1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

X360 Premium/JTAG - Temat zbiorczy - pytania od nowicjusza :)

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Aisadi, Grudzień 10, 2013.

  1. Aisadi

    Aisadi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2013
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam...żeby ominąć długi i męczący wstęp skopiuję + delikatnie uzupełnię formułę z działu <Przywitaj się> żeby nakreślić sytuację :)

    Posiadam konsolę Xbox360 Premium do jakiś ~4,5 lat, jednak od razu po zakupie, swoje miejsce spoczynku znalazła na strychu w zapakowanym kartonie, na co duży wpływ miała przeprowadzka i ogólne życiowe zawirowania.
    Odnalazłem ją jakieś 2 tygodnie temu, okazało się że nigdy nie była podłączana do neta, więc udało się zrobić przeróbkę typu -JTG- + podmiana oryginalnego dysku na nowy (500 gb)
    Na konsoli dzięki uprzejmości serwisanta, który zajmował się przeróbką znalazły się dwie gry PES 2014 i FIFA 14 + program Xexmenu.
    Największym problem jest to że jestem absolutnie zielony w temacie konsol...a pytaniem które mnie dręczy jest następujące, na co mogę sobie pozwolić posiadając tak przerobioną konsolę?
    Umiem przerzucić pobraną grę z pendriva na Xboxa, tak żeby działała :congratulatory: i tutaj tak naprawdę moje umiejętności się kończą :(
    Zakupiłem kabel ethernetowy...ale zupełnie nie wiem jak zabrać się za podłączanie konsoli do internetu? od czego zacząć? i w ogóle czy jest sens i czy warto? naczytałem się wielu komentarz, że prędzej czy później gdy ma się przerobioną konsolę tak czy siak dostanie się bana :(
    Nawet tak bardzo przyznam szczerze nie chodzi mi o grę przez neta (chociaż to byłoby bardzo ciekawe doświadczenie) ale o aktualizacje, patche, uaktualnienia gier...przyznam się szczerze zupełnie nie wiem jak to wszystko "ugryźć" i od czego na spokoju zacząć :)

    Bardzo prosiłbym o jakieś przydatne linki, uwagi, co mam poczytać, na co zwrócić uwagę...ogólnie o Wasze rady, przemyślenia itd :)

    PS: jeśli podałem zbyt mało danych dotyczących konsoli to również postaram się to doprecyzować :)

    PS2: moją wadą prócz idiotycznych pytań, mogą być niemiłosiernie długie wypowiedz taka humanistyczna mania, za co bardzo z góry przepraszam :(

    Pozdrawiam :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Pixel

    Pixel Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 20, 2013
    Posty:
    3371
    Polubienia:
    854
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    1. Możesz sobie pozwolić na:
    - odpalanie gier bez różnych zabezpieczeń: wystarczy pobrać, przerobić do XEX/GOD i wrzucić na dysk
    - granie w gry Arcade
    - odpalanie różnych aplikacji Homebrew
    - odpalanie alternatywnych Dashboardow
    - dogrywanie wszelkich DLC, TU do gier
    - instalację linuxa
    2. Mając RGH nie dostaniesz bana, a jak już to z własnej głupoty. Jeżeli masz liveblock i livestrong w dashlaunchu włączone to nie podłączysz się za chiny do XBL.
    Podłączając neta możesz pobierać automatycznie okładki do gier, title update i grać przez LiNK.

    Przeczytaj ten poradnik w całości:
    http://xboxforum.pl/artykuly-196/jtag-i-rgh-poradnik-uzytkownika-v1-8-a-145552/
    Znajdziesz w nim najpotrzebniejsze rzeczy.
    Tutaj masz ogólny temat o JTAG/RGH.
    http://xboxforum.pl/jtag-rgh-194/jtag-rgh-pytania-i-odpowiedzi-105780/

    Jakbyś miał jakieś pytanie/problem to pisz :)
     
    1 osoba to lubi.
  4. Aisadi

    Aisadi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2013
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dziękuję bardzo za tak szybką i konkretną wypowiedz :)

    Jeszcze takie pytanko...jakie dokładnie zalety wiążą się z instalacją linuxa? jeśli bym się decydował to czy stracę inne rzeczy (gry) jakie mam zapisane na dysku?

    1. Liveblock, livestrong, dashlaunchu...uuu za dużo tych nowych pojęć :tongue: ale spokojnie, rozumiem że przed podłączeniem neta mam zacząć od ściągnięcia na pendrive programu dashlunch i jego odpowiedniej konfiguracji czyli (włączenie liveblock i livestrong) ?

    2.
    ...LiNK, słyszałem że znajomi używają określeń XBS Link, XLink Kai...to po prostu różne nazwy tego samego, czy jest jakaś różnica?

