1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox 360 Fat (Falcon/Liteon) - Dziwne objawy z napędem

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez swiatek94, Listopad 27, 2013.

  1. swiatek94

    swiatek94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 23, 2008
    Posty:
    314
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Witam serdecznie, otóż mam taki problem, posiadam sporo gier na x360 i od dłuższego czasu już konsola nie działa jak powinna, a konkretnie napęd nie czyta gier tak jakbym tego chciał.
    Sytuacja z dzisiejszego dnia - Posiadałem kopie gry Fifa Street i chciałem w nią zagrać, oczywiście konsola w ogóle nie przeczytała gry, to pomyślałem, że po prostu gra nie działa, albo płyta jest zarysowana, więc nagrałem Fife Street jeszcze raz, gra się uruchomiła, wyświetla się główne menu, naciskam start i bum - konsola się zawiesza i pomaga tylko wyłączenie jej guzikiem.

    Stwierdziłem, że to może wina napędu, albo gumki która odpowiada za wysuwanie napędu, rozkładam konsolę, czyszczę laser alkoholem, gumkę wodą z płynem, montuje z powrotem i szok - Fifa jedna jak i druga odpala za pierwszym razem, wszystko pięknie działa... myślę sobie, że wszystko w porządku, sprawdzam kolejne gry - jest dobrze, aż doszedłem do Lego Marvel Super Heroes, konsola ją widzi - odpalam ... błąd, wyczyść płytę szmatką blabla, więc wysuwam tackę i odpalam grę ponownie - znowu nic. Za trzecim razem gra się odpala i o dziwo przechodzi nawet do Menu, mogę włączyć start i zagrać. Wyłączyłem grę i chciałem zrzucić ją na dysk, 49% i błąd - a płytka nagrana IHASem 100% wraz z weryfikacją, prędkość 4x, więc myślałem, że wina może leżeć tutaj, ale Saints Row IV czy Rayman Legends też nagrywałem w 4x i te działają idelanie.

    Konsola ma już prawie 6 lat - 2008 rocznik kwieceń bodajże, napęd Liteon. Jak myślicie gdzie może leżeć wina takiego zachowania konsoli, czyszczenie jej pomaga, ale na krótką chwile, bo po paru dniach znowu potrafi nie odczytać przez 10 minut GTA V, a po wyczyszczeniu gra odpala za 1 razem bez zająknięcia.

    Dziwny przypadek, czyżby laser do wymiany, a może silniczek lasera ? Dodam tylko, że posiadam jeszcze 2 xboxy - niestety z RODDem i E74 bodajże, więc pomyślałem o wymianie napędu, ale nie wiem czy sobie poradzę z tym, sczytać klucz potrafię, ale obie konsole są zepsute i to może mi uniemożliwić zgranie klucza.

    W nowego xboxa nie celuje, wystarcz mi ten, zastanawiam się nad RGH, ale nie wiem ile wyniesie mnie koszt RGH na Facie z najnowszym dashem.

    Mam nadzieję, że wytłumaczyłem problem wystarczająco.
    Pozdrawiam!
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. lordfryta

    lordfryta Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2011
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Piekary
    Siema. Mialem podobny problem. Tez mam konsole z 2008 roku z napedem liteon'a.
    Zamowilem nowy laser a zanim go wymienilem oryginalnemu troche podnioslm napiecie.
    Na starym laserze gralem jeszcze jakis czas i dzialal bez problemu. Pewnego dnia z powodu braku innych zajec postanowilem po prostu wyminic go na nowy. Na pudle z nowego lasera pisze HOP-141B, koszt z wysylka okolo 40-50zl. Powodzenia!
    Nie zapomnij rozlutowac zwory po wymianie.
    Oczywiscie skoro masz inne konsole, mozesz sprobowac przelozyc naped. Najwazniejsze zebys nie zgubil klucza z napedu z konsoli. Jezeli w jednej z tych zepsutych jest sprawny liteon to nie bedzie problemu. Jest tez takie cos jak SPOOF czyli podmiana napedu ale tego nigdy nie robilem. Konsola nie musi byc sprawna aby odzyskac z niej naped.
    Pozdrawiam
    Wysyłane z mojego M799RB za pomocą Tapatalk 2
     
  4. swiatek94

    swiatek94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 23, 2008
    Posty:
    314
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Mógłbyś z allegro polecić jakiś link do dobrego lasera ? Jak podnieść napięcie, żeby czegoś nie spalić ? Wymianę lasera znajdę w internecie spokojnie ?

