1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Wybór Rutera ,podłączenia x"a do neta

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Niemaboga, Listopad 14, 2010.

  1. Niemaboga

    Niemaboga Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Zacznę od tego że jestem całkowicie zielonych w sprawach podłączania konsoli do neta .

    Próbowałem poprzez pc , kabel od modemu do konsoli i nic :/ Nie udało się .

    Stwierdziłem że zakupie ruter i to rozwiąże mój problem .

    Neta mam stacjonarnego , orange freedom wiadomo od telefonu idzie kabel itp

    Zależy mi na jak najprostszym i najtańszym ale też takim który spełni moje oczekiwania ruterze :) Żeby net był na raz w kompie i konsoli .

    Dobrze by było jak by ruter był jak najprostszy w konfiguracji , zintegrował się sam z konsolą bez ingerencji mojej ( sam wykrywał ustawienia itp)

    co mi polecicie :) najlepiej dajcie linki do allegro :p

    z góry thx :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. spec-naz1

    spec-naz1 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 14, 2010
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ja osobiście używam router'a firmy netgear WGR614 v7 i jestem zadowolony.
     
  4. Niemaboga

    Niemaboga Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    a jakiś tp link nie był by lepszy ? są tanie a słyszałem że jakościowo dobre . Pytanie tylko jaki model ?

    prosił bym o w miarę szybką odpowiedz kogoś ogarniętego w tych sprawach gdyż chce to załatwić w końcu
     
  5. Dragsiu

    Dragsiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 3, 2010
    Posty:
    240
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Zależy który. Ja od dłuższego czasu mam taki: KLIK i nie miałem z nim jeszcze żadnych problemów. Konsola ma neta bez problemów na automatycznych ustawieniach.
     
  6. Niemaboga

    Niemaboga Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    a jakiś model podobny do tego ale bez wifi ? bo to i tak nie potrzebne a bez pewnie będzie tańszy ;x
     
  7. Dragsiu

    Dragsiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 3, 2010
    Posty:
    240
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
  8. Niemaboga

    Niemaboga Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    czyli jak ten kupie to będzie ok ?
     
  9. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    ten router jest ADSL czyli do neostrady. do stałego łacza np. poprzez kabłówkę albo radiowo to DSL. sprawdź dokładnie jaki pasuje do twojego orange freedom.
     
  10. Niemaboga

    Niemaboga Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no przecież wyraznie pisze że :
    "DEALNY DO PODZIELENIA ŁĄCZA OPARTEGO NA LINIACH TELEFONICZNYCH
    NEOSTRADA, NETIA, MULTIMO"

    poza tym neostrada , orange frredom , netia itp to prawie to samo tylko inny operator :D więc pod tym względem musi pasować .

    chodzi mi bardziej o inne parametry na których się nie znam :) czy są ok ;p i czy bez problemu dzięki niemu połączę x"a z netem
     
  11. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    po pierwsze orange freedom wcale nie musi opierać się na łączach telefonicznych (może być GSM). po drugie nie zawsze co piszą na aukcjach to prawda. po trzecie co to znaczy że parametry są OK? po czwarte jeżeli pasuje do twojego łącza to dlaczego miał byś się nie połaczyć. wtykasz kabel od konsoli do routera i konsola sama pobiera ustawienia (ustawić trzeba w routerze DHCP).

    a tak do pierwszego posta. podłacz konsolę do pc i w ustawieniach sieci zaznacz udostępnianie łącza.
     
  12. Niemaboga

    Niemaboga Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no czyli tak ma być że konsola sama pobiera ustawienia itp ;p , a co do tamtego to chciałem tak zrobić ale nie ma nigdzie tego udostępniania połączenia u mnie :/ poza tym w sumie ruter i tak musze kupić bo modem mam stary a chce szybszego neta wziąć
     
  13. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    jeśli ustawisz w routerze DHCP to konsola wszystkie dane jak IP, DNS, brama, podmaska sieci itp. pobierze sama.
     
  14. Niemaboga

    Niemaboga Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    oki , to tylko wyjaśnij co to jest DHCP ;p
     
  15. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    DHCP (ang. Dynamic Host Configuration Protocol – protokół dynamicznego konfigurowania węzłów) – protokół komunikacyjny umożliwiający komputerom uzyskanie od serwera danych konfiguracyjnych, np. adresu IP hosta, adresu IP bramy sieciowej, adresu serwera DNS, maski podsieci. inaczej mówiąc każde urządzenie wyposażone w ten protokół (prawie wszystkie nowe urządzenia go mają) pozwala połączyć się z siecią poprzez automatyczne konfigurowanie zamiast klepać ręcznie jak kiedyś. taki plug & play, podłaczasz do routera albo punktu dostepowego urządzenie pobiera dane i już się łaczy z netem.

    zazwyczaj routery mają go włączonego fabrycznie. w kompie sprawdzasz tylko czy protokoły IPv6 i IPv4 są właczone (w właściwościach karty sieciowej), udostępniasz łącze dla innych komp. i gotowe.
     
  16. Kosa77

    Kosa77 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 12, 2010
    Posty:
    168
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Świdwin
    Jeśli chcesz podłączyć Xboxa przewodowo no to polecam TP-Link TL WR543G (wpisz na allegro i na pewno ci znajdzie). Pełno ludzi go kupuje. Jeśli chcesz bezprzewodowo no to musisz mieć ten router, który ci podałem wcześniej i jeszcze TP-Link TL WR340G i jeszcze Wireles Network do Xboxa i masz bezprzewodowo ;D
     
  17. Niemaboga

    Niemaboga Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ten TP-Link TL WR543G to nie jest przewodowy tylko bezprzewodowy ;p
     
  18. AlexSenda

    AlexSenda Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2010
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Lublin
    Kolega pod względem parametrów miał na myśli to by nie wydać kasy w błoto i kupić za tą samą cene lepszy router. Niestety wyboru dużego nie masz bo prawie każdy na allegro nada się do domu.

    A dragonowi chyba chodziło o to -> [​IMG] zamiast pc2 podłączasz xboxa.
     
  19. Niemaboga

    Niemaboga Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no właśnie próbowałem w ten sposób tak jak na załączonym schemacie pokazane i nie działa :/

    grzebałem w ustawieniach (tak jak w necie pisali ) i nadal nic
     
  20. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    jak przez modem to właśnie tak. panel sterowania->sieć i internet->połączenia sieciowe->wybierasz włąsne połączenie prawy myszką właściwości zakładka udostępnianie i tam zaznaczas dwa czekboksy. a jak przez router to konsola i pc do routera.
     
  21. Niemaboga

    Niemaboga Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ehhh myślisz że nie znałem tej metody i nie próbowałem tak ? próbowałem nie raz i teraz też i nie ma u mnie opcji udostępniania połączenia . Wszędzie sprawdzam i nie ma :/
     
Wczytywanie...

Poleć forum