1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Wzrost wydajności w grach po wymianie procesora w laptopie

Temat na forum 'Off-Topic' rozpoczęty przez jakubmateusz, Kwiecień 26, 2014.

  1. jakubmateusz

    jakubmateusz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 30, 2013
    Posty:
    88
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żagań
    Witam, zamierzam wymienić procesor PentiumT4200 na Core 2 Duo T9300, moja "karta graficzna" to mobile intel 4 seriess, która w grach nie daje prawie nic. I pytanie czy wymiana procesora na nowszy z nowszą architekturą i wyższym taktowaniem doda mi kilka FPS'ów ? Obecnie w GTA 4 ma ok 10 przez co gra jest niegrywalna:ambivalence:
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. l33t

    l33t Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 23, 2008
    Posty:
    274
    Polubienia:
    75
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Jestem przekonany, że GTA wciąż będzie niegrywalne. Ta gra wymaga naprawdę mocnej konfiguracji i potrafi przydusic nawet mocnego peceta. A twój laptop, nawet po zmianie procesora, nadal będzie słabym sprzętem. Moim zdaniem wymiana procesora w tym przypadku to sztuka dla sztuki i wyrzucenie pieniędzy w błoto.

    /Wysłano z telefonu/
     
  4. Master50

    Master50 Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 15, 2014
    Posty:
    234
    Polubienia:
    14
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Dostaniesz 5 nic to nie da...
     
  5. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    T9300 to bardzo wydajny procesor, ma już 6 mb cache i taktowanie 2,5Ghz na szynie 1066mhz, zaś stary T4200 cache 1mb, taktowanie 2gbz na szynie 800mhz.

    Owszem procek T9300 o wiele wydajniejszy i w aplikacjach czy Windowsie, na pewno przyda się taka moc, w grach owszem jednak w grach głównie wykorzystywany jest potencjał karty graficznej którą ty masz tak zaczynając od początku Zintegrowaną, niestety wymienić się jej nie da, cały laptop jedynie.

    Powiem też inaczej u siebie na Lenovo Y530 mam T9400, 5GB Ram na DDR3, i grafikę też nie najlepszą ale zawsze zewn Nvidia 9300M GS 256mb i Taki Tomb Raider z 2013r nawet na najmniejszych detalach chodzi strasznie kiepsko.. a taka integra co masz jest o wiele już gorsza.

    Reasumując procek T9300 może być (on jets porównywalny z Intel I5 pierwszej generacji) jednak nadal to za mało.
     
  6. djploki

    djploki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    2565
    Polubienia:
    250
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Jelenia Góra
    Tylko wymiana laptopa z kartą graficzną dedykowaną tutaj pomoże. Minimum to GeForce 9600M GT.
     
  7. paxmack

    paxmack Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2011
    Posty:
    477
    Polubienia:
    57
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Wroclove
    Laptop nie jest do gier ;) Jeśli chcesz mieć jakąkolwiek przyjemność, to zbieraj na PC :) Wymiana procka nic tu nie da. Masz zaintegrowaną kartę graficzną, więc nic nie zdziałasz. Nawet jakbyś miał zewn., to niewiele to zmieni. Sam używam lapka i nawet coś uda się odpalić, ale to już nie to jak nie można sobie większych detali poustawiać.
     
  8. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    Oba są na szynie 800MHz, zgodnie z danymi od Intela. Co do zakupu procka pod 1066, to koniecznie trzeba sprawdzić czy płyta główna pociągnie 1066, inaczej proceka albo nie ruszy, albo będzie chodził na 800MHz, czyli zysk żaden.

    Co do skoku wydajności, to pewnie twój komputer szybciej będzie liczył aproksymacje PI lub wykonywał algorytmy szyfrujące... GTA natomiast będzie muliło jak do tej pory, bo 90% obciążenia leci na grafikę i GPU. Bez tego niestety nie pomalujesz...


    EDIT : link dla potwierdzenia
    ARK | IntelŽ Core™2 Duo Processor T9300 (6M Cache, 2.50 GHz, 800 MHz FSB)
     
  9. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Petroz no faktycznie T9300 jest na szynie 800mhz, ale zaskoczony teraz jestem bo niecałe 3 tyg temu kupywałem T9400 do mojego Lenovo Y530 i T9400 ma już szynę 1066, byłem wręcz pewny że cała seria T9xxx ma szynę 1066 jak to zwykle bywa kwestia tylko Taktowania, muszę naprawdę powiedzieć że zaskoczony jestem bo a lapkach siedzę już z 7 lat.. ale widać jeszcze się uczę.

    Co do tematu jak każdy pisze nic z tym nie zrobisz. I też tak uważam że do grania to tylko PECETY.

    Dla potwierdzenia sciągłem GTA IV i na moim T9400, 5GB RAM DDR3 1333, oraz NVIDIA 9300M GT 256mb niestety GTA się tnie.
     
  10. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    Ten procek akurat dobrze znam, bo początkowo chciałem założyć T9900, żeby mieć spory skok wydajności, ale w porę się obudziłem i okazało się, że moja płyta główna w lapku nie wspiera 1066 :) Tak więc max rozbudowy u mnie to było właśnie T9300 :)
     
  11. BBBB

    BBBB Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 16, 2012
    Posty:
    211
    Polubienia:
    20
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    u mnie nawet na gtx660m i i5, 4gb ramu nie działało płynnie na wysokich. Lepiej w to grać na konsoli.
     
  12. Bolek7783

    Bolek7783 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 28, 2014
    Posty:
    0
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Kup nowego pcta/lapka bo inaczej może być ciężko z pograniem. :)
     
  13. bysiiuu

    bysiiuu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 31, 2013
    Posty:
    106
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Kiedy się nauczycie ze laptop nie służy do grania? Do grania najlepiej mieć konsole albo PC. Na twoim miejscu kupiłbym xboxa z rgh

    Dziabnięte z Z1!
     
  14. jakubmateusz

    jakubmateusz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 30, 2013
    Posty:
    88
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żagań
    Mam xbox'a na razie bez rgh, ale czasem lepiej pograć sobie na pc gdy nie chce się włączać konsoli czy pograć w pc'towe exclusive'y =D
     
Wczytywanie...

Poleć forum