    Mam 2 napędy, ale jeden to chyba Hitachi, a drugi Samsung albo Benq jeśli się nie mylę, więc zostaje tylko jak napisałeś SPOOF.
     
  5. popino

    popino Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 30, 2010
    Posty:
    128
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Na allegro wszystkie lasery to chinskie zamienniki,wiec kupuj to co najtansze,zazwyczaj daja gwarancje 3-mc co do kupna lasera musisz wiedziec jaki masz naped,w liteonach i benq jest na 100% laser HOP-141x
    Zanim zamontujesz laser rozlutuj zworke,jesli nie wiesz gdzie ona jest lub nie masz lutownicy popros sprzedawce aby przed wysylka zrobil to za ciebie.
    Wymiana jest łatwa trwa w zaleznosci od doswiadczenia 5-15 min.
    W twoim napedzie po mału siada laser dlatego masz dziwne luty z odtwarzaniem gier,na 100% wymiana lasera załatwi problem.
    Jest tez opcja ze jesli nagrywales gry na tanich plytach omega,esperanza itp po jakims czasie plyty same z siebie przestaja dzialac wiem to z własnego doswiadczenia,wiec jesli masz mozliwosc to sprawdz plyty nie dzilalajace u ciebie na innej konsoli
     
  6. swiatek94

    swiatek94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 23, 2008
    Posty:
    314
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Dziękuje, zamówiłem właśnie po sprawdzeniu napędu DG-16D2S, mam nadzieję, że wymiana przebiegnie bezproblemowo.
    Płytki posiadam tylko i wyłącznie Verbatim, więc to na pewno wina lasera, jak nie pomoże, to zrobię RGH i nie będę się przejmował napędem :)

    Wymieniłem dzisiaj laser, zabezpieczenie odlutowałem, podłączam wszystko do stanu pierwotnego i nici... nie widzi, chwilkę mieli (3-4) sekundy i po robocie.
    O dziwo oryginalnego Gears'a odpalił, co prawda za 3 razem, ale jak już go wczytał, to chodził idealnie, a verbatimy nie czyta żadnej.
    Laser raczej nie powoduje utraty LT ? Może trzeba lekko podkręcić laser? Czy po prostu trafił mi się felerny model i dlatego nie działa.

    edit. Odczytał grę z XGD3, po zabawie ustawieniem silniczka i prowadnicy (Tak, niestety ruszałem dolne śrubki i nie wiedział, że to przez nie konsola mogła się rozregulować)

    edit2. Konsola generalnie czyta płyty jak leci, ale od czasu do czasu ma zawieszki... tzn raz pokaże "otwórz dvd" a za 2 razem chodzi jak przeciąg... grzebać dalej z tymi śrubkami czy lepiej zostawić jak jest i nie pogorszyć?

    edit3. Byłby ktoś taki miły i zrobił zdjęcie swojego napędu w środku i pokazał jak u niego są ustawione te śrubki, policzę sobie gwinty na śrubce, cokolwiek :)
    Bardzo bym prosił o takie foto, na szczęście odkręciłem tylko 2 śrubki, a nie wszystkie 4, więc jest nadzieja, że nie będzie ciężko.

    edit4. PROBLEM ROZWIĄZANY, ustawiłem prowadnicę idealnie jak miał kumpel w swoim Liteonie i teraz czyta wszystko momentalnie, lecz przy 2 czy 3 grach występuje tekst " dysk nie jest obsługiwany " nawet w przypadku, w którym mogę normalnie zgrać grę na dysk. O co chodzi ?

    Edytuj posty - nie pisz jeden pod drugim - #Jabar
     
Wczytywanie...

Poleć forum