1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

wymiana anteny w routerze wifi w celu zwiększenia zasięgu - opinie

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez przemo55, Marzec 22, 2011.

  1. przemo55

    przemo55 Banned

    Dołączył:
    Listopad 11, 2008
    Posty:
    153
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Witam, posiadam całkiem dobry router TPLINK TD-W8960N. Całe szczęście jest on w najnowszym standardzie n, przez co sygnał, który ma do przejścia pietro oraz kilka metrów w bok od routera jest znośny, jednak tylko znośny (1-2 kreski na komputerze, na dole 4 ) . Jakie macie doświadczenia w temacie wymiany anteny na mocniejszą? Oczywiście odpada shit 12dbi za 3 zł, bo zwyczajnie w to nie wierze. Myślałem o 8dbi tp-linka za jakieś 20 zł. Kupiłbym takie dwie jak myślicie da rade?
    Aha i czy wybranie jakmocniejszych zabezpieczeń również może mieć wpływ na moc odbieranego sygnału?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nie da sie dokladnie ocenic czy wymiana anteny cos ci da bo to zalezy od odleglosci, grubosci scian, zbrojenia scian, inny sieci itd
    Probowales zmienic kanal nadawania na routerze ?
    Anteny w routerach to anteny dookolne dobrze rozporwadzaja sygnal ale w poziomie, nie w pionie
    Rodzaj zabezpieczen nie ma nic do zasiegu

    A urzadzenie ktore odbiera sygnal to co to jest laptop ?
    Karta sieciowa w standardzie N ?
     
  4. przemo55

    przemo55 Banned

    Dołączył:
    Listopad 11, 2008
    Posty:
    153
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Tak to komputer i posiadam kartę w standardzie n. Na razie oceniam to na komputerze, bo xbox lepszego zasięgu nie będzie przecież łapał. Moim zdaniem i tak te dwie antenki 3dbi nieźle sobie radzą. Sygnał jest a download wynosi w porywach do 90% łącza. Stąd pomysł, ze dwie mocniejsze anteny lepiej dadzą sobie radę w tych konkretnych warunkach
     
  5. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Ale jaka dokladnie masz sieciowke na USB, PCI ?
    Ile antenek ona ma ?
    Co do xboxa to nie zdziwilbym sie jak byc xbox lapal lepszy zasieg niz nie jedna siecowka na usb
    Ilosc kresek to nie wyznacznik mocy odbierania bo ten jest zalezny od routera, zaklocen i siecowki w kompie
    Pobierz sobie inSSIDer 2 i zeskanuj sieci, zobacz czy jakas nie wchodzi na twoj kanal, i ustaw najbardziej wolny kanal tzn zeby wokol tego kanalu takze nie bylo sieci, kanal oczywiscie ustawiasz w routerze a to czy potrzebujesz jeden czy dwa zalezy w jakim trybie nadawania dziala wifi routera i czy sieciowka kompa obsługuje 300mbit
    Router pracuje w trybie 150mbit czy 300mbit ?
     
  6. przemo55

    przemo55 Banned

    Dołączył:
    Listopad 11, 2008
    Posty:
    153
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
  7. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Owszem to sieciowka 300mbit ale z wbudowana antena co moze znaczaca zmniejszyć zasieg odbieranego wifi no i one nie maja duzych mocy poniewaz USB ma 5v i tylko pół ampera
    Jezeli w programie insidder nie widac dwoch kanalow to znaczy ze dzialasz tylko na jednym, wejdz w router i zakladka Wireless --> Advanced i tam bandwith, dajesz na 40mhz czyli dwa kanaly, zapisujesz i restart routera
    Jak w programie masz jedna pozycje to w zasiegu masz tylko jedna siec czyli swoja, co do dB to im mniejszy tym lepiej, 70 to duzo i zasieg jest juz na granicy zadowalającego polaczenia, wlacz dwa kanaly i zobacz czy to cos da
    Ta karte sieciowa masz z przodu komputera czy z tylu ?
     
  8. przemo55

    przemo55 Banned

    Dołączył:
    Listopad 11, 2008
    Posty:
    153
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Kartę obecnie mam z przodu komputera i jest delikatna różnica. Pozwolę sobie wysłać dwa screeny, żeby lepiej zobrazować sytuację. Miałem wcześniej ustawione 40mhz, po prostu nie do końca wiem na co patrzeć i co to oznacza.

    [​IMG]

    [​IMG]

     
  9. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Czyli masz pelna predkosc wifi bo masz dwa kanaly (channel), predkosc 300 (N) (max rate)
    Wymiana anten powinna pomoc ale gdyby twoja sieciowka miala antenę podejrzewam ze nie musial bys kupowac anten do routera
    A powiedz mi czy zrywa ci polaczenia wifi czy jak bo w sumie nie masz najmocniejszego sygnalu ale tez nie masz w okolicy zadnych innych sieci wiec nie masz stalych zaklocen od innych sieci
    Bo jak nie zrywa polaczenia to nie musisz kupowac wiekszej anteny
     
  10. przemo55

    przemo55 Banned

    Dołączył:
    Listopad 11, 2008
    Posty:
    153
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Nie zrywa połączenia. Wszystko działa jak należy, z wyjątkiem nie najlepszego sygnału. Niestety odległość też nie jest mała, więc wpadłem na pomysł zakupienia mocniejszych anten.
    Pytanie podsumowujące: wymiana zwykłych antenek na firmowe 8 dbi jaki mogłaby dać zysk w sygnale? Czy jest to warte tych 60 zł, które trzeba zapłacić za dwie antenki?
     
  11. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Zysk na pewno bys mial ale jaki to trudno powiedziec, teoretycznie dwa razy wiekszy niz teraz, a czy warto zalezy od portfela osoby chcącej kupic takowe antenki :)
    Bo jezeli polaczenie jest ok to kupowanie anten dla lepszego samopoczucia wydaje mi sie zbedne, co innego gdyby ci zrywalo lub mial bys problemy z polaczeniem
     
  12. przemo55

    przemo55 Banned

    Dołączył:
    Listopad 11, 2008
    Posty:
    153
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    W sumie teraz mam 2mbit łącze i jest wykorzystywane w downloadzie 70 - 90%. Niedługo będzie trochę więcej bo 6mbit i tu może być problem. W każdym razie bardzo ci dziękuje, bardzo mi rozjaśniłeś sytuację i poczekam chwile i zobaczymy jak ten internet będzie się sprawował na szybszym łączu.
     
  13. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Przy 300mbit wifi to 24mbit (maks dla ADSL2+) ci pojdzie bez problemu, sam mam 20mbit adsl i smiga bez problemu ale ja mam sieciowke wifi intela 5100 w lapku oczywiscie z antenami jak w kazdym lapku i router TP-LINK WR1043ND, zobacz predkosc na tej stronce GTS Energis - Network Operation Center, pobierz dowolny plik, to sa "puste" pliki, jak masz 2mbit to predkosc pobierania powinienes miec okolo 250kbajtow/s
     
Wczytywanie...

Poleć forum