1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox -> internet, poradźcie!

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez Mnih, Czerwiec 15, 2010.

  1. Mnih

    Mnih XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 24, 2009
    Posty:
    2808
    Polubienia:
    205
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Bydgoszcz
    witam, dotychczas moje stanowisko grania było zaraz przy routerze, więc bez problemu mogłem podłączyć Xboxa i grać z małym pingiem, jednak teraz muszę się przenieść z całym sprzętem w drugi koniec domu - do mojego pokoju, a co za tym idzie - dalej od routera. Xboxa podłączyłem do routera 15 metrowym kablem - no i niestety lagi straszne. wczesniej miałem 3-4 kreski przy pingu a teraz mam zawsze 2, raz na jakiś czas wskoczą 3. w CoDa praktycznie nie da się grać, pomocy! co mam zrobić, aby cieszyć się maxymalnym łączem bez opóźnień? nie chodzi mi tylko o typy kabli, ale np jak zrobić aby router był u mnie w pokoju (da się tak?), no ogólnie nie znam się na tym wogóle, więc proszę o radę co mam zrobić.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Piotrek ELO

    Piotrek ELO Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2010
    Posty:
    1039
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Kup dłuższy kabel telefoniczny do routera ( ten od gniazda do routera a nie xboxa z routerem )
     
  4. Mnih

    Mnih XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 24, 2009
    Posty:
    2808
    Polubienia:
    205
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Bydgoszcz
    a długi kabel telefoniczny też wywołuje takie lagi jak długi kabel enthernet? router jeszcze jest podłączony jakimś drugim kabelkiem, gdzie jest napis ADSL, o co z tym chodzi?
     
  5. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Wystarczy kabel od twojego dostawcy pociągnąć do twojego pokoju i tam dać router. Lecz 15 metrów kabla to jest nic żadnego opóźnienia nie ma.;) Szukaj winy w czymś innym, lecz nie w kablu, zapewne twój dostawca tak ma(100 metrów bez wzmocnienia daje się)
     
  6. Mnih

    Mnih XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 24, 2009
    Posty:
    2808
    Polubienia:
    205
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Bydgoszcz
    no jak podłączyłem Xboxa z routerem przez 15 m kabel to lagi były straszne, więc to raczej wina zbyt długiego kabla...

    czy kabel od swojego dostawcy mogę pociągnąć sam do mnie do pokoju, czy musze dzwonić po tych gości? bo wolałbym sam to zrobić, żeby uniknąć rozmowy z matką, która pewnie powie stanowcze NIE!.
     
  7. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Jak napisał akir19 to nie wina długości kabla, ale nie zaszkodzi sprawdzić na innym kablu, jeśli będzie to samo to stawiałbym na router.
    Ew możesz podpiąć kompa pod ten kabel i sprawdzić pingi do routera.
    Możesz też uwolnić się od kabla i kupić Access Point i podpiąć pod konsolke
     
  8. Mnih

    Mnih XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 24, 2009
    Posty:
    2808
    Polubienia:
    205
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Bydgoszcz
    ale jak połączę bezprzewodowo to będą jeszcze większe lagi.. sygnał musi przejść przez 2 ściany i 2 drzwi..
     
  9. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Mój router stoi jakieś 10 metrów od kompa i dzielą go 2 ściany i nie ma żadnych problemów. Siła sygnału max a pingi głownie 1ms czasami jeden skoczy do 9ms. Jaki masz router?
    Sprawdziłeś ten kabel jak pisałem?
     
  10. Eleanaar

    Eleanaar Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 2, 2010
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam :)

    Jakość kabla też ma znaczenie. Sprawdź czy nie przebiega on obok urządzeń emitujących fale elektromagnetyczne. Ewentualnie w kryzysowej sytuacji możliwe że mógłby pomóc Access Point który nie dość że da Ci możliwość podłączenia X'a to również wzmocni sygnał.
     
