1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Wytłumacznie błędów ABGX360

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez krisr77, Czerwiec 26, 2009.

  1. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    Ponieważ jest dużo pytań na temat błędów podczas sprawdzania ISO w programie Abgx360 postanowiłem najbardziej znane (cały czas będę je uzupełniał) spisać w jedno miejsce i wytłumaczyć.

    Przede wszystkim aby program dobrze działał należy go ustawić tak jak w poradniku na stronie

    X360iso.org.
    Będziemy mieli wtedy pewność ze błędy nie są związane z nieprawidłową konfiguracją programu. Należy też używać zawsze najnowszej wersji. (na dzień dzisiejszy 1.0.2)

    Zacznijmy od najpopularniejszych błędów/komunikatów


    1.
    [​IMG]

    Taki (lub podobny) błąd oznacza ze posiadasz program w wersji która nie obsługuje najnowszego WAVE.
    Dla WAVE 3 jest to wersja mniejsza niż 1.01
    Dla
    WAVE 4 jest to wersja mniejsza niż 1.02 (już dostępna)
    Odinstaluj program i ściągnij najnowsza wersje stad abgx360 - Download

    2.

    [​IMG]


    Taki komunikat oznacza że gra posiada tzw. WAVE 3, do jej poprawnego uruchomienia potrzebny jest firmware napędu ixtreme 1.51 lub 1.6 albo trzeba przerobić obraz na wave 2 (tutorial na forum)

    3.
    [​IMG]


    Taki komunikat oznacza że gra została przerobiona z WAVE 3 na WAVE 2, natomiast w bazie programu jest zapisane że powinno być to WAVE 3/WAVE 4. Nic już nie robimy należy wypalić płytę (jeżeli jest to jedyny błąd) .
    PS. Wg mnie obraz należy sprawdzać przed przerobieniem na WAVE 2, po tym zabiegu Abgx360 zawsze będzie wywalał błędy.
    PS 2. Grę taka można naprawić z powrotem na WAVE 3 jeżeli w katalogu programu Abgx360 tj .....
    Program Files\abgx360\StealthFiles\ , znajdują się pliki Video_0E58FB9D.iso (do ściągnięcia z stąd http://rapidshare.com/files/305508281/Video_0E58FB9D.rar) oraz PFI_2A4CCBD3.bin (do ściągnięcia stąd http://w732.wrzuta.pl/sr/f/2lISjiN1Ko6/pfi_2a4ccbd3). Abgx360 powinien automatycznie przywrócić WAVE 3 (pod warunkiem ze jest ustawiony zgodnie z zaleceniami)

    4.
    [​IMG]

    Taki błąd w abgx360 w wersji 1.0.2 świadczy o tym że jest to patchwoany obraz. Nie należy się tym przejmować o ile rzeczywiście obraz ma być spatchowany. Jeśli nie ma być
    spatchowany trzeba przywrócić właściwy wave ręczenie lub z pomocą 360 wave patchera

    5.

    [​IMG]


    Jeżeli jest to jedyny błąd to oznacza że gry po prostu nie ma w bazie dostępnych releasów. Gra powinna być ok (na 99%). Albo jest za wcześnie i gra nie została jeszcze dodana albo jest to jakiś rzadki release (np. wersje PL od SKAZY)
    PS. niektóre releasy nigdy nie będą dodane. Dodawane są gdy co najmniej 2 kopie z różnych źródeł posiadają te same kombinacje XEX/SS.


    6.
    [​IMG]


    Jest to błąd (tzw Bad Kreon rip) związany z niepoprawnym zripwaniem gry z oryginału. Nie jest to błąd niebezpieczny każdy ixtreme powyżej 1.4 sam to naprawia w locie, poza tym poprawnie skonfigurowany Abgx360 automatycznie naprawia ten błąd.

    7.
    [​IMG]


    Niepoprawne dmi powinno być automatycznie poprawione przez Abgx360 o ile ten release jest już w bazie programu. Można spokojnie grać w taką wersję ale tylko offline (online jest to błąd wykrywalny przez MS)

    8.
    [​IMG]


    Błąd AnyDVD powstaje przy błędnym zripowaniu gry. Nie da się tego naprawić. Gra powinna się uruchomić jednak jest potencjalnie niebezpieczna i wykrywalna przez MS.

    9.
    [​IMG]



    Podobnie jak błąd AnyDVD, błąd CRC powstaje przy błędnym zripowaniu gry. Nie da się tego naprawić. Gra raczej się nie uruchomi lub będzie się zawieszać, resetować. Bardzo niebezpieczny błąd nie należy grać online.

    10.
    [​IMG]


    Błąd video padding. Nie jest to niebezpieczny błąd. Abgx360 powinien go naprawić poza tym każdy firmware powyżej 1.4 paczuje taki obraz w locie

    11.
    [​IMG]

    Taki błąd wskazuje na to że program ma kłopoty z odczytem sektorów z nośnika. Jeśli sprawdzasz płytę DVD to prawdopodobnie płyta jest źle wypalona albo porysowana. Jeśli sprawdzasz obraz z HDD - to masz problem z HDD.
    Gra albo się nie uruchomi, albo nie zainstaluje na HDD konsoli albo bedzie sie zawieszać i wyrzucać error "Przeczyść szmatką"


    12.

