1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

XBOX komponent>DVI

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez vagner, Wrzesień 27, 2009.

  1. vagner

    vagner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2008
    Posty:
    410
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Otóż mam xboxa, kabel komponent wiadomo jakie wyjścia. Chcę go podłączyć pod TV HD ale ten ma wejscia tylko DVI. Dysponuje przejściówką z komponenta na DVI. Obraz mieć będe, ale co z dzwiękiem?? Da się xbox-owi dobudować wejście zew.? Kiedyś na jakimś blogu czytałem artykół, jak dorobić wejście optyczne, ale nie pamietam co to był za blog. Nie chcę za bardzo kombinować z kablem. Za wszelką pomoc z góry dziekuje.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. adidas2009

    adidas2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 23, 2009
    Posty:
    928
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Polnocna czesc kraju ;).
  4. vagner

    vagner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2008
    Posty:
    410
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
  5. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    przeciez po komponencie leci dzwiek. chinche bialy i czerwony
     
  6. vagner

    vagner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2008
    Posty:
    410
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Czyli wystarczy ze do adaptera podepne tylko chinche wizyjny, trochę to dziwne b wtredy po co robic wejścia na reszte, soro DVI przesyła tylko obraz.
     
  7. adidas2009

    adidas2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 23, 2009
    Posty:
    928
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Polnocna czesc kraju ;).
    Tak, o dziwo dziala ci obraz normalnie?
     
  8. vagner

    vagner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2008
    Posty:
    410
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    No nie, nie działa :)
     
  9. Vujin

    Vujin Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Powiedz mi, czy obraz jest dużo lepszy przez kabel DVI na TV HD? Mam plazmę 42" i po podłączeniu GameCube'a przez EURO obraz był bardzo słaby, bez porównania do obrazu na normalnym CRT-ku. Zamierzam teraz kupić Xboxa jedynkę i podejrzewam, że efekt będzie podobny. Czy ten komponent+przejściówka faktycznie zwiększają jakość?

    Tylko proszę, niech nikt nie pisze, żebym sobie kupił 360 :)
     
  10. vagner

    vagner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2008
    Posty:
    410
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Obraz faktycznie, jest kiepski na płaskich TV przez EURO.

    Jeżeli kupisz przerobionego odpowiednim SOFTem(albo sam ssobie przerobisz) a gry będziesz załatwiał/ściągał/kupował w systemie NTSC. To to obraz będzie ostry. Większość gier na XBOXa jest w 480p, ale są też takie w 720p, a wtedy to już jak nasz X360
    Obraz HDready (1280×720), obraz równie ostry co NEXT-GEN. Musisz jednak pamiętać:

    Gry tylko w NTSC
    Gier 720p jest Mniejszość, 480p obraz również będzie ostry(jak na OLD-GEN) ale to nie będzie to samo
    Konsola przerobiona, i ustawiona w odpowiedni tryb.

    komponent+przejściówka to JEST jakieś rozwiązanie, ale lepiej gdyby poprostu poprowadzić sygnał przez samego komponenta. Chyba że tak jak ja jesteś skazany na DVI.

    Grać w takie tytuły jak HL2, Far-Cry, czy Black, na xboxie w HD na Plaźmie to sama przyjemność, aż dziw mnie brał że ta konsola przegrała z PS2, no ale cóż, marketing zrobił swoje.

    I jeszcze słówko o samym kablu, jest DROGI, można wychaczyć coś tańszego na allegro. Można też zrobić sobie samemu, Są poradniki w Necie, jak z kabla RBG(a ten jest tani), zrobić komponenta.
     
  11. Vujin

    Vujin Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Od czasu napisania tamtego posta trochę pooglądałem, poczytałem i wiem nieco więcej. Jak się również okazało w TV nie mam wejścia DVI. Jedynie Euro, HDMI i VGA. Znalazłem kable xbox->komponent oraz komponent->HDMI. Cena nie jest mała, lecz porównując z podobnymi kablami do innych konsoli (m.in. mojego gacka), to nie wychodzi tak drogo.

    Jedną rzeczą mnie zaciekawiłeś...
    RGB da się przerobić na sygnał cyfrowy? Według mnie jest to mało prawdopodobne, ale ekspertem nie jestem. Chyba, że z jakąś dodatkową elektroniką po drodze. Tak czy siak poszukam.

    Ups. Niedoczytałem. Napisałeś o przerobieniu na komponent, a ten faktycznie jest analogowy :)
     
  12. vagner

    vagner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2008
    Posty:
    410
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    To widzisz masz drogę ułatwioną. Ja tak jak wspomniałem, mam tylko DVi.

    Cena kabla fakt nie jest mała, ale do takiego właśnie GaCka to komponent kosztuje fortunę.
     
  13. Abram_2006

    Abram_2006 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 3, 2008
    Posty:
    99
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    POLSKA
    kabel dvi nie daje dźwięku
     
  14. vagner

    vagner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2008
    Posty:
    410
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    A ktoś tutaj stwierdził że daje?
     
  15. Vujin

    Vujin Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dajesz mi pewną nadzieję. Z tych trzech złącz które posiadam, mimo wszystko najlepiej byłoby połączyć się przez VGA. Do HDMI potrzeba adaptera, a Euro daje beznadziejną jakość.

    EDIT:
    30 sekund szukania w internecie i znalazłem schemat połączenia component z VGA, który jest bajecznie prosty. Jedyny problem może stanowić lutowanie, a i z tym w ostateczności za kilka złotycg poradzi sobie specjalista.
     
  16. vagner

    vagner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2008
    Posty:
    410
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    VGA to najlepsze rozwiązanie.
    EURO odpada,
    HDMI odpada
    Komponent albo VGA, w przypadku tej konsoli to będzie raczej jedno i to samo. Wybierz łatwiejszą drogę, i ciesz się obrazem.
     
  17. Vujin

    Vujin Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  18. vagner

    vagner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2008
    Posty:
    410
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Kabel sam bardzo tani, radzę brać. Jeśli chodzi o zielony obraz to słyszałem tylko ze jest problem z kablem RGB, o komponencie nic mi nie wiadomo.
    Ja sam nie pamiętam jaką miałem wersję, na pewno nie 1.6 Moja była to chyba 1.2

    Może na temat zielonego obrazu wypowie się ktoś bardziej doświadczony, ja zadnych zielonych obrazów nie miałem.
     
  19. Vujin

    Vujin Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    To jednak nie VGA i boleśnie się o tym przekonałem :(
    Ta wtyczka to RS-232c. Może ktoś wie, czy przez to da radę podłączyć obraz?
     
  20. docentore

    docentore Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Hej,

    jak masz kogos w UK albo chcesz to wyslac do Polski bierz to
    www.divineo.co.uk - Product Information

    Tylko bedziesz musial wgrac odpowiedni bios do xboxa, ale obraz jest jak marzenie...
     
  21. Vujin

    Vujin Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2010
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Niestety i tak mi się nie przyda. Nie mam VGA, tylko RS-232c. Czyli pozostały mi dwa wejścia EURO i HDMI. Konwerter component->HDMI kosztuje około 200zł, więc będę musiał grać na EURO. Przynajmniej o tyle dobrze, że mam drugi telewizor 'bańkę' 28", więc gry powinny wyglądać w porządku.
     
Wczytywanie...

Poleć forum