1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox Live-co i jak?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Dejv, Sierpień 3, 2011.

  1. Dejv

    Dejv Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2010
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Oborniki, k. Poznania
    Siema
    Mam kolejne pytanie odnosnie konsolki...
    Jak sami wiecie gra "Single Player" po zrobieniu większości achi. i przejściu gry ok.3 razy szybko się nudzi, a chciałbym pograć z wami i innymi użytkownikami x-box'a. Tutaj moje pytanie.: Jak dołączyć do x. live'a ?
    Przeczytałęm od grona tutków, oglądnąłem mase filmików i nadal nie wiem :(
    Czy jest jakiś wybraniec, który mógł by mi wskazać odpowiednią drogę? ,który mi objaśni: "krok po kroku"? ,"od początku do końca"? ,lub chociaż wyśle mi linka z odpowiednim poradnikiem?
    Dodam że mój komputer łączy się z internetem poprzez modem, który ten zaś podłączony jest pod tel. stacjonarny [NEOSTRADA].
    Na koniec mam jeszcze kilka pytań odnosnie x-box Live'a:

    1.Mam profil "Dejv" czy jak dołącze do live'a to stracę punkty z achi. ?
    2.Słyszałem że do podłączenia się z live'm trzeba mieć router-jaki router wybrać w przedziale "dobra marka-dobra cena"?

    Ps.: Mam x-box Slim (Nie wiem czy ta informacja będzie potrzebna, ale słyszałem że ten model ma wbudowane Wi-Fi)

    Dziękuję za odpowiedzi i czas poświęcony dla mnie. Obięcuję że w miare moich możliwości odwdzięcze się.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Ciesiel91

    Ciesiel91 V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Maj 31, 2011
    Posty:
    2221
    Polubienia:
    34
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
  4. Dejv

    Dejv Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2010
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Oborniki, k. Poznania
  5. Ciesiel91

    Ciesiel91 V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Maj 31, 2011
    Posty:
    2221
    Polubienia:
    34
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Kup router, jakiegoś d-linka, albo tp-linka, a jak chcesz po najtańszej linii oporu, to kabel krosowany i udostępnij połączenie sieciowe z komputera [podczas grania na xbl będzie musiał być włączony].
     
  6. Dejv

    Dejv Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2010
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Oborniki, k. Poznania
    Dzięki bardzo kolego, czy znasz jakiś poradnik jak to wszystko podłączyc? I czy możesz mi powiedzieć ile to by kosztowało. Aha, co to d,tp-link ?
    Dzięki za odpowiedź
     
  7. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    tp-link i d-link to firmy produkujące m.in. routery, jak nie potrafisz tego podlaczyc to znajdz informatyka i niech ci to ustawi bo tlumaczyc tobie by trzeba bardzo dlugo bo nawet podstaw nie znasz, koszt routera to w twoim przypadku od 80zl w gore i do tego usluga informatyka zalezna od czasu pracy ale mysle ze wiecej niz 100zl nie wezmie, no przynajmniej ja biore nie wiecej za taka robote
    Jako ze nie jestes z katowic nawet nie proponuje uslug swojej firmy bo jestes za daleko :)
     
  8. Trox

    Trox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 29, 2011
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    RapDOM
    Wpinasz kabel do xboxa i grasz -.-
     
  9. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nie znasz sie to sie nie wypowiadaj, modem nie potrafi dzielic lacza internetowego, wiec potrzebny mu jest router i wymagana jest jego konfiguracja
     
  10. Chris von D

    Chris von D Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 1, 2010
    Posty:
    1022
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    w przypadku neostrady to koszt jaki najwyżej może ponieść to kabel sieciowy krossowany. Jeden koniec podpinasz do konsoli, drugi do karty sieciowej w komputerze i udostepniasz poprzez bramę podsieci
    Konfiguracje Xbox Live | Artykuły
     
  11. recha99

    recha99 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 25, 2009
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ja to tam podpinam Kabel Ethernet do tylnej części komputera, i do xbox-a i wszystko działa.. -.-
     
  12. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Tylko nie kazdy ma dwie sieciowki lub neta z modemu usb
    Router jednak jest najwygodniejszy, wydatek owszem jest ale nie ogromny, a zakup na lata
     
