1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Wtf ? Hd ?

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez varon23, Maj 5, 2012.

  1. varon23

    varon23 Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 26, 2012
    Posty:
    56
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    zduńska wola
    witam , ostatnio chciałem sobie podłaczyć kabel HD i sobie grać , mam kabel compoment z przełącznikiem na HD , 3 wtyczki osobno i jak jest drugie rozdzielenie to juz zaobserwowałem coś dziwnego , co to za wtyczka ? gdzie to podłaczyć ? nigdzie nie pasuje


    screeny:

    ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting

    ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting

    proszę o pomoc, kabel nadal sprawny ale hd nie działa nadal
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. mitek96

    mitek96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 13, 2009
    Posty:
    312
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Tarnów
    Zrób porządne zdjęcia to może coś ci pomożemy. Patrząc po pierwszym zdjęciu(na którym nic nie widać !!!), może to jest żeńskie HDMI?
     
  4. varon23

    varon23 Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 26, 2012
    Posty:
    56
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    zduńska wola
  5. olej-xbox360

    olej-xbox360 Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 28, 2012
    Posty:
    94
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    0
  6. mitek96

    mitek96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 13, 2009
    Posty:
    312
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Tarnów
    1 osoba to lubi.
  7. varon23

    varon23 Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 26, 2012
    Posty:
    56
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    zduńska wola
    yyy, a mozna go przerobić ? te wtyczki od compoment dodac ?? zamaist tego D-Terminal ?
     
  8. mitek96

    mitek96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 13, 2009
    Posty:
    312
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Tarnów
    Wydaję mi się, że tak popatrz na opisy pinów po prawej: D-Terminal - Wikipedia, the free encyclopedia. Musiał byś połączyć wtyczki od component do pinów 1-6. GND dajesz na ten okrągły metal wtyczek component, a poszczególne sygnały Y, PB, PR, na wystający bolec. Mam nadzieję, że zrozumiesz co mam na myśli.
     
    1 osoba to lubi.
  9. varon23

    varon23 Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 26, 2012
    Posty:
    56
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    zduńska wola
    może się połapię , jest tam w ogóle 6 kabli , czerwony,różowy,zielony,niebieski,pomarańczowy,czarny

    no dobra nie rozumiem :

    -jaki okrągły metal
    - które bolce wystające, te w wtyczce compoment ?

    dobrze myśle ? :

    [​IMG]
     
  10. mitek96

    mitek96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 13, 2009
    Posty:
    312
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Tarnów
    Tak, o to mi chodziło, GND dajesz do blaszki, a sygnały do bolców. A co do tego, który kabel jest który, to zobacz do których pinów są podłączone w tej wtyczce D-terminal.

    Czyli poszczególne kable komponent będą wyglądać tak:

    -pin 1 i 2( Y i Y GND)
    -pin 3 i 4(PB i PB GND)
    -pin 5 i 6(PR i PR GND)

    Oznaczenia pinów we wtyczce D-terminal:
    [​IMG]
     
  11. varon23

    varon23 Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 26, 2012
    Posty:
    56
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    zduńska wola
    czyli mam rozebrać całkowicie tą wtyczkę żeby zobaczyć do którego co podłączyć ?
     
  12. mitek96

    mitek96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 13, 2009
    Posty:
    312
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Tarnów
    Tak, albo sprawdź multimetrem poszczególne kable(tak będzie łatwiej).
     
  13. varon23

    varon23 Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 26, 2012
    Posty:
    56
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    zduńska wola
    juz nie posiadam multimetru :(
     
  14. mitek96

    mitek96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 13, 2009
    Posty:
    312
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Tarnów
    To najlepiej będzie rozebrać albo wymyśl coś innego :).
     
  15. varon23

    varon23 Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 26, 2012
    Posty:
    56
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    zduńska wola
    rozebrałem to , w środku są przylutowane te druciki w szeregu
     
  16. mitek96

    mitek96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 13, 2009
    Posty:
    312
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Tarnów
    To popatrz na to zdjęcie co wstawiłem i spróbuj określić na jego podstawie i kolejności kabelków.
     
  17. varon23

    varon23 Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 26, 2012
    Posty:
    56
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    zduńska wola
    kolejność kabelków widze
     
  18. mitek96

    mitek96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 13, 2009
    Posty:
    312
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Tarnów
    To teraz po podłączaj te kabelki do wtyczek component i powinno działać. Nic więcej już nie pomogę, szkoda, że nie masz multimetra.

    Edit:
    I mam nadzieję, że wiesz co to component(to nie composite). Pisząc po podłączaj do wtyczek component mam na myśli, że utniesz wtyczki composite i do nich podłączysz kabelki z wtyczki D-terminal.
     
    1 osoba to lubi.
  19. varon23

    varon23 Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 26, 2012
    Posty:
    56
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    zduńska wola
    ok spróbuję ,

    dodaję schemat połączeń kabelków ( zgodnie z kolorami ) 2 strony z tej wtyczki D-Terminal :


    [​IMG]
     
  20. mitek96

    mitek96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 13, 2009
    Posty:
    312
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Tarnów
    Sorry, ale za bardzo nie wiem co jest na tym obrazku, mógł byś to opisać.

    Powinienneś:

    1. Oznaczyć kabelki z wtyczki D-terminal(czyli który jest Y, który Y GNG itd.)
    2. Uciąć je.
    3. Uciąć wtyczki z kabla composite.
    4. Połączyć kabelki z D-terminal do wtyczek z composite
    5. Podłączyć to cudo do TV do wejścia komponent zgodnie z oznaczeniami: zielone gniazdo w telewizorze: kabel(Y i Y GND), niebieskie gniazdo w telewizorze: kabel(PB i PB GND), czerwone gniazdo w telewizorze: kabel (PR i PR GND).
    6. Powinno działać.
     

Poleć forum