1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox i neostrada na cały blok.

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Qujote, Lipiec 18, 2011.

  1. Qujote

    Qujote Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 18, 2011
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Złotoryja
    Witam mam xbox'a 360 4gb od zaledwie 3 tygodni i zainteresowałem się grą przez internet.
    Problem w tym że mam neostrade tp na cały blok a mój sąsiad tam pracuje więc zbytnio się tym nie zajmowałem. Wiem że w piwnicy znajduje się skrzynka z której odchodzą kable do mieszkań (nie mam dostępu bez klucza)
    Chciałbym wiedzieć czy mogę odpiąć kabel od internetu od komputera i podłączyć pod konsole a potem znowu podłączyć pod komputer od tak.
    (Spytał bym się sąsiada ale wyjechał) szukałem na forum i nie znalazłem nikogo takiego w moim położeniu albo przeoczyłem tą osobę.
    Trochę się wypisałem i za pewnie nie chce się wam tego czytać ale dodam jeszcze że kompletnie się na tym nie znam. Zrobił bym to sam ale znając moje szczęście na pewno bym coś zepsuł.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    W przypadku kabla watpie zebys cos uszkodzil no moze żąbek blokujący wtyczke ale taka wtyczka to koszt 50gr
    Podlacz pod konsole kabel sieciowy jak przejdzie testy to nie masz filtrowania po mac adresie, jak gdzies sie zatrzyma napisz gdzie
     
  4. mk1981

    mk1981 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    125
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Jak wyżej. Jeśli nie masz filtrowanie po adresach mac, to nie powinno być problemu. Ewentualnie bym sprawdził na kompie czy macie serwer dhcp czy na stałe przypisane IP. Ale to tez żaden problem. Najważniejsze żeby nie było filtrowania adresów.
    Ale po co odpinac na zmianę miedzy komputerem a konsola. Kup najprostszy router i podziel sobie sygnał który masz w domu.
    Pozdrawiam
     
  5. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Jak juz nie router tylko switch, nie potrzebny mu router no chyba ze chce wifi
     
  6. Qujote

    Qujote Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 18, 2011
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Złotoryja
    dobra dzięki ale dopiero jutro sprawdzę bo rodzina przyszła dzięki za odpowiedzi
     
  7. mk1981

    mk1981 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    125
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Ja bym jednak obstawial ze może być potrzebny router, bo często ludzie udostepniajacy net przydzielaja jedno IP na mieszkanie.
     
  8. mk1981

    mk1981 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    125
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    A poza tym najtańsze routery nie maja wifi , a domniemam ze lepiej to miec niż zmieniać kabel miedzy xboxem a komputerem.
    A switchem nic nie zrobisz jeśli będzie miał jedno IP :)
    Ale fakt- jeśli to najprostsza infrastruktura sieci- to switch wystarczy.
     
  9. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Ale to sa ip wew te mozna do "woli" przydzielac

    A wiesz czym rozni sie switch od routera ?
    Na dole maja bramke dostepowa czyli router lub serwer, a co za tym idzie maja serwer DHCP wiec ip jest przydzielane kazdemu urzadzeniu osobna wiec po co mu drugi router, jedynie co by mogl zrobic to druga podsiec co w tym przypadku nie ma sensu i switch wystarczy
     
  10. mk1981

    mk1981 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    125
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Gościu co ty za bzdury gadasz i wprowadzasz chłopaka w błąd- co za różnica ze może miec wewnętrzne IP skoro może miec je na sztywno przypisane do danego mac adresu. I bzdury gadasz mówiąc ze jak masz ip wew to możesz dzielić ile chcesz.. .to podziel mi to ip jeśli udostępnienie ci na twoje mieszkanie jedno statyczne ip wew przypisane do Twojej karty sieciowej po mac adresie... ?

    A wracając do sprzętu to podstawowa zaleta routera jest funkcja dhcp, a sam switch działa jak rozdzielacz sygnału bez straty, no chyba ze są to switche cisco. To już co innego.

