1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox 360, homemade message kit

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Apacer, Styczeń 12, 2009.

  1. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Witam.
    Jak wiadomo z rozpisu pinout pada, mamy tam zasilanie o napięciu 3V i dwie szyny danych Tx i Rx służące do komunikacji klawiaturki z padem/ konsolą.

    Wpadłem na pomysł, że można by podpiąć klawiaturkę z palmtopów, oczywiście taką która by posiadała wyjście com do palmtopa. Tam też znajdują się Rx i Tx, tak więc z komunikacją nie były by problemu. Problem w tym, czy układ znaków będzie odpowiedni.

    Czy ten pomysł był by dobry? Co o tym myślicie. :rolleyes:
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. CHAST

    CHAST Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2008
    Posty:
    115
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin
    Pozostaje jeszcze kwestia obsługi tego przez konsole
     
  4. Qunik93

    Qunik93 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2008
    Posty:
    352
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Górny Śląsk
    Założę się że konsola nie będzie chciała współpracować z takim wynalazkiem.
    A nawet gdy będzie chciał to będą jakieś błędy.
     
  5. Dreed

    Dreed Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2008
    Posty:
    50
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    3Miasto
    A powiedz mi jakie błędy?
    Albo DZIALA albo NIE DZIALA. Tyle, wiec kolega jak wpadl na taki pomysł zawsze moze to stworzyc i pochwalic sie rezultatami.
     
  6. Qunik93

    Qunik93 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2008
    Posty:
    352
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Górny Śląsk
    Zrozum przyjacielu że z Xboxem nie działa nic co nie ma licencji m$.
    No ale spróbować można :)
     
  7. CHAST

    CHAST Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2008
    Posty:
    115
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin
    Próbować zawsze można tylko w tym przypadku po co ?
    No chyba że ktoś z konsoli chce zrobić komputer :)
     
  8. Piri

    Piri V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 23, 2008
    Posty:
    529
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Włoszczowa :)
    Nie ma licencji , skad wiesz ze na taka klawiaturke tez jest jakies zabezpieczenie . Rozumiem jakby tam było standardowe wejscie , ale ze jest takie to watpie ze sie komus opylalo to zabezpieczac .
     
  9. CHAST

    CHAST Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2008
    Posty:
    115
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin
    Co ma licencja do zabezpieczenia ?
    Qunik93 pisząc o licencji miał może na myśli brak obsługi przez firware konsoli innego urządzenia niż takie co ma licencję M$. Jeśli by dane urządzenie miało licencje to także i w konsoli byłby zawarty protokół odpowiedzialny za tansmisję danych z takiej klawiatury.

    Zabezpieczenie nie ma tu nic do rzeczy.
     
  10. smiti

    smiti Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2008
    Posty:
    172
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Chorzów
    Tak, a podróbki padów to niby mają licencję M$ ? A działają z konsolą :).
     
  11. CHAST

    CHAST Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2008
    Posty:
    115
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin
    Jak sam napisałeś podróbka. Czyli kopia urządzenia które współpracuje z konsolą to znaczy że konsola ma obsługę tego urządzenia. A klawiatura pewnie nie ma obsługi.

    Dodam że oryginalny pad ma licencję :)

    I nie pisać mi tu zaraz o pamięciach USB czy dyskach USB bo to też inna bajka
     
  12. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    No tak ale z tego co widzę to klawiaturka z padem porozumiewa się przez "port szeregowy". Więc co tu ma soft do gadania?

    Znalazłem temat na xbox scene o łączeniu klawiaturki do pada, ale zgubiłem link...
     
  13. CHAST

    CHAST Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2008
    Posty:
    115
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin
    No tak klawiatura pewnie sama z siebie gada z padem :DD
     
  14. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Chodzi mi o komunikację na Rx i Tx a nie ... Czy w komputerowej klawiaturze macie jakiś układ scalony z softem? Chyba nie, a jakoś się komunikuje przez złącze ps2 czy jakie to tam siedzi.
     
  15. CHAST

    CHAST Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2008
    Posty:
    115
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin
    W klawiaturze nie, ale chyba podłączasz klawiature do komputera a tam obsługuję ją soft zawarty w biosie


    Może by było jasne na twoim przykładzie:

    Wciskasz klawisz -> układ scalony przetwarza impuls na sygnał cyfowy zgodny ze standardem PS2 -> leci to przez kable do komputera ->
    w komputerze odbierany jest sygnał. ( i tu bez obsługi klawiatury zawartej w biosie nic by się nie działo -nic by nie zrobił - ) -> komputer przetwarza dane na podstawie porogramu zawartego w biosie i albo wyświetla dany znak albo przesuwa kursor lub wykonuje inne polecenie.


    Jeszcze raz powtarzam: Samo podłączenie nic nie da bez softu do jej obsługi.
    Pytanie czy XBOX obsłuży klawiaturę podłączoną do pada po przes RS.
    Stawiam na to że nie.
     
Wczytywanie...

Poleć forum