    3. Odbiegając troszkę od tematu...pobrałem sobie GTA V i niestety okazało się, że mój pendrive ma zbyt mało miejsca żeby pomieścić ponad 16 gb...ale posiadam jeszcze dysk zewnętrzny z systemem plików NTFS, z tego co już wyczytałem ten system spowoduje że Xbox nie wykryje pamięci zewnętrznej :chargrined: bez użycia żadnych programów, mogę sformatować ten dysk ale tylko do systemu exFAT - czy taki system zostanie wykryty przez Xboxa? czy muszę jednak jakimś zewnętrznym programem sformatować na FAT32?
     
  5. Pixel

    Pixel Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 20, 2013
    Posty:
    3371
    Polubienia:
    854
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    1. Jeżeli osoba, która ci przerabiała konsolę nie skonfigurowała tego to wystarczy, że albo ściągniesz najnowszego DashLauncha 3.10, wrzucisz na pendrive / dysk konsoli, później z folderu Installer odpalisz default.xex (np. przez File Manager w FSD) to wchodzisz w Sieć, liveblock i livestrong włączasz, potem klikasz RB, wybierasz swój dysk i klikasz X. Ustawienia zapisane i jesteś bezpieczny.
    Możesz równie dobrze zgrać plik launch.ini na kompa, otworzyć w notatniku i dopisać / zmienić (jeżeli masz na false):
    Jak ci wygodniej.
    2. To są inne platformy tak jakby, ale teraz większość osób używa LiNK'a :)
    Tutorial masz tutaj:
    http://xboxforum.pl/link-246/link-tutorial-krok-po-kroku-155683/
    3. Zewnętrznym programem na FAT32 np. Fat32Formatter
     
    1 osoba to lubi.
  6. Aisadi

    Aisadi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2013
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dziękuje bardzo Pixel :) za zainteresowanie tematem, tak rzeczowe opisanie sprawy i co ważniejsze...cierpliwość :)

    ..teraz niestety pora, na pytanie z kategorii, bardzo głupie :p

    Jak mam poznać czy mam DashLaucha i czy jest poprawnie skonfigurowany ? :hopelessness:
     
  7. Pixel

    Pixel Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 20, 2013
    Posty:
    3371
    Polubienia:
    854
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Pobierz sobie stąd DashLauncha:
    http://www.realmodscene.com/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=720
    Wrzuć go sobie najlepiej na dysk konsoli, będziesz mógł potem z FSD sobie odpalać.
    Wejdź w File Manager i odpal z folderu Installer plik default.xex. Jeżeli poprosi cię o aktualizację do 3.10 to zaakceptuj.
    Jeżeli chodzi o konfigurację to najważniejsze rzeczy powinny być ustawione:

    Ścieżki > Default - ustawiona ścieżka do FSD, jeżeli przy starcie konsoli uruchamia się freestyle to jest dobrze.
    Sieć > Pingpatch włączony - Jeżeli chcesz grać przez LiNKa to ta opcja usuwa limit pingu.
    Sieć > Liveblock oraz Livestrong włączone - tutaj nie muszę wyjaśniać - Blokada podłączenia z XBL.
    Pewnie znajdą się jeszcze jakieś rzeczy, które muszą być włączone ale dokładnie nie wiem jakie :p
    Jakbyś chciał to tutaj w paczce masz skonfigurowany launch.ini:
    Download eslord_pack1.rar from Sendspace.com - send big files the easy way
    Wrzucisz go sobie na dysk, podmienisz ze starym i będzie w porządku, tylko nie wiem czy czasem livestrong nie jest na false ale jeżeli liveblock na true to też nie ma problemu, ja na wszelki wypadek włączyłem również livestrong.
     
    1 osoba to lubi.
  8. Aisadi

    Aisadi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2013
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dziękuję bardzo Pixel :) jak tylko znajdę chwilę czasu < "niedobry" licencjat -_-> będę się z tym "bawił" :)
    Jakby coś mi odpukać nie wychodziło, to wybacz ale znów będę Cię nękał pytaniami...na dzisiaj jednak starczy :)

    ...zdałem sobie sprawę że mój serwisant ograniczył się jedynie do wgrania Xexmenu, więc przed tym co napisałeś, czeka mnie jeszcze przygoda z FSD :(

    Dziękuję jeszcze raz za pomoc, życzę miłego wieczorka i pozdrawiam :)

    EDIT:

    Apropos, "dzwoni mi w jakimś kościele"...że jeszcze prócz tych wszystkich zabaw które mnie czekają czyli FSD, Dashlunch...to coś jeszcze trzeba będzie kombinować z portami od internetu? jak to w praktyce wygląda?

    Edytuj posty - nie pisz jeden pod drugim - #Jabar
     
  9. Pixel

    Pixel Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 20, 2013
    Posty:
    3371
    Polubienia:
    854
    Punkty za osiągnięcia:
    113
  10. Aisadi

    Aisadi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2013
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Po pierwsze :) Wesołych Świąt! :D
    Po drugie...udało mi się!...prawie :p Przysiadłem dzisiaj konkretnie nad konsolą, zainstalowałem i skonfigurowałem FSD + Dash Luncha 3.10, połączyłem się z netem, odblokowałem porty, ogarnąłem LiNka...ale pojawił się następujący problem :)
    Przykładowo gra PES 2014, pobrałem okładkę...wszystko pięknie, ale nie potrafię sobie poradzić z wgraniem najnowszego patcha/aktualizacji itd? nie wiem czy można to robić bezpośrednio z menu konsoli? czy muszę za każdym razem aktualizację i patcha dogrywać ręcznie z pendriva?

