1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox 360 Falcon - zwarcie na płycie głównej

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez fajfelek, Czerwiec 13, 2013.

  1. fajfelek

    fajfelek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam!
    W moje ręce wpadła płyta główna od xbox 360 falcon. Po podłączeniu wyświetliła błąd 0021, ale to nieważne w tym momencie. Nałożyłem pastę na CPU i GPU, założyłem radiatory i xclampy. Po drugim włączeniu dalej 0021, po trzecim 0010, i w trakcie 4 włączenia poleciały iskry spod spodu płyty (gdzieś z zaznaczonego przeze mnie czerwonego prostokąta). Wentylatory wyłączyły się, natomiast dalej świeciły się 3 czerwone diody ale konsola nie reagowała na żaden przycisk, więc odłączyłem zasilacz (na 100% sprawny) z gniazdka. Teraz płyta jest martwa - nie reaguje na nic. Dodam, że nic nie wygląda na spalone. Proszę o pomoc w odnalezieniu uszkodzonej części i naprawie.

    Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - d484afe755f8b.jpg

    Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - c091fdc0cb402.jpg
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2717
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Czy tobie nie brakuje przypadkiem kilku kondensatorów? Po pierwsze wyczyść tą płytę z topnika.

    Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2
     
  4. fajfelek

    fajfelek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Właśnie też i się wydawało, że brakuje ale płyta startowała i wywalała błąd 0021 i teraz sam nie wiem, bo teraz ani drgnie. Możliwe jest ze przez zwarcie pod GPU lub CPU nie odpala cała płyta? Ok zabieram się za czyszczenie.

    Witam, zamieszczam zdjęcia wyczyszczonej płyty z dolutowanym brakującym jednym kondensatorem (1 od lewej nad CPU). Nie znam się, ale na mosfetach nad CPU i GPU jest 3 lub 5 V natomiast na tych obok CPU pokazuje mi 0, lub od 0,1 do 0,3. Prostokątem zaznaczam ponownie miejsce gdzie mniej więcej poszły iskry, ale oczywiście te iskry poleciały spod spodu płyty (ale tam jest wszystko jak nowe). Przy włączniku jest 3,27 V.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Myślę, że jest to do zrobienia, ale sam sobie nie poradze, czekam na pomoc.
    fajfelek

    Alert Nie pisz post pod postem, edytuj

     
  5. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2717
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Dalej brakuje 1 lub 2 kondensatorów oczywiście mogę się mylić jutro rozbiore falcona i zerkne.

    Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2
     
  6. fajfelek

    fajfelek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Mam podobną płytę z błędem GPU i wydaje mi się, że już nie brakuje. A osoba która majstrowała przy tej płycie mogła nie wiedzieć i próbowała coś przylutować, ale też mogę się mylić. Zaznaczam jeszcze raz, płyta mimo tego brakującego kondensatora włączała się, więc sądzę, że to nie jest chyba problem. Podpiąłem teraz tego drugiego falcona i napięcia są podobne, więc teraz nie wiem czy mój pomysł z uszkodzonym jakimś mosfetem może być prawdziwy.
     
  7. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    zacznijmy od tego że to nie falcon tylko zephyr. Jeżeli był błąd 0021 to najprawdopoboniej GPU trafiony i trzeba wymienić na nowy których już nie produkują. Mosfety nie mają wpływu na to czy płyta reaguje na włącznik więc jeżeli napięcia stanby są ok to pewnie mostek padł
     
Wczytywanie...

Poleć forum