1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

X-Clamp / RROD / Poprawa chłodzenia

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez offtopic, Luty 24, 2009.

  1. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    RROD - głównym czynnikiem wpływającym na tą awarię są bezołowiowe kulki/luty BGA pod GPU/CPU, które są mało elastyczne. Podczas nagrzewania i ochładzania laminat płyty głównej zaczyna się naprężać przez co luty zaczynają pękać co objawia się magicznym RROD. reballing reflow

    Pęknięte luty RROD:
    [​IMG]

    Luty OK:
    [​IMG]



    Co będzie potrzebne: - wymiana pasty oraz uszczelnianie tuneli
    Pasta termoprzewodząca - ARCTIC SILVER 5, ARCTIC CERAMIQUE(nie przewodzi prądu) lub jakaś inna - ja używam MX2
    kawałek tekturki lub czegoś podobnego
    Taśma izolacyjna
    nożyczki ;)
    waciki lub miękka ściereczka
    ....

    [​IMG]

    Po otwarciu obudowy >> http://x360iso.org/poradniki-sprzet/3761-demontaz-obudowy.html przystępujemy do wymontowania napędu oraz zdjęcia białego tunelu powietrznego. Następnie należy oczywiście zdjąć radiatory na GPU oraz CPU, które przymocowane są do mocowania w kształcie litery X na rewersie płyty głównej.

    [​IMG]

    W tym celu będzie potrzebny nam mały śrubokręt, który wkładamy miedzy „bolec”, a zagięcie na końcu mocowania X i odginamy śrubokręt tak, aby zdjąć mocowanie z bolca.

    Następnie postępujemy podobnie z zaczepem obok (nie z przeciwległym).
    Zalecana jest szczególna ostrożność, bo w przypadku przerwania ścieżek na płycie głównej naprawa nie będzie taka łatwa.

    [YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=dDAW_tRiGTU[/YOUTUBE]

    [YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=yB1puVUdd7c&feature=related[/YOUTUBE]


    Po pomyślnym zdjęciu radiatorów należy oczyścić je ze starej pasty, która mocna przylega do radiatora. Do tego celu można użyć szpachelki plastikowej, karty kredytowej lub czegoś podobnego. Pastę zdzieramy delikatnie, aby nie zarysować podstawy radiatora. Po tym zabiegu możemy przemyć podstawę stykającą się z chipem np spirytusem.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Następną operacją jaką zrobimy będzie oczyszczenie GPU oraz CPU. W tego celu można użyć również szpachelki, a następnie wacików
    lub miękkiej ściereczki nasączonych spirytusem lub specjalistycznym preparatem - ArctiClean. Robimy to delikatnie, aby nie ukruszyć rdzenia.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Po usunięciu wszelkich pozostałości pasty, nakładamy nową warstwę pasty termoprzewodzącej na rdzeń GPU,
    CPU oraz radiator w miejscu styku.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Nakładamy tylko niewielką ilość i rozprowadzamy np szpachelką plastikową zaś pozostałości wystające poza krzemowy rdzeń oczyszczamy, aby nie doszło do zwarcia...
    Możemy również nałożyć pastę na dwie kostki pamięci stykające się z radiatorem GPU.

    Tak wygląda źle nałożona pasta, pozostałości należy oczyścić.

    [​IMG]

    [​IMG]


    -------------------------------------------------------------------------------------------
    Po wszystkim przystępujemy do zamontowania radiatorów, przytwierdzamy je delikatnie do bolców mocowania, aby nie ukruszyć krzemowego rdzenia.
    -------------------------------------------------------------------------------------------
    Teraz przychodzi czas na założenie tunelu powietrznego i uszczelnienie go izolacją oraz radiator na GPU kawałkiem tekturki... wymiar radiatora to 90x70mm.

    Wszytko jest pokazane poniższych na zdjęciach.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Następnym krokiem ku obniżeniu temperatury i poprawy cyrkulacji powietrza jest usunięcie "siatki" przez, którą próbuje się wydostać gorący strumień powietrza. Aby to zrobić potrzebny będzie nam przecinak lub dremel.

    Wycinamy jak poniżej, wydajność powinna się zwiększyć o jakieś 10-15%, przy czym wentylatory powinny mniej hałasować - na zdjęciu są widoczne wentylatory firmy Talismoon.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    Zmiana nadpęcia wentylatorów na... cdn... - Nie jest to końcowa wersja, brakuje paru szczegółów.


    Aby zmienić napięcie wentylatorów ze standardowych 5V na wyższe możemy skorzystać z paru sposobów.

    1. Nie wymaga wymiany wentylatorów.

    V1.0 Xenon:
    V2.0 Zephyr, V3.0 Falcon, V4.0 Opus & V5.0 Jasper:

    (Wentylatory Sunon oraz Nidec mają odwrócone zasilanie)


    2.
    Drugim sposobem jest pociągnięcie napięcia z głównego gniazda zasilania. Można dzięki temu uzyskać napięcie o wartości 12V, a następnie niższe przy użyciu odpowiedniego rezystora(20 Ohm 5W) lub potencjometru, można również użyć taniego regulatora ZALMAN FAN MATE 2.

    Wystarczy przylutować tylko kabelek do żółtego punktu 12V, oraz drugi kabelek do czarnego punktu GND, a następnie poprowadzić do wentylatora...