  11. misiob

    misiob Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2010
    Posty:
    349
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Zielona Góra
    Pokaz jak ten twoj kabel 15m jest zarobiony a ci powiemy gdzie lezy wina :D
     
  12. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Oj tam czepiasz się zapewne to tylko literówka, a ja Ci mówię po raz 2, sprawdź na innym kablu albo podłącz kompa i sprawdź pingi do routera.
     
  13. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Eeee?

    Tak się pisze "zarobiony".

    Do autora. Sprawdź na innym kablu.
     
  14. Flapyxb

    Flapyxb Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 28, 2009
    Posty:
    408
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    wiesz kto jest po drugiej stronie?
    Jaką masz szybkość internetu? (Speedtest) Ja mam około 20 metrowy kabel na 20mb/s i zawsze mam 4 kreski, a nawet gdy miałem 4mb/s były 4. Proponuje sprawdzić na innym kablu i spróbować zagrać późno w nocy. Może po prostu lagi miałeś na sieci. Wiadomo że im kabel dłuższy to zjada nam szybkość internetu (chyba na 10m kabla tracimy 1mb/s).

    Co masz na mysli, router w twoim pokoju? Jesli nie masz gniazda do interetu w pokoju to będziesz miał 100 razy gorzej ponieważ kabel od gniazda do routera powinienen być maksymalnie krótki, w moim przypadku 5 cm.

    A masz jakis numerek przy tym kablu ADSL? To inna forma DSL, poczytaj: Wikipedia
     
  15. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    To już się w pale nie mieści co wy tu wygadujecie. To się na basha nadaje jedynie.

    Jedynie misiob wykazuje się wiedzą w tym temacie.

    Twój 15 metrowy kabel jest na 99% Zje$%@^. Zapewne jest źle zarobiony (tak zarobiony), lub jest gdzieś uszkodzony.
     
  16. Mnih

    Mnih XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 24, 2009
    Posty:
    2808
    Polubienia:
    205
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Bydgoszcz
    z tego testu mi wynika, że mam 22,75 ms, download 4710k/s, upload 554 k/s. net to 4 mb, nie jest zły, ale jak ciągnę kabel przez pół domu to nie idzie grać, nawet jak trace te 2mb, to opóźnienia są straszne, skołuje skądś inny kabel i zobacze czy będzie inaczej, jeśli nie to dam znać
     
  17. minio7

    minio7 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 22, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ta teoria z 1mb/s dla każdego 10m kabla to jak dla mnie jakaś bezsensowna nigdy nie potwierdzona ściema nie radziłbym traktować takich farmazonów poważnie.

    Sprawdź jak jest kabel zarobiony u mnie przez przetarcie na kablu występowały zbliżone problemy ale na pc'cie
     
  18. chybo101

    chybo101 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 16, 2010
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Zwykły kabel UTP 5e ma zasięg bez strat(bez zakłóceń zewnętrznych) 100m wiec nie piszcie że na 10m na transferze 1mb/s. Do xboxa jest w zestawie kabel ekranowany STP i pewnie nie bez powodu. Sprawdź lepiej co może zakłócać sygnał.
     
  19. dreamer86

    dreamer86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 18, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Galewice
    Haha co za herezja 1mb/10 metrów kabla myślałem że z krzesła spadne :D Gwarantuje Ci że do 90-100m w sieci lokalnej połączony komp kablem bezpośrednio z routerem ping będziesz miał <1ms. Oczywiście zakładając że nie ma żadnych zakłóceń itp. Wina na bank leży gdzie indziej a nie w długości kabla 15 metrowego. Najlepiej spróbuj z kablem STP wtedy od razu można wyeliminować zakłócenia elektryczne itp. Druga sprawa jak masz kiepskiej jakości router i jest bardzo obciążony np. przez kilku użytkowników w sieci może powodować opóźnienia chociaż to wątpliwe jednak nie nie możliwe.
     
  20. stonecrusher001

    stonecrusher001 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 27, 2010
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Łódź
    Ja mam kabel 10 metrowy i wogule nie mam pingu.
     
Wczytywanie...

Poleć forum