1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Wymiana chłodzenia w Xbox360 FAT. Proszę o opinie.

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez kukiz, Styczeń 2, 2013.

  1. kukiz

    kukiz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 7, 2009
    Posty:
    127
    Polubienia:
    32
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Witam
    Postanowiłem wymienić oryginalne chłodzenie na jakieś lepsze z pecetów. Mój xbox ma przeróbke Jtag więc napęd dvd nie jest mi potrzebny.
    Jak na moje oko gdy nie będzie już dvd to robi się sporo miejsca na jakieś sensowne chłodzenie.

    [​IMG]

    Od powierzchni procesora do tej blachy jest około 58mm. Widać to na tym zdjęciu

    [​IMG]

    Przeglądając allegro i kilka sklepów wybrałem kilka radiatorów. Oto one

    Mój faworyt Cooler Master Gemin II M4 wysokość 44m więc wejdzie bez problemu. Na pcfoster.pl jes artykół gdzie w czasie testów spisywał się dosyć dobrze.

    [​IMG]

    Alpenfohn Klara - Universal VGA Cooler Co prawda wysokośc to 60mm ale i tak będzie trzeba wyciąć o obudowie otwór pod wentylator aby zasysał sobie chłodne powietrze od razu z zewnątrz. Wygląda tak

    [​IMG]

    Zainteresowały mnie też:
    SCYTHE SHURIKEN REV. B ale ma 64mm wysokości i obawaim się że może wystawać
    [​IMG]

    Dobrym rozwiązaniem było by Scythe BIG Shuriken 2 ale jest stanowczo za drogi ok. 200zł

    [​IMG]

    Oraz Revoltec VGA cooler - Vga Cooler V102

    Może ktoś widział gdzieś w jakimś sklepie jeszcze lepsze rozwiązanie to bym prosił o podanie linka lub nazwy.

    Kwestie mocowania mam już obmyśloną. Oryginalne mocowanie zostawię zetnę tylko te żebra aby była płaska płytka oraz wytnę w niej otwór aby nowy radiator ładnie stykał się z procesorem a sam radiator przykręcę do tej płytki. Na rewersie płyty te XCLAMPY zostawię aby naprężęnia płyty było takie same. Powinno się udać.

    Cały czas jest mowa o GPU który jest pod dvd. CPU słabiej się grzeje więc zastosuje inne chłodzenie które się zmieści.

    Trzeba będzie przebudować tunel powietrzny oraz przemyśleć sprawę cyrkulacji powietrza. Nie powiem ambitny plan sobie postawiłem.
    Co wy o tym myślicie?

    Czekam na komentarze pozytywne jak i negatywne.

    Jak się zrobi to zamieszczę foty.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    ja uwazam ze w taki sposob to tylko dobijesz swoja konsole, zmienisz calkowicie obieg powietrza itp, a jak bedzie miala pasc to padnie nawet po takich przerobkach, szkoda kasy i zachodu jak na moj gust
     
  4. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    chyba nie masz co z kasą robić... jeśli to jasper to nie ma sensu w ogóle kombinować
     
  5. kukiz

    kukiz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 7, 2009
    Posty:
    127
    Polubienia:
    32
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Konsola to falkon. A co do kasy to jest to moja sprawa.
     
    1 osoba to lubi.
  6. TheOFF

    TheOFF V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2009
    Posty:
    1282
    Polubienia:
    341
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    UK
    W przypadku Falcona może się to sprawdzić.
    Bądź jednak ostrożny przy tym co robisz, bo ja sam zapewne wiesz, łatwo coś spiep**yć. ; )

    Plan dosyć ambitny ale i zarazem trudny do wykonania.

    Na Twoim miejscu wybrał bym Cooler Master Gemin II M4 + dobrą pastę termoprzewodzącą Zalmana lub AC.

    Jak chcesz rozwiązać kwestię otworu nad wentylatorem?
    Masz zamiar zrobić same dziurki czy wyciąć pełen otwór?
    Blachę z górnej części obudowy zostawiasz?

    Pomyśl też o zasilaniu chłodzenia.
    Myślałeś o regulatorze obrotów?
    ( o ile jest w ogóle takie coś możliwe )
     
  7. ciuciek

    ciuciek Banned

    Dołączył:
    Luty 12, 2012
    Posty:
    77
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Głogów
    Zawsze można coś pokombinowac...ale żeby to miało sens i zarazem dobry efekt musiałbyś w jakiś ładny sposób przerobić obudowę by wiatrak miał możliwość zasysania świeżego powietrza a nie mielenia wewnątrz już ciepłego...(podgrzanego) od innych podzespołów...i musisz wziąć stosunek zasysanego jak i wypompowywanego powietrza...
     
  8. dawidwronowski1

    dawidwronowski1 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2012
    Posty:
    63
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Stare Sioło
    ja bym nic nie kompinował tylko kupił Slima i masz spokój :)
     
  9. akwarium25

    akwarium25 Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 25, 2012
    Posty:
    1282
    Polubienia:
    234
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Top Secret:)
    Daj na cpu i gpu po wentylatorze na gorze odwiert dziury i 3 co bedzie wydmuchiwac z obudowy i powino styknac. Lub chlodzenie wodne.
     
