1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox 360 + Monitor - porównanie jakości kabli

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez Marcello, Grudzień 28, 2008.

  1. Marcello

    Marcello Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2007
    Posty:
    46
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Od Autora:
    Serdecznie witam wszystkich, napisałem ten artykuł w wakacje. Do tej pory był on na wyłączność na innym forum. Postanowiłem opublikowć ten artykuł także tutaj, jeżeli macie jakieś pytania - chętnie udzielę odpwoiedzi. Serdecznie proszę Administratora/Modertaora o przylepienie tematu. Pozdrawiam i czekam na pytania/komentarze...

    Jeżeli ci pomogłem - kliknij "Dziękuję"...


    1. Zaczniemy od tego że jesli mamy opcje podłączenia swojego X360 do różnych sprzętów to trzeba zastanowić się co da nam najlepszą jakość.

    Tak wygląda jakość według:

    Złącze Composite:
    [​IMG]

    [​IMG]




    Złącze S-Video:
    [​IMG]

    [​IMG]




    Złącze Component:
    [​IMG]

    Rozdzielczość 480p
    [​IMG]

    Rozdzielczość 720p
    [​IMG]




    Złącze VGA:
    [​IMG]

    Rozdzielczość 1024x768
    [​IMG]

    Rozdzielczość 1280x1024
    [​IMG]

    Podsumowanie:

    1. Według jakości
    - HDMI/DVI*
    - Component
    - VGA
    - S-Video, Composite

    *HDMI - (obraz + dźwięk), DVI - tylko obraz

    Jesli nie macie żadnego sprzętu radzę uzbierać i kupić telewizor HDTV, jesli jednak nie macie tyle pieniędzy, warto wybrać opcję Monitor + Kabel VGA. Jeśli macie zwykły telewizor i nie macie zamiaru zmieniać go na inny warto zaopatrzeć się w dobry kabel Composite. Ten dodawany do Xbox360 Core System jest miernej jakości. Ale zanim dostępny będzie dobry kabel Composite upłynie jeszcze trochę czasu.

    Jesli mieszkasz z rodzicami, planują oni zakup nowego TV skuś ich na telewizor LCD z funkcją HDTV. Koszt około 2-3 tyś. Jesli chcesz grać kiedy chcesz (zamiast ogladać kolejny odcinek Z jak Zazdrość ;] ) To zainwestuj w monitor.

    2. Według ceny
    - Component, HDMI (Telewizor HDTV, średnia cena 4000zł)
    - S Video (Telewizor, średnia cena 1000zł)
    - Composite (Telewizor, Średnia cena 1000zł)
    - VGA (Monitor CRT, średnia cena 600zł)
    (Monitor LCD, średnia cena 1000zł)

    Pewnie zastanawiacie się dlaczego monitory VGA są tak tanie a mają znacznie większą jakość obraz. Odpowiedź jest banalna ich produkcja, rozmiar ekranu i brak wbudowanego tunera TV sprawiają że monitory są tanie i dobre.

    2. Kupiliśmy telewizor lub monitor w jakiej odległości powinienem siedzieć ? Poniższa tabelka wszystko wyjasnia:

    Telewizor 16:9 (Panoramiczny) [1stopa to 0.3 metra]

    Kod:
    Rozmiar Ekranu | Minimalny dystans (stopy) - (metry) | Maxymalny dystans
         26                        3.3 - 0,99m               6.5  - 1,95m   
         30                        3.8 - 1,14m               7.6  - 2,28m 
         34                        4.3 - 1,29m               8.5  - 2,55m   
         42                        5.3 - 1,59m               10.5 - 3,15m
         47                        5.9 - 1,77m               11.8 - 3,54m
         50                        6.3 - 1,89m               12.5 - 3,75m
         55                        6.9 - 2,07m               12.8 - 3,84m
         60                        7.5 - 2,25m               15    - 4,5m
         65                        8.1 - 2,43m               16.2 - 4,86m
    



    3. Gdy już wiemy w co zaopatrzymy się pod nowego X'a, podłączamy i jazda. Niestety niektórzy zadawją dużo pytań na temat jak podłączyć Xbox'a 360 do monitora, zaczynamy.

