1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

x360 problem z połączeniem z xbl / livebox

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Ronniegpr, Grudzień 11, 2014.

  1. Ronniegpr

    Ronniegpr Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2014
    Posty:
    5
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Witam. Posiadam wersje xboxa premium i łącze się z PC przez kabelek, który był w zestawie. Ostatni raz korzystałem z xbl kilka lat temu, kiedy wchodziła taka większa aktualizacja z nowym interfejsem; miałem wtedy innego dostawcę internetowego. Ogólnie mało się na tym znam, więc prosiłbym o tłumaczenie tego jak dziecku.

    Po pierwsze kiedy tylko mam podłączony kabelek, tracę wtedy połączenie z netem na PC, tzn kiedy wchodzę w konfiguracje pisze przy dostępie do internetu 'aktywne', ale nie mogę po prostu korzystać ze skype, przeglądarki itp. Czy nawet po połączeniu tak będzie?

    Drugi i największy problem, czyli konfiguracja. Próbowałem korzystać z ustawień automatycznych, zarówno w PC jak i X360, ale wtedy test nie przechodzi nawet pierwszego kroku 'sieć'.
    Potem w ustawieniach TCP/IP połączenia lokalnego wpisuję kolejno :
    IP : 192.168.0.1
    Maska : 255.255.255.0
    Brama : 192.168.0.1
    W xboxie jest tak samo przy opcji automatycznej, tylko Ip różni się ostatnią liczbą.
    Jeśli chodzi o DNS:
    - Na pc po wpisaniu tych ustawień wyżej, nie mogę już wybrać opcji automatycznego wykrycia dns (robi się takie szare, nieaktywne), pozostawiam puste luki.
    - Na x360 automatycznie wykrywa mi pierwszy: 192.168.0.1 , a drugi : 0.0.0.0
    Teraz test połączenia przechodzi krok 'sieć', ale przy internet wyskakuje następujący błąd: Połączenie z internetem nie jest możliwe. Być może wystąpił problem z połączeniem. Wyłącz router lub modem, włącz go ponownie i odczekaj 30 sekund.
    Oczywiście próbowałem tego, lecz nic to nie daje. Na PC nadal mam internet, ale nie mogę z niego korzystać.
    Próbowałem ustawiać następujące DNS (wziąłem je z poradnika w sieci oraz używałem tych ustawień poprzednio, kiedy działało) w komputerze ręcznie. Pierwszy : 194.204.152.34 oraz drugi : 217.98.63.164. Na xboxie nie wykryło tych ustawień automatycznie, więc ustawiłem je ręcznie, wtedy zaistniał następujący błąd przy kroku 'internet' : Wprowadzony serwer dns nie zamienil nazwy serwerow uslugi xbox live i witryny xbox.com

    Dziś rano kontaktowałem się z polskim supportem, który polecił mi wpisanie pierwszego dns : 8.8.8.8 oraz drugi 8.8.4.4 jednak przy tych ustawieniach był ten sam błąd.

    Wczoraj czatowałem też z pracownikiem microsoftu, który po krótkiej rozmowie kazał mi wyczyścić pamięć podręczną konsoli, co zrobiłem, jednak nie przyniosło rezultatu. Następnie kazał mi odłączyć i podłączyć router lub modem i wtedy sprawdzić połączenie. Jednak przy ponownym podłączeniu kabelka do PC, straciłem w nim internet i nie mogłem z Panem dalej czatować. Nie pomogło.

    Jeszcze gdzieś po drodze, już sam nie pamiętam w którym miejscu przywracałem ustawienia fabryczne konsoli.
    Strasznie się rozpisałem, mam nadzieję że znajdzie się ktoś, kto to ogarnie i pomoże. Bardzo proszę o pomoc
    Dodam jeszcze, że od wczoraj praktycznie szukam rozwiązania w sieci/telefonicznie. Niestety nie znalazłem żadnego rozwiązania, a zazwyczaj jeśli napotykałem jakieś forum, gdzie ktoś miał ten sam problem co ja - Następnego dnia post 'okej, już nie trzeba pomocy, sam sobie poradziłem, możecie zamknąć temat'
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. davex

    davex Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2011
    Posty:
    993
    Polubienia:
    309
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Gdańsk
    Ip to jest adres urządzenia a brama to adres routera. Więc jak mogą być takie same?
     
  4. Ronniegpr

    Ronniegpr Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2014
    Posty:
    5
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Nie wiem, nie znam się na tym. Tak było w poradniku i tak wpisałem. Po wpisaniu pierwszy krok - sieć:połączono , więc chyba te ustawienia są dobre. Tak to wygląda : [​IMG]
     
  5. davex

    davex Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2011
    Posty:
    993
    Polubienia:
    309
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Gdańsk
    Aby mieć dostęp do internetu, a nie tylko połączenie z siecią, musisz wpisać w bramie adres ip routera. Skoro na PC masz dwa adresy takie same to na pewno nie jest to dobre ustawienie. Zmień końcówkę IP na 0.2. Jakie ip routera?
     