    [​IMG]

    żółty punkt = 12V
    czerwony punkt = 5V Standby - czyli nawet po wyłączeniu konsoli napięcie płynie, dopiero po wyłączeniu zasilacza napięcie zanika.
    czarny punkt = ground (GND)

    Schemat poniżej:
    [​IMG]

    3.
    Jeżeli nie chcemy nic lutować to wystarczy pociągnąć zewnętrzne zasilanie do wentylatora np z zasilacza uniwersalnego ze skokową zmianę napięcia - jest tego masa na allegro. Wymagane jest tylko wolne gniazdko.

    Ogradzam używania przeróżnych Intercoolerów, ponieważ wnoszą więcej złego niż dobrego:
    [​IMG]

    Oraz nie radzę czerpać napięcie z kabla zasilającego DVD, ponieważ również występują przeróżne problemy.



    blabla
    Delta (Bardzo głośny)
    Dc Brushless (Głośny)
    Nidec (Cichy)
    Sunon (Cichszy od Dc Brushless, ale głośniejszy od Nidec, czyli pośrodku)

    1 GND Blue
    2 V+ Brown
    3 GND Black
    4 V+ Red

    V+ Starts at +5.4 VDC and climbs to +11.8 VDC within 30 sec of power on
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. bujemuje

    bujemuje Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 19, 2009
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    szczecin
    czekam na CDN . jak cos to podaj jak zrobic na 8v bo przy 12v chodza jak suszarki .
     
  4. Maciek797

    Maciek797 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 17, 2009
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Głogów
    wlasnie czekam jak zmienic napiecie na 8 V i ta izolacja na radiatorach nie bedzie sie topic ? Chyba jednak sam tego nie zrobie wole kupic jaspera i miec spokój ;]
     
  5. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Mały update.
     
  6. bujemuje

    bujemuje Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 19, 2009
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    szczecin
    o tak wlasnie czy czasem klej z tasmy izolacyjnej sie nie stopi i nic nie zrobi albo czy cala tasma sie nie stopi ?
     
  7. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Nie powinno być z tym problemu, ale jak ktoś się boi to od czasu do czasu zawsze można zajrzeć do konsoli czy izolacja trzyma.
     
  8. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    co do tych tekturek/tasmy...toz to jak mikrofalowka sie robi
     
  9. Danke

    Danke Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 25, 2009
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    XBOX 360 World
    Do autora: Szykujesz jakąś aktualizacje poprawy chłodzenia? Bo czekam ;]
     
  10. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    A co chcesz konkretnie zobaczyć jeszcze w tym tutku ??
     
  11. Danke

    Danke Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 25, 2009
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    XBOX 360 World
    Coś co zabezpieczy przed RRoD'em??
     
  12. przemek2205

    przemek2205 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 17, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam mam pytanie o co chodzi (wymagany mod 12) ja mam tą nową płytę i wentylator brushless i trzeba czarny"GND" odciąć czy któryś z + i podłączyć
     
  13. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Czyli jakiś X-Clamp.
    Na początku musisz zrobić moda 12V(jest on wymagany aby uzyskać niższe napięcie), a następnie przeciąć kabelki GND(czarny i brązowy) i z wentylatora przylutować do punktu 7V lub 9V w zależności jakie napięcie chcesz uzyskać.
     
  14. przemek2205

    przemek2205 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 17, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    a ten mod 12 to jest jeden ze sposobów (awers płyty,rewers płyty) i trzeba te dwa awers i rewers przylutować czy jeden z nich wybrać pozdrawiam
     
  15. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Tylko jeden z nich.
     
  16. Danke

    Danke Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 25, 2009
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    XBOX 360 World
    Tak, Chodzi mi o X-clamp'a
     
  17. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    no wlasnie,o co chodzi z xclampem?jak mam konsolke z 2006 to przyda sie czy moge zyc bez niego?
     
  18. bliss

    bliss Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2008
    Posty:
    124
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    btm
    dopiero teraz, kiedy ktos odwiezyl ten tutorial wpadl mi w rece, swietny, mam w planie mala modernizacje konsoli poto by ja zabezpieczyc przed RRodem, podziekowania dla offtopic, ladnie wszystko prezentujesz, przyczniasz sie spolecznosc fanow X-kloca, mala sugestia z mojej strony gdybys stworzyl swoj kanal na youtubie i wszystko prezentowal w zgrabnie przygotowanych filmach,mogloby to jeszcze bardziej do nas przemawiac ze swojej strony napewno sledzilbym to co sie dzieje na tym kanale regularnie dodajac go do subskrypcji, myslales o tym ?
     
  19. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Dałem mały update.

    Dzięki, ale nie mam czasu w domu na youtube, a że w pracy mam trochę więcej czasu dla siebie to opisze, to i owo.
     
  20. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    dzieki za ten nowy poradnik!tego szukalem :D

    PS.Mozesz mi powiedziec w jakim sklepie qpic te podkladki metalowe/gumowe?
     
  21. Ziomek922

    Ziomek922 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 31, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Katowice
    Ja kupiłem w Castoramie wydałem na wszystko 5,40 ;p
    moje może troche głupie pytanie ale wole się wcześniej spytać zanim zrobie:
    śruby są troche większe niż otwory w obudowie a na 1 zdjęciu jest przełożona śruba przez metalowy koszyk tzn chodzi mi o to czy musze rozwiercić czy coś ten koszyk by śruba weszła czy nie jest konieczne mocowanie do tego koszyka ??
     
Wczytywanie...

Poleć forum