1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox 360 slim pytanie o router wifi

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez przemo55, Marzec 10, 2011.

  1. przemo55

    przemo55 Banned

    Dołączył:
    Listopad 11, 2008
    Posty:
    153
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Witam, zamierzam podzielić łącze 2mbps bezprzewodowo pomiędzy xboxa slim i komputer. Jak to wygląda w praniu? Czy taki najtańszy router da radę rozrzucić internet po domu na 7-8m i piętro wyżej? Przykładowy: http://allegro.pl/tp-link-tl-wr740n-nowy-design-ap-router-dsl-gw-d2d-i1491138537.html
    Jak wygląda sprawa z konfiguracją? Dzięki za odpowiedzi ;)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. blazejp

    blazejp <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/%5Btuto V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
  4. Jarek882

    Jarek882 Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 18, 2009
    Posty:
    398
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Bełchatów
    Może napisz jaki typ sieci posiadasz? Dsl, adsl?
     
  5. przemo55

    przemo55 Banned

    Dołączył:
    Listopad 11, 2008
    Posty:
    153
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Łącze mam adsl, normalne z kabla bez żadnych problemów.

    Wybrałem ten router z linka jako przykładowy, bo obsługuje standard 802.11n, czyli ten co xbox slim.
    Nie wiem czy dobrze się wyraziłem. Chciałbym, aby router stał przy samym telefonie, w zasadzie w centrum domu. Z niego sygnał wifi do komputera i xboxa czyli jakieś 7-8m. Nie potrzebny mi będzie chyba zwykły modem adsl?
    Sorki za małe rozgarnięcie w temacie, ale chciałbym się wszystkiego dowiedzieć, żeby po zakupie się nie okazało, że jednak nie uda się połączyć internetu itp
     
  6. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No lacze ADSL to nie jest normalnego z kabla sieciowego tylko z telefonicznego wiec musisz miec router z modemem ADSL, np taki, routera z wifi w "N" nie potrzebujesz bo lacze masz tylko 2mbit wiec nie ma sensu kupowac N
     
  7. hashpl

    hashpl Banned

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2011
    Posty:
    449
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Płock
    a jak ma sie sprawa z Qqos ? rowniez niedlugo bede kupowal router ADSL z wifi i chcialbym akurat taki model w ktorym na kazde IP moge ustalic limit zabieranego lacza bez potrzeby stawiania serwera.
     
  8. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    QoS to temat rzeka, ogolnie najlepiej to kupic router z mozliwoscia wgrania linuxa np taki osobiscie takiego używam choc chwilo na fabrycznym sofcie bo open-wrt (linux) ma problemy ze sterownikami wifi i sieciowka routera wywala bledy na dwoch kanalach N 300mbps i zrywa polaczenie w xboxie

    Fabrycznie wiekszosc routerow tp-linka ma mozliwosci stalego podzialu predkosci po adresie ip tzn minimalny i maksymalny dozwolony przedzial predkosci np jak nikt nie korzysta w sieci z neta to net pędzi z maks predkoscia, a jak ktos jest daje mu minimalna prędkość oczywiscie o ile sie tak ustawiło regule

    QoS w linuxie ma wieksze mozliwosci bo mozna go ustawic bardziej dokladnie np priorytety dla danego protokolu, aplikacji, portu nadawania, ip itd. mozna ustawic QoS zeby sie uczyl itp
     
  9. hashpl

    hashpl Banned

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2011
    Posty:
    449
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Płock
    Brudsien dzieki za kolejna wyczerpująca odpowiedz ja natomiast szukam cos malego, byle mial 4 porty ethernet i wifi i to zeby po prostu ustawic limit na kazdy komputer np. 1gb, natomiast xbox i 2 komputery moje bez limitow

    btw. wiem wlasnie ze w linux'sie mozna ustawic co sie tylko chce ale trzeba miec serwer(czy tam kompa 24/7) swoja droga nawet nie przypuszczalem ze jest cos takiego jak linux w routerze
     
  10. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No to cos z tp-linka ale jakie masz lacze ADSL ?

    Nie trzeba miec zadnego serwera, linux jest w routerze wgrany, obsluguje sie go za pomoca komend z SSH lub po prostu za pomoca przeglądarki o ile jest wgrany GUI
    Do tego gdy router ma USB mozna podlaczyc dysk twardy, zainstalować klienta *******, serwer ftp i wiele innych rzeczy
     
  11. hashpl

    hashpl Banned

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2011
    Posty:
    449
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Płock
  12. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No to ten tp-link ci wystarczy choc jak juz kupowac to lepiej lepszy model bo to zakup jest na lata np taki

    tp-link zmienil soft w nowszych modelach i jest on bardzo podobny do tego z linksysów ale przyznam sie ze konfigurowałem te z nowym softem tylko raz i do qos nie zajrzałem wiec nie wiem jakie ma możliwości

    TU mozesz zobaczyc jak wygladaja panele administracyjne na poszczególnych routerach choc widze ze sa tam same DSL ale ADSL powinno byc podobnie z tym ze jak pisalem wczesniej maja inny wygląd softu
     
  13. h-y-d-e

    h-y-d-e Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 10, 2010
    Posty:
    109
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Siemianowice
    Ja dopowiem, że moim zdaniem warto kupić router z n, nawet przy słabym łączu bo może ci przyjść ochota na streaming mediów na xboxa, czy może się pojawić drugi komp w sieci i będziesz chciał przerzucać większe pliki...
    Może też się zdarzyć, że operator zaoferuje ci znacznie szybsze łącze w atrakcyjnej cenie, moim zdaniem lepiej mieć niż nie mieć.
     
  14. przemo55

    przemo55 Banned

    Dołączył:
    Listopad 11, 2008
    Posty:
    153
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Też jestem zdania, że bardziej się opłaci kupić lepszy. Na dniach zmieniam prędkość. Dzięki za odpowiedzi, mam już chociaż zarys jak to wygląda, no i wiem, że muszę szukać routera z adsl.
     
Wczytywanie...

Poleć forum