    Potrzebne nam będzie:
    1. Kabel VGA
    2. Konsola Xbox 360
    3. Monitor z wejściem VGA

    (Obrazki przedstawiają kolejno wyżej wymienione rzeczy)
    1.
    [​IMG]
    2.
    [​IMG]
    3.
    [​IMG]

    A tak powinniśmy to wszystko podłączyć:
    [​IMG]

    Rozdzielczosći obsługiwane przez Xbox 360 po podłaczeniu Monitora:
    [​IMG]

    A tak po "updacie" softu:
    [​IMG]

    A na targach mówili że będą 3 rozdzielczość idostępne (640x480, 1024x768 i 1920x1080):
    [​IMG]


    Autor: MARCELLO
    Zdjęcia: Gamespot, google, własne
    Źródła: Gamespot, google, własne doświadczenia
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Marcello

    Marcello Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2007
    Posty:
    46
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Często zadawane pytania:





    Ten monitorek jest bardzo dobry! Ale pamiętaj że jest on w formacie 4:3 czyli pasy są nieuniknione. Jednak ten monitor pozwala na granie w rozdzielczosci 1280x720 (z pasami) ale bez rozciągania/skalowania obrazu więc obraz będzie tutaj najlepszy ale niestety z pasami. Pasy są dosyć spore, jeśli masz zamiar podłączyć ten monitor pod 2 urządzenia (komp i Xbox 360) to możesz go brać jeśli pasy nie będą ci przeszkadzać...

    Ta "nowa technika" to nic innego jak powłoka która nie odbija światlą dzięki czemu masz faktycznie lepsze odwzorowanie kolorów. Monitor jest w 16:10 nie w 16:9 więc będziesz miał malutkie paseczki. Rozdzielczośc natywna monitoa to 1440 x 900. Czyli obraz będzie skalowany i rozciągany. Stracisz na jakości ale zyskasz na komforcie grania ponieważ paseczki są bardzo malutkie. Ogólnie fajny monitorek. Zarówno pod kompa jak i pod X360. Niestety natywna rozdzielczość mogłaby bć inna ale nie mozna mieć wszystkiego...

    1280x720 = większe pasy + oryginalny obraz wyjściowy
    1280x768 = mniejsze pasy + delikatnie rozciagnięty obraz w pionie

    Ja bym wybrał 1280x720 :)

    Niestety Xbox 360 nie obsługuje takiej rozdzielczosci (BEZ SKALOWANIA) ponieważ ta rozdzielczość jest 4:3.
    Uniknięcie pasów na zwykłym monitorze CRT wiąże się że koło samochod z TDU stanie się jajkiem.

    Nic dodać, nic ująć... :lol:

    Pozdrawiam!


    ------------------------------------------------------------------------


    Jeśli chcesz mieć dobrą jakość to tylko oryginalny. Wiadomo nei każdego stać ale bez przesady pomóż babci w pożądkach, skoś trawę u sąsiada, odśnież wjazd. Jeśli pracujesz to chyba nie masz problemu z kasą... Kupienie podróbki mija sie z celem i tak "kiedyś" trzeba będzie zakupić oryginalny kabel. Masz tam pewien komfort psychiczny że sprzęt jest tworzony do tego, wykonany z precyzją i dokładnością. Osobiście polecam oryginalny masz pewność że obraz będzie najwyższej jakości. Ewentualnie mogą być kable firm takich jak: BigBen, Joytech.

    Tak jak kolega napisał:

    I dobrze, napewno się nie przejedziesz...


    ------------------------------------------------------------------------


    Z tego co tam jest napisane (a jest mało) to monitorek jak każdy inny ale za tą cenę możesz dostać cos lepszego (bez tunera). Wbrew pozorom wbudowany tuner przydaje się niemiłosiernie. Jeśli ma wejscie Component to nie musisz kupować kabla VGA. No i zawsze mozesz sobie tv pooglądać... Ogólnie to przeciętniak jak za tą cenę.

    Pasy... Szkoda że nie zrobiłem żadnej fotki gdy miałem cyfrówkę w łapkach :(
    Może ktoś uprzejmy podeśle jakąś fotkę przedstawiającą pasy na monitorze w formacie 4:3.

    Ogólnie to chodzi o to że masz monitor w formacie Pal 4:3 i ma on nominalną rozdzielczośc 1280x1024. Sygnał wyjściowy i gry z Xbox'a 360 są w rozdziałce 1280 x 720 (16:9). Szerokość sie zgadza czyli pasów w szerokosci na monitorze nie będzie. Ale w wysokości pasy będą i to spore bo różnica wynosi 304pix czyli na górze 152pix i na dole 152pix. Pasy te stanowią 30% wysokości wyświetlanego ekranu. Czyli obraz staje się naprawde bardzo malutki. Dobrym rozwiazaniem jest zakup monitorka Wide czyli w formacie 16:10 Niestety jak się domyślasz to też nie jest rozdzielczośc 16:9 więcv paseczki są ale już baaaardzo małe. Aha rozdzielczość monitorka Wide jest etż inna a mianowicie wynosi 1440x900. jak się domyślasz jest to inna rozdzielczosć niż 1280x720. Obraz więc musi być skalowany (rozciągany) ab wypełnił cały ekran. Ten zabieg jest szczególnie niekorzystny dla naszego oka wzłaszacza gdy mam ydo czynienia z LCd gdzie 1 pixel na matrycy odpowiada 1pix x 1pix wysyłanego obrazu.

    W tej chwili masz dwie opcje:
    1.zakup TV LCD 16:9
    2.zakup Monitora 4:3 i patrzeć na pasy
    3.zakup Monitora 16:10 i cieszyć się pełnym obrazem (skalowanym)

    Wybór nalezy do Ciebie i do twojego portfela.

    Tzn ze obraz nie jest wyswietlany na pelny ekran tylko na gorze i na dole ekranu jest taki czarny pas (tak jak czasem na filmach ogladasz ).

    Tzw. obraz panoramiczny?




    ------------------------------------------------------------------------


    Przykro mi nie ma IDEALNYCH DO X360 MONITORÓW. Idealne do X360 są Telewizory HDTV. Na monitorze zawsze będziesz miał pasy (jeśli monitor jest w 4:3 a gra w 16:9) lub skalowanie jeżeli gra jest zrobiona w formacie 16:9 a monitor jest w 16:10.




    Ale co z tego ? Gry będą robić w nowych rozdzielczościach czy rozdzielczości w menu ? Gry zawsze są robione w rozdziałce 1280x720 i w takiej masz najlepszą jakosć obrazu. Każde inne ustawienie wybierane w menu np. 1024x768 wiąże się ze skalowaniem obrazu i na dodatek na LCD z nominalną rozdzielczością 1280x1024 będzie kiszka. 1,5pixela na monitorze będzie wyświetlało 1 pixel obrazu. Wiadomo w LCD nie można pwoiedzieć 0,5pixela albo jeden świeci sie na jakis kolor albo na inny więc sam widzisz. Kup lepiej telewizor.


    ------------------------------------------------------------------------


    1500zł hmmm jeśli ktoś chce mieć najwyższą jakość to musi zapłacić.

    bierz jakies 19" Wide z rozdziałka 1440x900. Na dobrym panelu może nawet nie odczujesz różnicy. ( Chodzi mi o różnicę rozdzielczości gier [720p] i monitora [1440x900])

    Pozdrawiam.
     
  4. damianwroc

    damianwroc Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2008
    Posty:
    365
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Widać, że stare . HDMI w teście nie ma ^^
     
  5. CiApO PoLaNd

    CiApO PoLaNd Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2008
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Dom
    Na szczęście ja mam monitor LCD i nie musiałem się męczyć i dokupywać kabli ;]
     
  6. sloniu

    sloniu trolololololo V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2008
    Posty:
    906
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Sorkens, ale na gamspot.com widziałem artykuł, z tymi samymi zdjęciami, podpisami... Więc kłamiesz ze to jest twoje. Szkoda, że autor o tym nie wie...
     
  7. Yoshimori

    Yoshimori Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 19, 2008
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Katowice
    Przecież napisał w źródłach gamespot... :confused:
     
  8. wujek

    wujek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 4, 2008
    Posty:
    86
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    ostrowiec
    Widac poza tym że text już leciwy jest

    "Jesli mieszkasz z rodzicami, planują oni zakup nowego TV skuś ich na telewizor LCD z funkcją HDTV"

    każdy lcd/plazma jest hd ready/fullHD

    i nie zgodzę się z tabelką z odległościami - wg. niej przy mojej 42" wychodzi min. 1,59 metra. Ja oglądam tv z 2 - 2,5 metra, a jak gram to mam metr, czasem pół metra.
    Ogólnie zasada jest taka - minimalna odległość od tv jest taka jaka jest dla Ciebie odpowiednia (zawsze to klientom powtarzam)

    ps. u siebie z 2-2,5 metra spokojnie bym wsadził plazme 50" bo 42 już jest małe, ale niestety nie było mnie wtedy stać na nią
     
  9. brattanek

    brattanek P2Mforum.info Członek Załogi Administrator Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2007
    Posty:
    1354
    Polubienia:
    530
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    KTW
    Przeniosłem do poradników i troszkę zmieniłem temat. Dobra robota!
     