  10. kukiz

    kukiz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 7, 2009
    Posty:
    127
    Polubienia:
    32
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Kupię slima ale dopiero wtedy jak mi ten falcon padnie.

    Zamontowałem tego Cooler Master Gemin II M

    Tak wygląda mocowanie:

    [​IMG]
    [​IMG]

    Temperatury jakie miałem na oryg. chłodzeniu po godzinie grania
    CPU 56,57 GPU 68,28 MEM 71,84 CASE 40,22

    A takie mam teraz po godzinie gry:
    CPU: 50.92°C
    GPU: 39.94°C
    Memory: 38.68°C
    Case: 30.55°C

    Ale obudowa jest otwarta.
    Myślę że to się jeszcze poprawi gdy ją zamknę w szczególności CPU.

    Teraz pozostaje kwestia wyprowadzenia powietrza z obudowy.
    Wentyl wtłacza sporą ilość powietrza i nadmiar ucieka bokami. Myślałem aby boki uszczelnić, zostawić tylko kratkę pod dyskiem.
    W ten oto sposób aby powietrze wyleciało z obudowy musiało by przelecieć przez żeberka CPU. Przy okazji można by było zwolnić na potencjometrze oryginalne wiatraki skoro większość pracy wykonywał by ten duży wentyl.

    Myślę jeszcze aby przerobić tunel powietrzny, czyli wywalić ściankę 1, 2. Choć nie wiem czy to jest odbry pomysł.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]


    Inne foty.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  11. lrdmaras

    lrdmaras Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2012
    Posty:
    51
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Masakra. Proponuję to teraz wynieść do stodoły. Zamkniesz to teraz w całość? Bo jeśli nie, to po jakiego groma w ogóle coś takiego robić? Nie lepiej zostawić otwarte z tamtym starym chłodzeniem i EWENTUALNIE dodać jakieś ciche wiatraki? Ale tak czy siak brawo za inwencję :)
     
  12. badboy8

    badboy8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 5, 2009
    Posty:
    641
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Poczytaj forum, zbiorczy o tuningu , bodajże prawie 100 stron i dużo modów/rozwiązań było robionych, scena podobnie. Nie zapomnij też zadbać o jakieś radiatorki na ram, i możesz z obudową kombinować by nieźle wygłądało.
    Możesz też czymś na NAND/Jtaga pomyśleć. Inny temat że kwoty takiej zabawy przy dzisiejszych cenach są baardzo nieopłacalne więc to tylko funowska walka o temperature ;)
     
  13. dragon12

    dragon12 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 7, 2013
    Posty:
    63
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Kurde niektórzy to gadają. Jeżeli ktoś zakłada temat o poprawie chłodzenia to po co pisać rzeczy typu "nie rób tego , nie opłaca się"? Po prostu nie piszcie , nic nie wnosicie do tematu!! Zostawcie to osobom zainteresowanym i tym co uważają , że to ma sens.

    Wg mnie bardzo dobra robota!!:calm: Wrzuć efekt końcowy:))

    BTW , moim zdaniem dwa stockowe wentylatory z tyłu w zupełności starczą na wypompowanie ciepłego powietrza.
    Opłaca się również zrobić kilka otworów wiertarką w obudowie nad nowym wentylatorem od GPU /CPU aby miał dostęp do świeżego powietrza. Mocno poprawiło by chłodzenie.
    Mniej więcej coś w takim stylu.
    [​IMG]
     
  14. Melvin.FoX

    Melvin.FoX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2011
    Posty:
    87
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Ja tez kiedyś pobawiłem się w przeróbki - zmieniłem chłodzenie na bardziej wydajne, paste termoprzewodzącą na jakąś z wyższej półki i po 2 godzinach dostałem RRoD. Teraz mam Slimke i święty spokój :)
     
  15. lrdmaras

    lrdmaras Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2012
    Posty:
    51
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Według mnie problem nie stoi w dużej mierze w samym chłodzeniu. To znaczy, że wystarczy chłodzenie z Jaspera, czyli GPU z Heat-pipe i duży aluminiowy radiator na CPU (nie z heat-pipe z miedzią), wysokiej jakości pasta termo-przewodząca srebrzana (to nie mit) i porządne uszczelnienie kanału (!). Problem istnieje w konstrukcji i mocowaniu samego GPU i CPU do płyty głównej. Przy takim zestawie wentylatory pracują ciszej, a konsola nie daje aż tak dużej temperatury. "Jajogłowi" wiedzieli żeby nie dawać dodatkowych wentylatorów, ponieważ działają identycznie jak w normalnym PC zakłócając przepływ powietrza pobieranego z zewnątrz robiąc zawirowania przez co gorące powietrze jest źle zasysane ze środka i wyrzucane na zewnątrz. Poza tym dobrze jest konsole po pracy POWOLI schłodzić, żeby płyta w miejscu CPU i GPU nie wpuklała się pod wpływem szybkiej zmiany temperatur... No i oczywiście chociaż raz na miesiąc (zależnie od miejsca pracy konsoli) przedmuchać radiatory i oczywiście chociaż raz na pół roku pastę wymienić na nową i będzie wszystko OK. Mój X jest z 2006 roku i póki co działa bez zarzutu nie wywalając "ciężkich" temperatur na zewnątrz. Pozdrawiam!
     
Wczytywanie...

Poleć forum