh ;// ale być może niedługo zmienię na netie ;/) i modem jakiś Sagem coś tam. Wiem że muszę kupić router i usb adapter do kompa. Znalazłem coś takiego HIT! WLAN ROUTER BELKIN B/G + USB ADAPTER WIFI !!! (651366534) - Aukcje internetowe Allegro ... i jak by to wyglądało? co bym musiał dokładnie konfigurować itp.
    Proszę o pomoc.
    Pozdr.

    PS. Ten router wziąłem pierwszy lepszy z allegro być może źle wybrałem... jeśli znasz lepszy to podaj ; ))
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. elkozuczi

    elkozuczi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    jak masz neo z jakims tam modemem to mozesz kupic sobie router z wbudowanym modemem ADSL i olac ten dolaczony przez tpsa. wtedy podlaczasz kabel telefoniczny pod taki wlasnie router, konfigurujesz i wszystko smiga jak nalezy. jak nie chcesz miec kompa podpietego przez wifi to mozesz po prostu kabel sieciowy wpiac w router i zaden dodatkowy adapter nie jest ci potrzebny
     
  4. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    TO ja się wypowiem, bo mam wireless network adapter ;)

    Ja jestem podłączony do Netii. U mnie to wyglądało mniej więcej tak(jest podobnie jak w Neo).

    Najpierw wiadomo router. Instalujesz na kompie, wpisujesz w programie z routera login i hasło do neo no i łączy się wszystko.
    Potem wkładasz Wireless adapter do Xboxa, wpisujesz hasło wep(samemu tworzysz takie hasło żeby sąsiedzi się z Tobą nie łączyli) no i reszta robi się automatycznie. U mnie z automatu pobrało ip itp i wszystko zadziałało za pierwszym razem

    P.S. Uwierz mi, że jest to wielkie ułatwienie;) Mimo, że router mam dobre 20m od Xboxa to spokojnie mam max połączenie. A do tego nie muszę mieć laptopa włączonego, żeby mieć internet na konsoli :)
     
  5. unnamend

    unnamend Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 27, 2009
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gdańsk
    a to super ; )) myślałem że jest z tym więcej pier... ;]
    to jaki router polecasz?

    PS. elkozuczi odpada ; )) kabel do kompa też mnie bardzo wkurza i bym się go bardzo chętnie pozbył...

    i właśnie o to mi głównie chodzi że:
    (*u mnie komputera stacjonarnego ;) )
     
  6. elkozuczi

    elkozuczi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  7. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Ja osobiście używam routera: Netgear Wireless-G 54. Coś takiego: Netgear Wireless G-54

    Jak daleko będzie ten router od komputera stacjonarnego? Moja dziewczyna używała takiego adaptera z liveboxa i musiałem jej pociągnąć kabel bo zasięg był beznadziejny. Wifi w laptopach jest lepszy niż te zewnętrzne adaptery na usb
     
  8. unnamend

    unnamend Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 27, 2009
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gdańsk
    elkozuczi a jaki ten router ma zasięg? ;) i jaki adapter do niego zakupić?

    rozumiem że modem ADSL musi też być w tym routerze bo inaczej net nie będzie działał?
     
  9. norbertino

    norbertino Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 23, 2009
    Posty:
    93
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Szczecin
    no ta :D ja mam xboxa pod router ustawiony ale przez kabelek (kupny :p nie od m$) i mi kabelek nie przeszkadza :) wsadziłem go pod listwe koło sciany :) takie coś na dole ściany :) i kabelek nie zagradza mi domu :) i szybko sie wszystko sciąga, ani lagów niema. A komputer mam pod Wi-Fi (Karte PCI bo pod USB ch**wa) i net i tak słabo chodzi :p mam interneto 10 MB od UPC a na komputerze chodzi jak maximum 2 ;] a pobieranie mam max 100-200 kb/s :p odradzam Wi-Fi. Chyba ze M$ sie postarał i ztworzył cos lepszego niz moja karta (D-Link cos tam za 80zeta)
     
  10. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    No ja juz napisałem, mam 1mb a nie mam żadnych lagów i ściąga mi się tak samo jak przez laptopa. na laptopie też mam max ;) A mam przez wifi... więc to wszystko nie wiem od czego zależy...
     
  11. unnamend

    unnamend Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 27, 2009
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gdańsk
    a to dziękuje za odpowiedzi ; ))
    jeszcze się zastanowię nad tym kablem... ale wiadomo wole bez ;] bo na razie mam tak ;/
    modem USB --> PC --> i przez kartę sieciową kablem do Xbox'a ;/
     
  12. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Ja mogę tylko powiedzieć, że adapter od M$ jest bardzo dobrej jakości :) mówię, 20metrów odległości a wszystko chodzi elegancko:) I są dwie ściany jeszcze na drodze;)
     
  13. unnamend

    unnamend Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 27, 2009
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gdańsk
  14. elkozuczi

    elkozuczi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    adapter do tego routera to juz zupelna dowolnosc (moze byc cos na usb albo karta sieciowa na pci) moze masz w plycie wbudowane wifi; a ten router co podalem to tylko przyklad, znajdziesz i drozsze i tansze modele ;)
     
  15. unnamend

    unnamend Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 27, 2009
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gdańsk
    a ja chcę dobry i tani ;DD ale to chyba nie możliwe... ;]
    aha to se coś na allegro znajdę ;))
    dzięki wielkie ;)
     
  16. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Ja Tobie złego linka podałem bo do adaptera a nie routera ;)

    Ja używam coś takiego:Router czy takiego Router 2 (oba te same, tylko ten drugi ze strony netgear bezpośrednio) Zapłaciłem ok 100zł co nie jest jakoś dużo ;) A zasięg ma dobry, bo nawet sąsiad 3 piętra w górę ma maks ;)
     
  17. unnamend

    unnamend Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 27, 2009
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gdańsk
    na ceneo.pl nie zbiera dobrych opinii... ;/
     
  18. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    No nie wiem... Ja nie miałem z nim żadnych problemów... Używam go już sporo czasu, żadnych zawieszeń ani nic...
     
  19. hypnos

    hypnos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    146
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    JO81SX
    Moim zdaniem nie ma sensu sie ladowac w oryginalny adapter skoro stary, poczciwy AccessPoint D-Linka 900AP+ robi dokladnie to samo i za mniejsze pieniadze. Dwoch moich kumpli dziala na takim zestawie (konsola kablem do D-Linka i radiem do routera Wi-Fi) i slowa zlego nie powiedza.
     
  20. unnamend

    unnamend Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 27, 2009
    Posty:
    59
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gdańsk
    do konsoli to chcę akurat mieć wszystko oryginalne ;DD
     
  21. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Ale on chce konsolę mieć bez kabla też... A do tego to już tylko albo M$ adapter albo drugi router... Ty podałeś sposób, ale jak sam napisałeś konsola kablem do D-Linka itp... czyli jak mam rozumieć dwa routery... )

    Ja kupiłem swój adapter w magicznej cenie 85zł za nowego, więc nie wyszło mi drożej;) I to w normalnym sklepie internetowym w Polsce;) A dzień później były już po 250zł... żałuję do dziś że nie kupiłem z 10 sztuk;)
     
Wczytywanie...

Poleć forum