  10. mr19inches

    mr19inches Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2009
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Poradnik może i stary ale jakość kabli jest niezmienna. Dla tych którzy chcą podłączyć X360 pod monitor LCD mam pewne wskazówki:

    1\ Jeśli macie konsolę z wyjściem HDMI to najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie konsoli kablem HDMI-HDMI (jeśli macie oczywiście monitor z takim wyjściem, ale wszystkie nowe monitory już raczej je mają), bądź kablem HDMI-DVI (większość monitorów LCD ma wejście DVI). Podłączenie konsoli przez przez któryś z tych kabli daje najlepszą jakość obrazu na monitorze LCD. Przy tych kablach pojawia się jednak problem dźwięku ponieważ kable te nie mają możliwości przesyłania dźwięku. Możemy kupić przejściówkę od M$ taka jak jest dostarczana z wersją Elite. Ma ona wyjście optyczne i 2x chinch. Problem w tym że jest ona trudno dostępna i droga jesli nie mamy jej w zestawie. Jest jednak wyjście. Z konsolą Arcade dostajemy kabel composite który jest jednak tak sprytnie skonstruowany żeby wtyczka do konsoli zasłaniała nam wejście HDMI. Można jednak tą cześć obudowy kabla bez problemu zdjąć i wtedy możemy podłączyć jednocześnie kabel composite przez który puścimy dźwięk i HDMI-HDMI bądź HDMI-DVI do obrazu. Jak to zrobić? Poniżej podaję link gdzie koleżka dokładnie pokazuje jak sprawa ma wyglądać podczas rozbiórki kabla:

    http://www.youtube.com/watch?v=FptCB_3DOz4

    Nie wygląda to za elegancko, ale kasa zaoszczędzona.

    2\ Jeśli chcecie bądź nie macie innego wyjścia i musicie podłączyć konsolę do monitora przez kabel VGA (bądź D-SUB jak kto woli) to od razu przestrzegam przed kupnem tanich kabli na Allegro. Ja właśnie pierwsze co zrobiłem to zamówiłem takowy kabel za 29zł i zaraz musiałem kupować inny ponieważ obraz nie wyglądał za ładnie. Chodzi mi o ostrość gdzie konsola podłączona pod LCD wyglądała jak pod normalny TV. Mówiąc krótko strzeżcie się tego kabla:

    [​IMG]

    Jaki więc kupić kabel? Najlepiej zainwestować w droższy kabel ale cieszyć się duuużo lepszą jakością obrazu. Nie mówię tu nawet o kablu Microsoftu który obecnie można kupić za ok 50 zł na Allegro. Miałem okazję z niego korzystać ponieważ pożyczyłem dla testów i powiem że też nie byłem do końca zadowolony. Polecam wam kabel Big Ben który bez wątpienia jest najdroższy, ale jego jakość jest najlepsza. Na Allegro można go kupić już za 79zł. Tu przykładowa aukcja:

    http://allegro.pl/item519774345_hit_kabel_vga_hq_bigben_sklepgekon_pl.html

    Czemu akurat ten kabel polecam? Bo sam go posiadam, a że miałem okazje przetestować inne kable to mogę was zapewnić że ten jest najlepszy.

    A tu zdjęcia kabelka o którym mówię:

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  11. zzaszyby

    zzaszyby Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 7, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ma ktos wiecej zdjec porownujacych?
     
  12. Darkans

    Darkans Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam
    Posiadam monitor Samsung 19" SyncMaster 931BF. Mam pytanie co do kabla. Nie znam sie za dobrze na monitorach wiec pytanie jest dla osob, ktore sie znaja banalne. Jakie wejscia posiada moj monitor? (D-SUB, czyli pod kabel VGA oraz DVI-D??) A propo wyjscia DVI-D, czy to jest wyjscie pod kabel do Xbox-a 360? Jaki kabel trzeba mieć(podobno lepsza jakość jezeli monitor posiada to wyjscie). Prosze o podanie kabla do tego wyjscia.
    Pzdro
    Stronka o produkcie Samsung SyncMaster 931BF - Monitory LCD - cena od 910,00 zł w porównywarce cen BazarCen.pl z opisem
     
  13. jerry115200

    jerry115200 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2009
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Kabla za 30 zł (VGA) nie opłaca się kupować, ze względu na brak ekranowania kabla z sygnałem wideo, obraz się rozmywa i występuje poświata.
     