  13. Chris von D

    Chris von D Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 1, 2010
    Posty:
    1022
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    O ile pamiętam modem z neostrady był własnie tylko pod usb, stąd pomysł na udostępnienie połączenia. Chyba że coś w tej kwestii się zmieniło
     
  14. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Oczywiscie ze sie zmienilo, modemy z neo pod usb byly nie samodzielne i mowa tu np o sagemie fast 800 lub thomson 330, obecnie neo daje modemo-routery, jest to router pracujacy w trybie modemu i posiada tylko jedno portowy switch, oczywiscie sa takze pelne routery ale te juz maja wifi i posiadaja switch 4 portowy
     
  15. Dejv

    Dejv Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2010
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Oborniki, k. Poznania
    Jeżeli chodzi o modem jaki posiadam, to f@st 800. Nie chcę łączyć się z xboxem, tylko po włączeniu komputera, wolał bym mieć router, do którego mógł bym podłączyć się komórką, czy też laptopem.
    A więc co musze zrobić, aby ten router dawał sieć? gdzie go muszę podłączyć? pod modem, cze też pod telefon stacjonarny? I czy xbox odbierze sieć z routera bez zbędnych kabli?
    Dziękuję za odpowiedzi.

    @edit:
    Trochę poczytałem o tym jak to wszystko podłączyc i teraz mi powiedzcie czy ja to rozumiem:
    A więc: Wychodzi kabel od telefonu, idzie do routera, z routera idzie kabel do modemu, a z modemu do komputera? I gdy włącze router z tyół, to już mogę się do niego podłączyc? Jeżeli czegoś nie rozumiem, to proszę mi to wytłumaczyć.

    Aha, znalazłem router i nie wiem czy będzie się nadawał, bo jak tak to już go zamówie : http://allegro.pl/d-link-dsl-g604t-router-wifi-modem-adsl-neostrada-i1705772309.html
     
  16. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Zle myslisz, modem wywalasz do kosza, kupujesz router z wbudowanym modemem np taki podlaczasz do niego kabl telefoniczny, od routera dajesz kabel do kompa i do xboxa, w routerze wpisujesz ustawienia takie jak login, haslo, VCI, VPI, eskapulacje, jak masz wersje slim xboxa bedzie dzialac wifi jak nie wymagany dodatkowy adapter do konsoli lub access point, wyglada jak router ale dziala w druga strone tzn sciaga sygnal wifi i daje na kabel
     
  17. Dejv

    Dejv Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2010
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Oborniki, k. Poznania
    @!Brudsien ok, dzięki za wytłumaczenie, a czy neostrada będzie działała mi z modemem, który podałeś wyżej? czy nie odetną mi neta za to że zmieniłem modem?
    Ps.: Mam wersje slim, czyli nie musze żadnych kabli wtykać w x-boxa?
     
  18. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nic ci nie zrobia mozesz swobodnie dac router ich to nie obchodzi co masz w domu, tak jak amsz slim ustawiasz tylko wifi w routerze i smigasz na live z tym ze dla ip ktore otrzyma konsola najlepiej przekierowac porty ale jak to zrobic to jak juz bedziesz mial router to ci sie wytlumaczy
     
  19. Dejv

    Dejv Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2010
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Oborniki, k. Poznania
    @UP
    Dzięki wielkie już jestem o krok bliżej live'a, czyli ten router co podałeś moge spokojnie zamawiać? czy znalazł by się jakiś lepszy?
     
  20. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Tak mozesz zamowic ten ktory ci podalem tzn ten ,no chyba ze masz neta powyzej 15 Mbit/s to juz lepiej kupic router z wifi w technologi N ale sa one droższe
     
  21. Dejv

    Dejv Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2010
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Oborniki, k. Poznania
    @UP
    Dzięki wielkie jeszcze raz, zamawiam w/w przez ciebie router (prędkość mojego net'a to 2,5 Mb/s) W razie gdy nie będę umiał go skonfigurować, to będę zakładał nowy temat. Jeszcze raz dziękuje i sorrki za kłopot.

    Temat do zamknięcia
     
Wczytywanie...

Poleć forum