    [​IMG]


    Gra jest z nieobsługiwanego regionu (NTSC, NTSC-U itp.) gra się nie uruchomi.

    13.
    [​IMG]


    Badany obraz gry nie jest dla Xboxsa (najpewniej dla peceta). Należy ściągnąć poprawny obraz

    14
    [​IMG]

    Brak pliku xex w obrazie. Gra się nie uruchomi. Nie da się tego dograć bez zmiany sumy CRC (co z kolei spowoduje że gra się również nie uruchomi), obraz jest do wyrzucenia.

    15.
    [​IMG]

    Czasami przy patchowaniu ABX360 wywali taki błąd. Może mieć on 2 przyczyny:
    1. Jakiś program blokuje nam dostęp do pliku. Trzeba wyłączyć wszelkie programy do ściągania plików, dla bezpieczeństwa tez antywirusa.
    2. Jeśli sposób nr 1 nie pomoże przekopiuj plik z obrazem do katalogu C:\Program Files\abgx360\Images\
    Wtedy aplikacja patchy powinna przebiec bez problemu
    PS. Błąd ten podobno nie występuje już w wersji 1.0.2

    To na razie wszystko jeśli coś pominąłem lub gdzieś się mylę proszę mnie poinformować poprawie tutek.
     
    4 użytkowników lubi ten post.
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. michciozgr

    michciozgr Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 24, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    a jesli mam takie cos ? - stealth status is uncertain .. i jeszcze takie cos AutoFix Failed, Stealth is still uncertain .. Cannot check SplitVid due to invalid or uncertain PFI/Video
     
  4. tyyppll

    tyyppll Banned

    Dołączył:
    Lipiec 13, 2009
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Jeżeli mam 3 przypadek błedu, mam fife 09 PL od skazzy, to mogę grac na XBL na niej czy nie bardzo??
    Jet napisane , że stealth check passed na zielono??
    czy będzie wprowadzona do bazy danych??
    PEACE
     
  5. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    nie będzie. ale podobno jest bezpieczna
     
  6. raN1456

    raN1456 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 2, 2009
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  7. SierraPL

    SierraPL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 25, 2008
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam
    Jeżeli posiadam już wypaloną płytę i po weryfikacji wyskakuje mi błąd:

    4.
    [​IMG]

    a posiadam najnowszego iXtreme to mogę śmiało grać po sieci??
     
  8. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
  9. @CescPL

    @CescPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2009
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    CmG
    Witam. Pobrałem obraz gry Batman:AA, po sprawdzeniu programem abgx360 otrzymałem taki wynik:
    [​IMG]

    Jak to zinterpretować? Można wypalać? Pomóżcie.
     
  10. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    nie obraz jest zwalony
    spróbuj zastosowac sie do punktu nr 2 moze abgx360 sie zautofiksuje
    jak nie to ściągaj inny obraz
     
  11. @CescPL

    @CescPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2009
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    CmG


    Powinienem zrobić to, tak?
     
  12. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    tak moze naprawi.... (btw masz przeróbkę ixtreme 1.6???)
     
  13. @CescPL

    @CescPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2009
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    CmG
    Tak, mam ixtreme 1.6. Zmarnowałem już na ten obraz 2 płyty i za każdym razem woła o ściereczkę ; /0

    Zastosowałem się do tego punktu 2 i oto wynik:
    [​IMG]

    Co zrobić?
     
  14. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
  15. @CescPL

    @CescPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2009
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    CmG
    Tak, wszystko skonfigurowane tak jak w tutku tutaj na forum. Mam zrobić to: Przywracanie zmodyfikowanej kopii na pierwotną z wave3 (działającą na iXtreme 1.51/1.6): ?
     
  16. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    tak.wklej te pliczki recznie. (pomin dmi i ss bo masz dobre)
     
  17. @CescPL

    @CescPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2009
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    CmG
    Wypalone, wszystko śmiga. Dzięki Wielkie Kolego.
     
  18. Toto

    Toto Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Kod:
    5. 
      [IMG]http://systemmedia.home.pl/kris/abgx360/dmi%20unverified.jpg[/IMG]
    
      
      Niepoprawne dmi powinno być automatycznie poprawione przez Abgx360 o ile ten release jest już w bazie programu. Można spokojnie grać w taką wersję ale tylko offline (online jest to błąd wykrywalny przez MS)
    Chodzi o to że nie z przerobionym DMI nie powinno się grać online czy z poprawianym przez abg?? Bo troche nie jasne :p
     
  19. swiatek94

    swiatek94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 23, 2008
    Posty:
    314
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Nie powinno się grać kiedy jest napisane

    "DMI is unverified" , ale zazwyczaj po wykryciu tego braku , Abgx sam to naprawie i po ponownym sprawdzeniu obrazu ten problem zniknie ; )
     
  20. Cracki_One

    Cracki_One Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 31, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam
    Czy mógłbym prosić kogoś o powiedzenie czy ten obraz gry nadaje się do nagrania i co jest z nim nie tak. Z góry wielkie dzięki :)

    [​IMG]
     
  21. MixMachine

    MixMachine Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 1, 2009
    Posty:
    279
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    KnO
    obraz wygląda na walnięty. na pewno nie nadaje się do nagrania.
     
Wczytywanie...

Poleć forum