1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox i nieprofesionalny flash

Temat na forum 'LT' rozpoczęty przez yago13, Wrzesień 7, 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. yago13

    yago13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 22, 2009
    Posty:
    246
    Polubienia:
    33
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Polska
    Witam mam taki oto problem flashowałem sobie napęd (Liteon) xboxa 360 (Jasper) flash przeszedł bez żadnych problemów ale zapomniałem podłączyć masę podczas tej czynności. Teraz dioda power od konsoli cały czas mruga na zielono a napend sam się otwiera i zamyka. Oddałem konsolę do serwisu i facet mówił że napęd jest dobry bo wkładał inny z wgranym moim kluczem napędu i konsola zachowywała się tak samo i że nie wie jak to naprawić. Po włączeniu konsoli mogę normalnie oglądać filmy chodzić po xbl, grać w dema itd. Odpiąłem napęd całkowicie i dalej mruga power już nie wiem co mam zrobić, wydaje mi się że może padł jakiś kontroler od napędu umieszczony na płycie głównej. Czy ktokolwiek spotkał się z takim problemem,wie jak to naprawić, czy da rade zrobić to metodą chałupniczą a jeśli nie to ile by to kosztowało w profesjonalnym serwisie> Proszę o pomoc...

    Sorki że odkopuje ten temat ale moja konsola leży już strasznie długo i nikt nie potrafi jej naprawić czy jest na forum ktoś kto podjął by się tego zadania. najpewniej uwalony jest mostek południowy.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. KaBooM

    KaBooM XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2011
    Posty:
    972
    Polubienia:
    109
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Odp: Xbox i nieprofesionalny flash

    Jak mostek to znajdź serwis i ci go wymienia.

    Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2
     
  4. RuNNerka

    RuNNerka Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 5, 2012
    Posty:
    558
    Polubienia:
    30
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Kraków
    Odp: Xbox i nieprofesionalny flash

    Reballing mostka lub jego wymiana zalatwi sprawe.

    Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
     
  5. Filo301

    Filo301 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2011
    Posty:
    99
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Spróbuj go docisnąć, lecz konieczna może być wymiana.
     
  6. Lucky Luke

    Lucky Luke V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 10, 2010
    Posty:
    987
    Polubienia:
    125
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    Wroclaw
    To jest problem z flashem więc przenoszę do działu LT
     
  7. yago13

    yago13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 22, 2009
    Posty:
    246
    Polubienia:
    33
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Polska
    To nie jest problem z flashem tylko z hardware konsoli a konkretnie z mostkiem południowym . Radzę najpierw czytać posty przed przenosinami.

    W serwisie w krzyknęli mi 50 zł diagnoza a za naprawę 300- 400 zł chyba ich pogięło jeśli nikt na forum nie podejmie się naprawy w jakiejś normalnej cenie to chyba sprzedam ją na części.
     
  8. Xadereq

    Xadereq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2010
    Posty:
    237
    Polubienia:
    25
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Napisz do boby2pc, weźmie od Ciebie pewnie coś około 150-200zł za całość. Możesz też naprawiać na własną rękę kupując mostek a potem samemu robiąc reballing jeśli oczywiście masz do tego sprzęt :) Generalnie mostek to koszt około 100zł, możesz też np spróbować wylutować ze starej konsolki. Do tego wlicz koszt reballingu też około 100zł(stawianie kulek od nowa) i wyjdzie Ci tyle samo ile Ci podałem wyżej.. Albo możesz zrobić RGH, koszt pewnie będzie taki sam lub mniejszy ;)
     
  9. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Mostek da rade wymienić w "domowych warunkach", to nie grafika czy cpu, tak że hot i podgrzewacz wystarczy ;]
     
  10. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    olej ten napęd i zrób sobie RGH, zapłącisz 150,- i napęd, nagrywanie, zabezpieczenia płyt jak i same płyty po miesiącu użytkowania znikną na zawsze z Twojego życiorysu :)
     