    PS: jestem administratorem sieci...:)
     
  11. mk1981

    mk1981 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    125
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    ..... Wracając do sprzętu switch jest tylko elementem skladowym infrastruktury sieci ale zawsze router( sprzętowy lub odpowiedni komp z softem) zawsze jest bramą..... Tak na przyszłość...:)
     
  12. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Panie administrator, a ja jestem informatykiem jak sie tu chwalimy, wracajac do tematu kto i gdzie napisal zeby dzielic Jedno IP ?
    No kurcze xbox bedzie mial swoje, a komp swoje i do przydzielania jest router na dole podlaczony pod neo on w domu potrzebuje tylko switch'a zeby rozdzielić kabel i tyle

    Modelu OSI nie musisz mi przedstawiać bo znam go
     
  13. mk1981

    mk1981 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    125
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    No to przecież to napisałem w moim pierwszym wątku- wszystko zależy jak działa jego sieć.... Jeśli jest najprostsza to wystarczy switch, jeśli nie to router załatwi sprawę kompletnie.

    Nie patrzyłem na Allegro ale wydaje mi sie ze najprostszy router ( bez wifi) jest w tej samej cenie co switch...
    PS- napisałem to w pierwszym post....
     
  14. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No wybacz ale ja nie widzialem skomplikowanej sieci na bazie NEO, podstawa to router lub w ostateczności modem samodzielny + komputer typu desktop, szafy sieciowej raczej tam nie uświadczysz z reszta co by nie mial gosc jest sklonny do gadania wiec daleko do zmian ustawien nie ma
     
  15. mk1981

    mk1981 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    125
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Zle podszedles do tematu- to ze ty nie widziałeś to nie znaczy ze nie ma... Polska to wielki kraj a co kraj to obyczaj :)
    Jak znam życie to na pewno są oszolomy jeszcze co dziela 1 mb neo na kilka kompow.... Różnie to bywa :p
     
  16. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Jak zle podszedlem do tematu ?
    To wytłumacz mi jaka to siec musial by miec w bloku zeby musial stosowac router w kazdym mieszkaniu ?
    Jak by chcial przekierowac porty to musial by to robic raz drugi na routerze w piwnicy, jedyny plus routera to wifi, co najwyzej mogl by sobie zrobic druga podsiec, a jak gosciu sie nie zna to mu raczej nie jest potrzebna
    A wszelkie zabezpieczenia sieci ktore dal wlasciciel to raczej by je zmienil z reszta jakie to zabezpieczenia filtrowanie mac, TTL, no jak by takie mial to fakt moglbym miec router tylko po co skoro to sasiad i wystarczy isc do niego z browarem
     
  17. koxy

    koxy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 13, 2011
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    To sie kupuje router z możliwością klonowania adresów mac np właśnie Cisco i da się podzielić, więc nie pitol farmazonów.


    Sent from my iPhone 4 using Tapatalk
     
  18. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Sie nie znasz to nie "pitol" bo kazdy router ma mozliwosc klonowania tylko nie ma sensu klonowania mac adresu i robienia drugiej podsieci gdy ma sie mozliwosc zmiany ustawien routera neo
     
  19. mk1981

    mk1981 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    125
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Już ci kolego tłumaczę-wystarczy ze ma sieć która wchodząc kablem do mieszkania daje statyczne wewnętrzne IP do przypisanego na sztywno mac adres na karte sieciowa na dany komputer.
    Każdy administracja nawet małej sieci tak zrobi żeby ludzie nie kombinowali i na lewo nie "ciagneli" netu.
    No i masz prosty przykład gdzie bez routera w domu / swoim mieszkaniu nic nie zrobisz....
    No i jak to rozwiazesz ?
     
  20. mk1981

    mk1981 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    125
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Chociaż kolega koxy wie o co w tym wszystkim biega:)
     
  21. mk1981

    mk1981 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    125
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    PS: nie każdy router ma klonowanie, aczkolwiek raczej to teraz norma..... Ale nie każdy ...
     
Wczytywanie...

Poleć forum