  14. mr19inches

    mr19inches Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2009
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    D-Sub to jest wejście dla standardowego kabla VGA o którym pisałem wcześniej. Jeśli chodzi o wejście DVI to jak najbardziej możesz zakupić sobie kabel HDMI-DVI i podłączyć konsolę, ale będziesz musiał się zaopatrzyć w drugi kabel którym wyprowadzisz dźwięk z konsoli, ewentualnie "shakować" kabel composite o czym tez juz pisałem wcześniej.
     
  15. Kabosh

    Kabosh Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2008
    Posty:
    106
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Słupsk
    nie ma mozliwosci jakiegos ustawienia by np kabel euro czy component byl odpowiedzialny za przesylanie dźwieku? pytam sie bo tez mam monitor i wyjscie DVI wiec by osiagnac dobra rozdzialke musze tak podpinac i osobno wyprowadzac dźwiek...
     
  16. mr19inches

    mr19inches Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2009
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem twoje pytanie ale właśnie w przypadku podłączenia przez DVI do monitora a co za tym idzie z konsoli przez HDMI to dźwięk może tylko i wyłącznie być przesyłany przez to drugie duże wyjście w konsoli. Trochę śmieszy mnie to rozwiązanie M$ bo pierwsze co przychodzi na myśl to że specjalnie chcą wymusić na korzystających z HDMI kupno oryginalnej przejściówki od M$. Powinni zrobić całkowicie oddzielne wyjście dźwięku optyczne lub 2x chinch no ale cóż... Bedziesz musiał więc albo kupić przejściówkę z wyjściem na chinch i optycznym żeby wyprowadzić dźwięk, albo przerobic kabel composite (o czym pisałem wcześniej). Ewentualnie możesz kupić kabel VGA a one maja odrazu wyjście audio bo jesli masz w monitorze DVI to napewno masz tez VGA (D-Sub)
     
  17. Kabosh

    Kabosh Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2008
    Posty:
    106
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Słupsk
    czy obraz ktory uzyskam przez vga bedzie gorszy? bo vga podlaczam do tego szerokie wejscia, a dvi pod hdmi... bo jesli dvi-hdmi jest lepsze to ma ktos link do strony gdzie mozna to kupic? z tego co wiem to podobno jest odrazu w zestawie z wersja elite


    EDIT: chodzi mi o ta przejsciowke szerokie wejscie wejscie i wychodzi chinch i optyczny
     
  18. Serpcio

    Serpcio Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 22, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Drodzy znawcy, prosiłbym o zdjęcie lub wyjaśnienie jak odróżnić kabelek Microsoftu (bo jak BigBen wygląda już wiemy) od taniej podróbki jakich pełno na allegro (!) i tym samym nie dać się zrobić w balona.

    Dziękuje i pozdrawiam :)
     
  19. mr19inches

    mr19inches Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2009
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Przedewszystkim odróżnia je cena. Nikt nie sprzeda kabla od M$ za 29 zł no chyba że naprawde złapiemy okazję. Oryginalny kabel od Microsoftu wygląda tak:

    [​IMG]

    a tania podróbka z Allegro wygląda tak:

    [​IMG]

    Dodam jeszcze że godny polecenia jest kabel VGA firmy HAMA. Ogólnie największy wybór kabli HAMA jest we wszystkich MediaMarkt. Kabel kosztuje 50-60 zł więc troche tańszy od BigBena a jakośc obrazu jest identyczna. Dzis miałem okazję przetestować u kumpla na monitorze HP "24. Zdjęcia w opakowaniu nie mam ale końcówki są dość charakterystyczne:

    [​IMG]
     
  20. canon130

    canon130 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2008
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam pytanie jak do kabla VGA BigBen podpiąć głośniki od PC. Trzeba mieć chyba przejściówkę miniJack żeński-żeński.
     
  21. Luksza

    Luksza Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wrocław
Wczytywanie...

Poleć forum