1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox 360 - tylko jaki ?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez zakel, Maj 6, 2010.

  1. zakel

    zakel Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 6, 2010
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Piotrków Tryb.
    Witam. Jak można zauważyć jestem nowym użytkownikiem forum. Mam zamiar kupić sobie konsolę xbox 360...jednak nie mam w ogóle pojęcia o co chodzi z tymi rodzajami xbox'ów..wiem tylko, że jest parę rodzajów konsoli: arcade, premium i elite z tego co zdążyłem się zorientować. Szukam najnowszego i najlepszego modelu konsoli xbox 360.

    Czy konsola: Xbox 360 Elite Jasper Liteon 120gb/250gb jest najnowsza i best . ??

    Czy jest opłacalne kupowanie najnowszego modelu ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Janol23

    Janol23 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2010
    Posty:
    266
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    STG
    tak to to xbox 360 elite jasper ja mam 120 gb a fajnie by było mieć 250 gb
     
  4. Piotrek ELO

    Piotrek ELO Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2010
    Posty:
    1039
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Konsole różnią się dodatkami. Jak stać cię na Elite to go kupuj a jak nie chcesz wydawać kasy kup arcade a potem ( jak będziesz chciał ) dysk. Tylko pamiętaj aby kupić jaspera.
     
  5. zakel

    zakel Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 6, 2010
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Piotrków Tryb.
    przypuśćmy, że jestem w sklepie to jak mam sprawdzić jaka to jest wersja xbox'a ? :)
     
  6. Piotrek ELO

    Piotrek ELO Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2010
    Posty:
    1039
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Xbox ELITE
    [​IMG]
    Xbox ARCADE
    [​IMG]
     
  7. zakel

    zakel Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 6, 2010
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Piotrków Tryb.
    elite od arcade to jeszcze chyba dam radę odróżnić, chodziło mi bardziej te modele jasper, Liteon itd.
     
  8. michu282

    michu282 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    229
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wronki
    Liteon to marka napędu, Ty masz patrzeć na datę produkcji, jak będzie 2009 to znaczy, że jest to Jasper. I takiego masz kupić.
     
  9. Piotrek ELO

    Piotrek ELO Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2010
    Posty:
    1039
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    1. Jasper to płyta główana
    2. Lieon to napęd
    Konsole od roku 2009 to są Jaspery
    Zajrzyj w tą dziurę w pudełku i sprawdź datę produkcji
    [​IMG]
     
  10. elosiema

    elosiema Banned

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2009
    Posty:
    241
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    jasper to płyta głowna,liteon to napęd.Jasper jest najlepszy,poznasz go chociażby po mocy zasilacza.Ma być 150
     
  11. kratos12

    kratos12 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 4, 2010
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    brodnica
    tak jak koleś wyżej zobacz na pódelku z tyłu jak bedziesz miał wiecej niż 12.1a to nie jest jasper a tak poza tym mozeszto sprawdzić po zasilaczu.tu specyfikacje Xenon
    Produkowany od: Listopada 2005
    CPU: 90nm
    GPU: 90nm
    HDMI: Brak
    Zasilacz: 203w

    Pierwsza wersja płyt głównych montowanych w konsolach xbox360, była bardzo podatna na 3ROD spowodowany przegrzewaniem się GPU, większość pierwszych konsol padło na tę dolegliwość.

    ------
    Zephyr
    Produkowany od: Lipca 2007
    CPU: 90nm
    GPU: 90nm
    HDMI: Tak
    Zasilacz: 203w

    W tych płytach głównych już zaczęto montować wejścia HDMI, wtedy xbox360 stał się prawdziwą konsolą Hifh Definition. Niestety ta wersja poza dodatkiem kleju epoksydowego do lepszego trzymania GPU przy płycie głównej nie posiadała żadnej ochrony przed 3ROD.