    1 osoba to lubi.
  6. davex

    davex Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2011
    Posty:
    993
    Polubienia:
    309
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Gdańsk
    Zacznijmy od tego jaki to internet i przez co chcesz go udostępnić na xboxa? Bo nie jest jasno napisane :)
     
  7. Ronniegpr

    Ronniegpr Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2014
    Posty:
    5
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Ok. Zmieniłem na końcówkę na 0.2 i w xboxie pierwszy dns też przestawił się na 0.2, jednak przy teście problem jest dalej ten sam.
    Co do ip routera, jeśli to jest to co myślę, czyli cmd i ipconfig to IP wyświetliło się :
    - Połączenie lokalne : 192.168.0.2
    - Połączenie sieci bezprzewodowej : 192.168.1.11

    Dostawca to orange/livebox. Chce udostępnić przewodowo przez kabelek, który był w zestawie premium.
     
  8. Ronniegpr

    Ronniegpr Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2014
    Posty:
    5
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Jest progres!!! Byłem dosłownie przez kilka sekund na xbl! ale po kolei:
    Wpisałem bramę, która wyświetliła się w ipconfig i test przeszedł cały. Może dalej wytłumaczę to na przykładzie skejpa. Wyświetliło mi się na konsoli, że jest aktualizacja i aby przejść dalej muszę ją pobrać - tak też zrobiłem. W trakcie pobierania wylogowało mnie ze skejpa i po chwili na konsoli wyskoczył błąd, że stracono połączenie. Wchodzę w konfigurację liveboxa oraz połączenia sieciowe i pisze, że wszystko połączone, jednak jak widać skejp nie działa.
    [​IMG]
    Tak to wygląda. W ustawieniach liveboxa wyłączyłem i włączyłem jeszcze raz. Skejp działa, robię test na konsoli i przechodzi. Wyskakuje info o aktualizacji, daje że chce ją zrobić. W trakcie znów wyrzuca mnie ze skejpa i z konsoli też, chociaż wszystko niby połączone. Co dalej robić?
     
  9. davex

    davex Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2011
    Posty:
    993
    Polubienia:
    309
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Gdańsk
    Na PC ustaw ip 0.1 bramka 192.168.1.11
    na xboxie ip 0.2 bramka 192.168.1.11
    ewentualnie dns 8.8.8.8
    Musi działać. Jeżeli nie to myślimy dalej
    Ale skoro skype powoduje problem..... hmmmmmmm
     
  10. Ronniegpr

    Ronniegpr Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2014
    Posty:
    5
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Nie wiem co się stało. Męczyłem się wczoraj z tym cały dzień. Znów półtorej godziny spędziłem na czatowaniu z pracownikiem microsoftu, który polecił mi podłączenie xboxa bezpośrednio pod router. Już sobie myślę, że sprawa załatwiona, ale wtedy można używać jedynie internetu tylko na pc lub tylko na xboxie w tym samym czasie (Trzeba skorzystać z kabelka z takim kwadratowym wejściem, który u mnie był w zestawie liveboxa). Postanowiłem, że skorzystam z tej rady dziś rano, ale zanim to zrobiłem odpaliłem xboxa i spróbowałem jeszcze raz zrobić test. Wszystko śmiga. Mam net na pc i jednocześnie na xboxie. Żadnych disconnectów. Nie mam zielonego pojęcia co się stało.

    Co do tego wcześniej : Nie chodziło o to, że skype powoduje problem. Wytłumaczyłem to tylko na przykładzie skejpa. Chodziło o to, że przy uruchomionej konsoli i podpiętym kablu nie mogłem korzystać z internetu na pc, czyli używać programów jak skype, xfire czy przeglądarka. Mimo tego, że jak na screenie widać w konfiguracji liveboxa i połączeniach sieciowych wszystko jest niby ok, a w rzeczywistości internetu jakby nie było.

    Sam nie wiem co się dzisiaj stało, od wczoraj nic nie zmieniałem i dzisiaj test przeszedł i z netem na xboxie ani pc nie ma problemu.

    Wielkie dzięki dla Davex, gdyby nie Ty nic z tego by nie wyszło. Widzę, że z Gdańska jesteś, ale gdybyś kiedyś był w Częstochowie napisz na xbl - Ronniep2k i masz ode mnie piwko!
    Temat ogólnie do zamknięcia, ale warto zostawić, bo może kiedyś ktoś będzie mieć ten sam problem co ja. Jeszcze raz wielki dzięki ! :D
     
    1 osoba to lubi.
Wczytywanie...

Poleć forum