  11. yago13

    yago13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 22, 2009
    Posty:
    246
    Polubienia:
    33
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Polska
    Alternatywa z rgh jest ciekawa tylko jedynym minusem będzie niemożność kopiowania gier z płyt. Czy awaria mostka nie wpłynie na pracę konsoli z zainstalowanym RGH może się na to zdecyduję i nie chciał bym mieć później niemiłych niespodzianek
     
  12. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Przed wymianą sugerował bym sprawdzić wszystkie elementy które są odpowiedzialne za komunikacje miedzy southbridge i zasilaniem napędu. Nie mam jaspera na tą chwile przy sobie, jednak podam elementy ze starszych płyt, z czego pamietam to pokrywają się ze soba :)

    R1R4 - linia tray status - 100ohm
    R2N15 - Tray_open - 33ohm
    C1R4 Tray_open - 75pF (jeżeli nie masz miernika pojemności sprawdz czy nie ma tutaj przebicia do masy)
    R1G4 i R1G3 - Eject button - po 10kOhm każdy. Button po nacisnięcieu zwiera R1G3 do masy, bez naciskania na tym rezystorze powinno być ~3.3V


    Zmierz także napięcia na ww. liniach tj. Tray_Status i Tray_open i podaj je.

    Jeżeli te elementy są w porządku, wtedy można się zastanawiać nad wymiana mostka :)

    Jak pisałem wyżej, oznaczenia odnoszą się do falcona i w jasperze mogą ale nie muszą być takie same, jednak ilość elementów i ich wartości muszą się zgadzać, więc miernikiem możesz po scieżkach je wysledzić
     
  13. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Odp: Xbox i nieprofesionalny flash

    Z tak uszkodzonym mostkiem możesz zapomnieć o rgh. Jeśli konsola będzie nawet działać to będzie co chwile Cię z gier wyrzucać bo konsola będzie chciała wysunac tacke.

    Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
     
  14. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    a zworka na tray status mu nie pomoze??

    sprawdz tez tak jak pisze sowa aka Ununhexium bo moze nie jest az tak tragicznie
     
  15. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Zależy jak rozległe są ewentualne uszkodzenia w układzie :)

    Opeael, jesteś z Niedzicy koło czorsztyna? :)
     
  16. yago13

    yago13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 22, 2009
    Posty:
    246
    Polubienia:
    33
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Polska
    a co jeśli całkowicie odepnę napęd wtedy chyba nie powinno być problemów.
     
  17. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Musisz obserwować pod dashem czy nie zmienia się status napędu, kiedyś miałem slimke z uwalonym mostkiem, też napęd wypluwał tackę, ale bez napędu było ok i RGH miało racje bytu.
     
  18. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1283
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Ja miałem Jaspera który właśnie tak się zachowywał i pod dashem mimo wypiętego napędu także co chwila było OTWÓRZ i ZAMKNIJ napęd więc raczej i RGH nie pomoże, mało tego to czesto także miał problemy przy odczycie z dysku przez SATA (a nie wiem jak by zachowywal sie dysk podpięty przez USB)
    Ale wszystko zależy od uszkodzeń (zimnych lutów)
     
  19. yago13

    yago13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 22, 2009
    Posty:
    246
    Polubienia:
    33
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Polska
    Odp: Xbox i nieprofesionalny flash

    Dowiem się jak odzyskam konsole od gościa z serwisu. Jak będzie lipa to mam nadzieję ze jakiś forumowicz wprawiony w lutowaniu się tym zajmie.

    Wysłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk
     
  20. dick_nick

    dick_nick Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 7, 2013
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    witam

    czy możesz napisać jak skończyła się historia...wczoraj dopadła mnie podobna sytuacja
     
  21. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    Odp: Xbox i nieprofesionalny flash

    To raczej wyglada na padniety mostek

    Wysyłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 2
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum