1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

XBOX falcon - ziolna dioda badz RROD 0022 po wgraniu XELL

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez fajfelek, Sierpień 22, 2013.

  1. fajfelek

    fajfelek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam!
    potrzebuje Waszej pomocy w przywroceniu Xboxa do stanu używalności. Xbox 360 falcon, dash 2.0.12416.0 (raczej ten bo robiłem update z plytki kinect adventures). Xbox dziala poprawnie, jednak zachcialo mi sie zrobic RGH. Nie wiem co poszlo nei tak ale przygoda zakonczyla sie na wgrywaniu xell do nand. podlaczylem MTX SPI Nand Flasher v1 do konsoli, oczytalem za pomoca nandpro nanddump1.bin i nanddump2.bin, sprawdzilem czy sa takie same i byly. Nastepnie trzeba bylo utworzyc xell dla mojej plytki. Włączyłem multibuilider v0.95 by Rogero i utworzyłem plik IMAGE_00000000.ecc. Ponownie wróciłem do Nandpro i wgrałem IMAGE_00000000.ecc za pomocą komendy nandpro usb: +w16 image_00000000.ecc.
    Wszystko poszlo ok. Odłączyłem Nand flashera od komputera (ale od konsoli nie), podlaczylem port HDMI (pozneij tez component) i po wlaczeniu przycisk eject badz power w konsoli mrugala zielona dioda i tyle ( ani dzwieku ani obrazu). (2 sprawa to nie mam pojecia jak zaprogramowac Coolrunner za pomoca kabla lpt zrobionego przeze mnie wg tutoriali - blad programu to TDO seems to be stuck at 0 (albo 1). ) Ale narazie chce ozywic konsole.
    Nastepnie chcialem wgrac sprowrotem moj nand przeczytany przed wgraniem xell, czyli nanddump1.bin badz nanddump2.bin. W tym celu uzylem komendy nandpro usb: +w16 nanddump1.bin - po tej operacji po wlaczeniu xboxa po kilku sekundach RROD 0022. Nastepnie uzylem komendy nandpro usb: -e16 i nandpro usb: +w16 nanddump2.bin i dalej RROD 0022. Dodam ze radiotory nie zostaly zdjete. Jeszcze jedno ktore moze byc wazne - CB falcona to 5771.

    Bardzo Was prosze o pomoc w przywroceniu xboxa do zycia, a ewentualnie pozniej jak wgrac poprawnie XELL
    pozdrawiam
    fajfelek
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Bo złej komendy użyłeś.
    Najpierw wyczyść nand:
    Nandpro usb: -e16
    Potem wgraj nand:
    Nandpro usb: -w16 nanddump1.bin

    Jak po tym konsola nie wstaje to śmietnik.

    Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
     
  4. fajfelek

    fajfelek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Zrobilem tak jak napisales, ale dalej to samo. Mozesz mi poweidziec co zrobilem zle ze taki blad sie pojawil? Czy da rade cos jeszcze zrobic? Jakis czysty NAND badz przlutowanie nandu?

    Jeszcze jedno. Czy po tej operacji powinienem wylutować nand flashera? bo kiedy podlaczam zasilanie do xboxa dioda nandflashera swieci na czerwono (ale nie tak mocno jak po podpieciu go przez USB)

    (Pliki jakie utworzylem/odczytalem zanim zaczalem cokolwiek robic to : nanddump1.bin , nanddump2.bin, rawconfig.bin , rawkv.bin)
     
  5. koloboro

    koloboro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 18, 2013
    Posty:
    87
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    bez cpu keya nic nie zrobisz. spróbuj jeszcze innym programatorem zapisać nand, może twoje dumpy mają b*******i. najlepiej to się robi j-runnerem. tylko do j-runnera trzeba nandx lub jr programmer.
    w sumie twoje odczytane nandy wrzuc do j-runnera i zobacz co ci wyświetlić. oczywiście wczytaj
    oba dumpy.
     
  6. fajfelek

    fajfelek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Mam zamiescic zdjecia? Oba dumpy bez badow i sa takie same
     
  7. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Po prostu padło CPU lub GPU, tak się zdarza w falconach podczas rgh. Zmiana nandu nic nie da. I czytnika nand nie trzeba odlutowywac.

    Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
     
  8. fajfelek

    fajfelek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Nie znam sie ale wygladaja CPU i GPU wygladaja jakby wyszly z fabryki. Czyli jak napisalem w 1 poscie. wsyzstkor robilem dobrze? po prostu zlosliwosc rzeczy martwych? bo nei wiem moze ja cos zle zrobilem. Moze jednak cos jeszcze da sie zrobic?

    To nie jest jedyna plyta glowna jaka posiadam - mam napewno jakas konsole z dashem 16203 ale nie posiadam do niej CPU key. Moze cos pozamieniac ? :)
     
  9. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Złośliwość rzeczy martwych. Po ile sekundach wyskakują czerwone diody?

    Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
     
  10. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Podaj czas po ilu 0022 lecz ta to już śmietnik

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  11. fajfelek

    fajfelek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    teraz nie mam tej konsoli przy sobie, ale dlugo kolo 30 sekund, raz jakims cudem udalo mi sie zmienic Blad na 0020, ale teraz nie wiem jak to zrobilem - moze wgrywajac czysty nand sciagniety z internetu (ale nie pamietam)
     
  12. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    0022 i powyżej 30 sekund to jest niepasujące LDV. Wogle kolego co ty piszesz wgram nand sciągnięty z internetu, tak się to do końca nie da. Każdy procesor CPu ma swój klucz CPU_KEY który jest też zaszyty w Nandzie, jeśli sciągniesz z interentu pierwszy lepszy nand i wgrasz to już klucze nie będą pasować, a konsola nie rychnie będzie RROD, owszem da się to zrobić/odbudować/sparować, ale tylko poprzez RGH. Pytanie w oógle podstawowe czy nawet na sprawnym nandzie RETAIL ta konsola działa, jeśli nie to RGH można robić do usr.. śmierci i się nie odpali, nooo wyjątkiem jest czasem XELL który potrafi o dziwo odpalić się mimo uwalonej grafiki



    Eeeeyyyy Poprawka

    5s- problem z CPU_RST/CPU_PLL_BYPASS
    15s - LDV
    30s - GPU


    także kolego GPU do WYMIANY
     
  13. fajfelek

    fajfelek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    wiedzialem o tym ale myslalem ze nic nie da juz zrobic. Skad mam wziac taki NAND(retail). w tej konsoli nie bylo RGH, dopiero mial byc. Aktualnie w konsoli siedzi nand odczytany zanim cokolwiek zrobilem - czyli sprawny - po 30sekundach badz wiecej wyskakuje 0022. Ta konsola nie byla nigdy naprawiana - zadnego reballingu - niedawno zmeinilem tylko paste na CPU i GPU i konsola normalnie dzialala do czasu proby wgrania XELL. Z nandflasherem lacze sie przez nandpro bo do innych to trzeba miec nand-x (tak mi sie zdaje), wiec tylko w nandpro moge probowac cokolwiek robic.
     
  14. fajfelek

    fajfelek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Czyli jesli wgram moj nanddump1.bin i bedzie 0022 - nastepnie wymienie GPU to konsola wstanie?

    Aha GPU strasznie sie grzeje (nie wiem czy to wazne)
     
  15. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Pod 4-ma warunkami. 1) nand jest dobrze odczytany i dobrze będzie wgrany 2) Wymienione GPU będzie sprawne i poprawnie wlutowane 3) przy Wlucie GPU nie padnie coś innego np CPU które też jest wrażliwe na temp 4) Nie padnie coś innego np Vramy bo też wysiadają
     
  16. fajfelek

    fajfelek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dobra sprawdzilem teraz - wgrany jest nand oryginalny + image_00000000.ecc wygenerowany przez multibuilider i nie ma zadnego RRODA, ani obrazu, ani dzwieku - miga po prostu zielona dioda (tak jak po nacisnieciu przycisku eject)
     
  17. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    RRODy pod RGH rzadko kiedy się wyświetlają (efekt jest taki jak masz teraz, brak treści obrazu i brak RROD), najlepiej robić diagnostykę i sprawdzać poprawność naprawy i na Retailu.
    Co do wcześniejszego mego posta, wynika raczej że nand jest dobrze odczytany i z powrotem wgrany, błąd 0022 po 30 sekundach oznacza padnięte GPU jak nic.
     
  18. fajfelek

    fajfelek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    dokladny czas sprawdze jutro ale napewno dluugo czekalem na czerwone diody, wiec pewnie jest tak jak mowisz. A jak to jest z GPU - musi byc wyciagniety z innego falcona czy moze byc np z zephyra?
     
  19. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    W Falconie i Zephyrze są te same układy GPU lub inaczej oznaczone ale 100% zamienne. GPU nie radzę z innej konsoli, już nie mówiąc o Zephyrze który jest jeszcze większą padaczką niż Falcon. GPU jak już to takie jak najmniej eksploatowane, nowego nie ma i nie kupisz, używki jedynie ale to też czasem loterie. GPU proponuję z pewnego źródła. Nie powiem bo z innej konsoli układ podziała, pytanie jak długo. Myślę że ten ala nowy dłużej wytrzyma.
     
  20. fajfelek

    fajfelek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 13, 2013
    Posty:
    31
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Bardzo dziekuje za odpowiedz. Fajnie tlumaczysz wiec moze powiesz mi jeszcze czy mozna cos zrobic z konsola xbox 360 falcon na dashu 16203 - niestety prawdopodobnie z innym dvd (chyba roznia sie cpu-key) bo czyta filmy a giry nie (czyta je jako filmy)
     
  21. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Jeśli konsola działa ten Falcon (chyba że to ten sam o którym mowa z 0022), ale jak inny to też zrobić RGH, wydobyć klucz DVD key i sprawdzić jaki oryginalnie powinien być napęd, nawte jesli ten sam model to potem musisz wgrać w napęd klucz dvd key, taki sam co jest w nandzie, choć już po wydobyciu danych przez RGH wtedy zadecydujesz sam czy zostajesz na RGH czy Demontujesz RGH i wstawiasz napęd taki jak tam być powinien.

    To co ci się dzieje może to być efektem 2-ch rzeczy, włożony napęd nawet taki sam model al z niepasującym DVD KEY, i konsola go odrzuca lub taka co klucz pasuje ale ma tam zwanego Spoofa, czyli jets inny model, inna wersja napędu i mimo poprawnego klucza DVD działać tez nie będzie.

    A napęd w tym Falconie jaki masz, i jaką gre próbujesz odpalać?
     
Wczytywanie...

Poleć forum