    -Coś próbowałem kombinować samemu, zarządzaj aktualizacjami TU, pobrałem wszystkie dostępne Tu, ale dalej w menu PESa nic się nie zmieniło...a powinno, bo mam porównanie z wersji pctowej :)

    Z góry dziękuję za pomoc :)
     
  11. Pixel

    Pixel Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 20, 2013
    Posty:
    3371
    Polubienia:
    854
    Punkty za osiągnięcia:
    113
  12. Aisadi

    Aisadi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2013
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Rozumiem :) jednak udało mi się już pobrać i aktywować TU prosto z konsoli...tylko że to są tak jakby odpowiedniki komputerowych patchy, z takim PESem przykładowo mam już wersję 1.4 - najnowszą, ale nie mam Data Packa, jest na 0.0 czyli brak najważniejszej rzeczy w postaci uaktualnienia składów drużyn czy też innych mniejszych pierdółek jak dodatkowych "korków", piłek...takie rzeczy to już tylko "ręcznie" gdzieś trzeba szukać i dogrywać?
     
  13. Pixel

    Pixel Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 20, 2013
    Posty:
    3371
    Polubienia:
    854
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Znajdź Data Pack 2.0 + TU4 i wgraj.
     
  14. Aisadi

    Aisadi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2013
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Kolejna dziwna rzecz z rana :p wyłączyłem wczoraj cały sprzęt konsolę + router, włączam teraz i okazuję się że test internetu -czyli stan portu danych 3072 i 3071, jest na fail...chyba dlatego że mam w lewym dolnym rogu inny niż wczoraj adres IP konsoli? Dzisiaj jest to końcówka -5-, wczoraj była -2-...gdy zmieniłem to w ustawieniach routera wszystko jest ok :) Teraz moje pytanie, czy to wina neostrada takie zmienianie adresu ip konsoli? czy da się jakoś ustawić stały adres?

    Edit:

    Przypisałem stały adres IP konsoli, problem z głowy :)

    Edit2:

    aleee...już mam kolejne pytanko, dałem sobie czas na rozwiązanie problemu, poszperałem w necie, brak odp :p

    Dlaczego po wgraniu titles update 1 i 2 (oba dałem active) gra F1 2013 jest teraz w języku angielskim, a była po polsku :(

    Rady?

    Edit3:

    Nie wiem jak to zrobiłem :p...coś tam powciskałem, ale działa, znów jest język PL :)

    ...oczywiście nowe pytanie :p wrzuciłem przez xexmenu, NFS Rivals, wszystko działa do momentu pokazania się ekranu po wyborze policja/uciekinier...po prostu żaden klawisz nie działa, nic się nie da zrobić prócz wyłączenia gry :( jakieś konkretne przyczyny, czy po prostu ściągnąłem jakaś trefną wersję?
     
  15. Pixel

    Pixel Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 20, 2013
    Posty:
    3371
    Polubienia:
    854
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    NFS przerobiony do XEX/GOD? Posiadasz dysk wewnętrzny? Content odpowiednio wrzucony?
     
  16. Aisadi

    Aisadi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2013
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam.

    Niestety po raz kolejny potrzebuję pomocy, postaram się sytuacje opisać w jak najprostszym skrócie, burza>spalony router>spalona karta sieciowa. Brak uszkodzeń innych urządzeń (komputer, TV, xbox)

    Sprawa wygląda następująco kupiłem nową kartę sieciową (giełda - 30zł) i dostałem na gwarancji wymieniony ten sam router, pamiętam ile trudu i ogólnie jak wielkim fartem udało mi się podłączyć konsole do neta bo sam do tej pory nie wiem jak to działo...ale działało Przywróciłem wszystkie zapisane ustawienia, wszystko podpiąłem tak samo i niestety internetu brak W zakładce dostępne sieci wyskakuje mi -> sprawdź czy kabel ethernetowy jest podłaczony do konsoli oraz do routera lub modemu Zupełnie nie wiem od czego zacząć i jak się do tego zabrać żeby mieć z powrotem dostęp do neta (neostrada + router netgar) pamiętam że robiłem jakieś odblokowanie? przekierowanie? portów jednak nic a nic teraz z tego nie pamiętam. Po dłuższej refleksji zacząłem się zastanawiać czy jest możliwe aby "spaliło" mi wejście ethernetowe w konsoli?
    Dlatego mam prośbę żeby ktoś mi wgl nakreślił od czego zacząć

    Z góry dziękuje za pomoc
    Pozdrawiam
     
Wczytywanie...

Poleć forum