1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

wymiana lasera w napędzie

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Pan Sowa, Marzec 2, 2012.

  1. Pan Sowa

    Pan Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2010
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kozy, Poland
    Witam serdecznie wszystkich zebranych na forum
    Ten temat dotyczy napędu LITEON 16D2S ponieważ ostatnio chciałem sprawdzić grę czy działa napęd nie wykrył żadnej płyty do wymiany jest laser i teraz jest pytanie czy mam kopić laser taki sam jak miałem w napędzie czyli HOP 14xx czy mogę kupić HOP 141x czy jest jakaś różnica miedzy nimi?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Na allegro masz tylko hop-141x i taki kup bo działają idealnie.

    Wysłane z mojego LG-P920 za pomocą Tapatalk
     
  4. Wejw89

    Wejw89 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2009
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Pozwólcie, że podepnę się pod ten temat, gdyż nowego nie mogę założyć.
    Problem mam podobny, ponieważ najprawdopodobniej też skończy się on wymianą lasera w napędzie Liteon.

    Mam Xboxa 360 już od ponad 4 lat, napęd ciągle ten sam (Liteon, przeróbka LT 2.0).
    Problem polega na tym, że od jakiegoś czasu strasznie rysował mi płyty, do tego stopnia, że w przypadku nieinstalowania gry na HDD po jakimś czasie wywalało błąd (Wyczyść płytę etc.). Czytałem na forum, że jest to (być może) wina lasera, więc kierując się wszelkimi tutorialami otworzyłem konsolę i dotarłem do tego lasera.

    Nie czyściłem go w zasadzie niczym, jedynie lekko przedmuchałem, oczyściłem z kurzu i złożyłem konsolę na nowo.
    Okazało się, że po złożeniu, napęd nie czyta już żadnej płyty. Po włożeniu jakiejkolwiek słychać chwilę jak się "męczy", niekiedy nawet kilkanaście sekund, po czym wyskakuje słynne "otwórz napęd".

    I teraz moje pytanie. Czy samo otwarcie Xboxa i złożenie go mogło doprowadzić aż do takiego stanu? Jak myślicie, czy zwykła wymiana lasera załatwi tutaj sprawę? Czy może uszkodzony jest cały napęd? Wreszcie jeśli chodzi o sam laser, to czy taki NOWY LASER HOP-141X do konsol Xbox 360 Liteon W-wa (2170741046) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. się nada?

    Proszę o wyrozumiałość (nigdy nie zajmowałem się tego typu naprawami) i odpowiedzi. Mam nadzieję, że dość dokładnie nakreśliłem problem. W razie czego zadawajcie mi dokładniejsze pytania, na które odpowiem.
     
  5. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Laser, rozwiąże problem z odczytem, kolejna naprawa to silnik, ktory krzywo obraca plytke i ja rysuje.

    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  6. Mózg100

    Mózg100 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2012
    Posty:
    23
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Podepnę się również pod temat
    Została mi wgrana przeróbka LT 3.0 ale nie czyta płyt nagranych (no czasami jakaś nagrana płytka ruszy i gra odpali ale to rzadkość ), Natomiast płytki oryginalne chodzą bez problemu. Ponoć przyczyną na 99% jest słaby/zajechany laser - możliwa jest taka sytuacja w tym wypadku ??

    Chciałbym w sumie sam wymienić ten laser bo sprawa wg poradników jest dziecinnie prosta <???>, a laser na allegro po 35zł chodzi.
     
  7. KaBooM

    KaBooM XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2011
    Posty:
    972
    Polubienia:
    109
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    tak laser ci się kończy i pewnie masz problemy przy XGD3 :D
    laser łatwo wymienić, puki co możesz go trochę podkręcić ale długo nie pociągnie
     
  8. Mózg100

    Mózg100 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2012
    Posty:
    23
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    tzn przy kopiach jest problem ze wszystkim xgd2 i xgd3
    choć raz udało się odpalić RDR (xgd2) a później wczytał się Assasin (xgd3)
    a tak to nie czyta kopii, oryginalne chodzą elegancko tylko laser głośno mieli

    Co do wymiany lasera to wszystko jest jasne oprócz usunięcia tej zworki - czym to można zrobić ? zwykłą lutownicą ? usunąć tzn rozlutować ten lut żeby go nie było :cocksure: (sorki jestem zielony :congratulatory: )
     
  9. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Można to zrobić zwykłą lutownicą. Należy to rozlutować tak aby była przerwa pomiędzy padami.
     
  10. Mózg100

    Mózg100 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2012
    Posty:
    23
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    ok, dzięki serdeczne za informacje
    to zamawiam laser na allegro
     
  11. KaBooM

    KaBooM XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2011
    Posty:
    972
    Polubienia:
    109
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    taśmę rozlutowującą sobie kup chyba najłatwiej będziesz mieć
     
  12. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Taśma wogóle niepotrzebna. No chyba, że kolega Mózg100 ma mało wprawy w operowaniu lutownicą :)
     
  13. Mózg100

    Mózg100 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2012
    Posty:
    23
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    ciekawa sprawa ta taśma
    jeżeli będzie gdzieś w sklepie to się zaopatrzę w nią
     
  14. Mózg100

    Mózg100 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2012
    Posty:
    23
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    wyczyściłem dzisiaj laser,
    efekt - wszystkie płytki czyta :encouragement:
    nie spodziewałem się takiego efektu :drunk:
     
Wczytywanie...

Poleć forum