1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

XBL a sieć kablowa...pomoc w podłączeniu

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez mojer, Lipiec 26, 2010.

  1. mojer

    mojer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 10, 2010
    Posty:
    114
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Witam
    Od niedawna stałem się posiadaczem X'a. Nie mam zamiaru jej przerabiać (dzieciakowi od czasu do czasu jakąś grę kupię), ja zaś mam zamiar porać czasem na live. W związku z tym mam kilka pytań.
    Internet 8Mb posiadam z sieci telewizji kablowej. Do gniazdka z internetem mam podłączony stacjonarny komp poprzez modem kablowy (podłączenie przez kartę sieciową). Modem posiada wyjście wifi dla laptopa żony. Polityka sieci kablowej jest imo chora (za podłaczenie laptopa dodatkowo płacę chyba 20 zł/miesiąc to jeśli bym chciał podłączyć xa to zawołaliby kolejne 20 zł/miesiąc). W związku z tym chciałbym podłączyć xa do netu bez pośrednictwa ich modemu. Nie mogę podłączyć konsoli przez pc poniewaz jest on w zupełnie innym pokoju.
    Moje pytania są następujące
    - jaka jest możliwość podłączenia się do neta bez modemu kablówki (jakiś ruter albo coś)
    - podłączenie do modemu kablówki, bez konieczności płącenia za dodatkowego kompa
    - grzecznie proszę o łopatologiczną i merytoryczną odpowiedź

    Pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. mojer

    mojer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 10, 2010
    Posty:
    114
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Sieć kablowa to Satfilm z Włocławka, serial modemu i typ sprawdzę jak wrócę z pracy. Jak dobrze pamiętam to Cisco.
    Tak;modem jest podłączony kablem ethernet do pc
     
  4. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    do Laptopa, który aktualnie jest podłączony do internetu przez wi-fi podłączasz x'a kablem scroosowanym, tworzysz "mostek" i powinno działać ... powinno, a nawet jeżeli będzie śmigać to chyba lagi będą podczas gry ... ;\

    lekko pogrzaną masz tą sieć, jeżeli za podłączenie do laptopa biorą +20zł więcej na miesiąc 0.o. Co by zrobili gdybyś podłączył kabelek ethernet do SWOJEGO Routera, i udostepniłbyś sięć do swojego kompa, laptopa i x'a ? +40zł ? paranoja -.-
     
  5. kkthx

    kkthx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 23, 2010
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kraków
    Mi się wydaje, że provider, od którego jest dostarczany internet musi każdy adres mac karty sieciowej wpuścić do sieci, stąd dodatkowe opłaty za pozostałe komputery. Sam mam ten problem, tylko, że mój provider pobiera opłatę 56 zł za pierwszy komputer i 10 zł za każdy dodatkowy. :)
    Znajomy ma jeszcze załatwione w ten sposób, że płaci za jeden komputer, ale ma internet na dwóch (stacjonarny i laptop), tylko, że połączenie może wystąpić tylko na jednym komputerze w tym samym czasie.
     
  6. mojer

    mojer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 10, 2010
    Posty:
    114
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Z tego co się orientowałem można zakupić router i wszystko teoretycznie ma śmigać. Tylko nie mam pojęcia jak i co
     
  7. kkthx

    kkthx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 23, 2010
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kraków
    Jeśli jest tak jak mówiłem, to nawet router nie pomoże ;)
     
  8. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    wystarczy zclonowac adres mac karty sieciowej kompa do routera i po kłopocie

    każdy router to potrafi
     
  9. kkthx

    kkthx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 23, 2010
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kraków
    Provider może mieć zabezpieczenia, żeby nie było za łatwo ;) Wtedy niestety zostaje już zapłacenie za pozostałe, albo dogadanie się tak jak wspominałem wcześniej.. Działa jeden, nie działa drugi :)
     
  10. Pieter029

    Pieter029 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2008
    Posty:
    212
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    ok. Lublina
    niby jakie zabezpieczenie? :p po zclonowaniu adresu MAC w routerze provider będzie widział, że tylko masz podłączony komputer stacjonarny. A tak naprawdę za pośrednictwem routera internet rozdzielisz sobie na PC i xboxa i po wifi puścisz laptopa :) tutaj wystarczy np.: najtańszy router TP-LInk :)
     
  11. kkthx

    kkthx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 23, 2010
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kraków
    Będę to musiał sprawdzić w takim razie jak wrócę do domu, a jak nie to wezmę po prostu osobno dla x-box'a :)
     
Wczytywanie...

Poleć forum