    ------
    Falcon
    Produkowany od: Września 2007
    CPU: 65nm
    GPU: 90nm
    HDMI: Tak
    Zasilacz: 175w

    Pierwsza próba zapobiegnięcia 3ROD, mniejsze CPU wydzielające mniej ciepła i pobierające mniej energii (stąd mniejszy zasilacz) oraz nowe chłodzenie z heat pipe. Ta wersja bardzo zmniejszyła awaryjność konsoli, ale nadal nie zlikwidowała głównej przyczyny ROD'a, czyli przegrzewającego się GPU.

    ------
    Opus
    Produkowany od: Czerwca 2008
    CPU: 65nm
    GPU: 90nm
    HDMI: Brak
    Zasilacz: 175w

    Ta wersja jest montowana tylko w reklamowanych konsolach, większość z nich to xenony, a jak wiadomo one nie posiadały HDMI i obudowy były po prostu nie kompatybilne z falconem. Microsoft wpadł na pomysł, że zrobi falcona bez HDMI i zacznie je montować w starych obudowach. Ten zabieg pozwolił zaoszczędzić firmie miliony funtów poprzez zapobiegnięcie produkcji dodatkowych komponentów jak właśnie nowe obudowy.

    ------
    Jasper
    Produkowany od: Październik 08
    CPU: 65nm
    GPU: 65nm
    HDMI: Tak
    Zasilacz: 150w

    Jasper to jedyne słuszne posunięcie w walce z rodem, mały, 65nm GPU powinien pobierać dużo mniej energii i tym samym wydzielać dużo mniejszą temperaturę.


    Arcade
    Napęd: Benq, od kwietnia 2008 montowany tylko Lite-On.
    Pad: Bezprzewodowy
    Dysk Twardy: Brak
    Headset: Brak
    HDMI: Tak
    Okablowanie: AV Standard

    ------
    Premium 60gb
    Napęd: tylko Lite-On.
    Pad: Bezprzewodowy
    Dysk Twardy: 60gb
    Headset: Tak
    HDMI: Tak
    Okablowanie: Component i AV Standard

    ------
    Elite
    Napęd: Różne, od kwietnia 2008 montowany tylko Lite-On.
    Pad: Bezprzewodowy
    Dysk Twardy: 120gb
    Headset: Tak
    HDMI: Tak
    Okablowanie: HDMI
     
  12. a1el

    a1el Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 6, 2010
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Hej, w sumie mam to samo pytanie,
    Czyli ARCADE rożni się od ELITE tylko wielkością dysku?

    Dysk wogóle jest potrzebny bardzo? Niemam zamiaru wydawać kasy na gierki z XBOX marketplace czy te gry można kupować też za jakieś punkty zdobywane w grach ? ( czy tylko za kupienie gier..)
    A jeśli można zdobywać punkty bez wydawania na to zielonych
    to dużo się zbiera w grach? Ile bede potrzebowal miejsca zeby sciagnac lepsze tytuly?
    Widziałem gdzieś Xboxa z 250gb dyskiem opłaca się to kupować czy ELITE wystarczy?:confused:
     
  13. gruby33

    gruby33 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 3, 2010
    Posty:
    724
    Polubienia:
    38
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Ja bym dołożył do X360 z dyskiem. Po pierwsze nie męczysz lasera, a po drugie jak grasz to nie ma odgłosu suszarki :p
     
  14. lolpen

    lolpen Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 15, 2009
    Posty:
    112
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Nadarzyn/Warszawa
    Punkty zdobywane w grach (osiągnięcia) to nie to samo co Microsoft Points!! Za osiągnięcia nic nie kupisz. Poczytaj FAQ. A dysk się przyda, niektóre save'y mogą zajmować 20mb. O instalacji gier już nie wspomnę :D
     
  15. Dragsiu

    Dragsiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 3, 2010
    Posty:
    240
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    a1el - arcade nie ma wogóle dysku, headset'a, kabla sieciowego i ma jednego pada. Całość w kolorze białym. W Elite masz dysk (min. 120GB), najczęściej 2 pady, pełne okablowanie (razem z kablem sieciowym, kablem komponent, lub HDMI). Oczywiście wszystko w czarnym kolorze i z headset'em.
     
Wczytywanie...

Poleć forum