1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox live - router - chello

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez nawedbeka, Luty 28, 2010.

  1. nawedbeka

    nawedbeka Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Więc mam Xboxa, podpiołem go kablem do routera. Neta mam od Chello. Daje szukaj IP 'automatycznie' to ciągle jest 0.0.0.0 . Nie mam jeszcze kupionego Golda, ale to chyba nic nie przeszkadza w podłączeniu tylko do sieci. Czy trzeba robić jakieś sieci na kompie?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. maclogan

    maclogan Banned

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    762
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Shiojiri
    Może musisz podać MAC adress konsoli operatorowi ? Bo inaczej może nie działać połączenie , podobnie ma to miejsce w "kablówkach" gdzie jest stałe IP . Lub jeśli łączysz się za pośrednictwem PC-konsola to wystarczy odpowiednio skonfigurować połączenie . Było już parę takich tematów więc poszukaj .
     
  4. nawedbeka

    nawedbeka Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam im wysłać MAC konsoli, żeby mi połączenie aktywowali?

    Nie za bardzo znam się na forach itp. Podesłałbyś link do tematu (komputer-Xbox) byłbym wdzięczny.
     
  5. maclogan

    maclogan Banned

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    762
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Shiojiri
    Zależy jak się łączysz , bezpośrednio przez router czy pośrednio przez PC . Oraz czy Twój operator obsługuje stałe czy zmienne IP ( jak np. Neo ) jeśli stałe to jeśli konsolę łączysz bezpośrednio do neta wystarczy zmienić w konsoli MAC adress na taki sam jaki jest w kompie i powinno działać .
     
  6. nawedbeka

    nawedbeka Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam stałe IP (ciągle to samo). Podpinałem kabel PC-Xbox i włączałem w ustawieniach siecowych , ogólnie to chyba łączyło, bo jak odpinałem od Xboxa to wyskakiwało okienko że kabel został odłączony.
     
  7. maclogan

    maclogan Banned

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    762
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Shiojiri
    Więc spróbuj zmienić MAC adress w Xboxie na taki sam jak jest w kompie i podpiąć xboxa bezpośrednio do neta . A jeśli chcesz tylko za pośrednictwem PC-konsola to musisz skonfigurować połączenie w konsoli ustaw
    tak :
    ip: 192.168.0.2
    maska podsieci 255.255.255.0
    brama 192.168.0.1


    w kompie ustaw

    ip: 192.168.0.1
    maska podsieci 255.255.255.0
    brama 192.168.0.1

    bramy w kompie nie trzeba wpisywać .

    @EDIT: aha i najważniejsze kabel ethernetowy łączący PC z konsolą musi być skrosowany ! Zwykły nie zadziała .
     
  8. tajson86

    tajson86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2008
    Posty:
    474
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    wawa
    a dlaczego nie łączysz konsoli bezpośrednio z routerem?
    sam mam sieć z UPC i zero problemów z połączeniem konsoli do sieci
     
  9. nawedbeka

    nawedbeka Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jak sprawdzić adres MAC komputera? Podpiołem PC - Xbox i znalazło IP (jest automatycznie). MAC jest nieustawiony.

    Tajson86. Router Thompson?
     
  10. maclogan

    maclogan Banned

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    762
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Shiojiri
    panel sterowania - połączenia sieciowe - 2x klikasz na połączenie sieciowe - obsługa - szczegóły , pierwszy u góry to MAC adress

    A kabel PC-konsola masz skrosowany ?

    Czy podłączasz bezpośrednio konsolę do neta ?
     
  11. nawedbeka

    nawedbeka Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Skrosowany tzn. kupiłem w Saturnie zwykły netowy.

    Podłączam Xbox i kabel idzie do komputera.

    Nie mogę wpisać myślnika - . Czyli mam pokolei bez spacji pisać?
     
  12. maclogan

    maclogan Banned

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    762
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Shiojiri
    Zwykły netowy to nie jest skrosowany .

    Powyżej napisałem jak skonfigurować połączenie PC-konsola .

    W konsoli piszesz MAC bez myślnika . Z tym że MAC w konsoli zmieniasz tylko jak podłączasz konsolę bezpośrednio do neta a nie jak podłączasz do PC , wtedy nie musisz w konsoli adresu MAC zmieniać .
     
  13. nawedbeka

    nawedbeka Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    A IP mam zmieniać, bo IP automatycznie jest, to samo maska podsieci '255.255.0.0'
    Brama jest 0.0.0.0 DNS na dole to samo 0.0.0.0 . MAC wpisałem z kompa, host nieustawiony i Ustawienia PPPoE też nieustawione.
     
  14. maclogan

    maclogan Banned

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    762
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Shiojiri
    Przecież pisałem : jeśli łączysz konsolę bezpośrednio z netem to zmień MAC na taki sam jak w kompie i to wystarczy , resztę konsola ustawi sama .

    LUB

    Jeśli łączysz się PC-konsola to musi być kabel skrosowany i skonfigurowane połączenie jak napisałem wcześniej .
     
  15. nawedbeka

    nawedbeka Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Można rozróżnić skorosowany od nie skrosowanego?

    Jak już będe miał skrosowany, to takie ustawienia

    ip: 192.168.0.2
    maska podsieci 255.255.255.0
    brama 192.168.0.1


    w kompie ustaw

    ip: 192.168.0.1
    maska podsieci 255.255.255.0
    brama 192.168.0.1


    Dałem test

    Xbox - sieć - Komputer

    i xbox - sieć jest zielone, tylko komputera nie znajduje,
     
  16. maclogan

    maclogan Banned

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    762
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Shiojiri
    Można rozróżnić po układzie kabelków , poszukaj w google jak to rozpoznać .

    Tak przy podłączeniu PC-konsola takie połączenie będzie działać . I połączysz się konsolą do XBL . Choć szybszym i tańszym sposobem jest tak jak pisałem wcześniej zmiana MAC w konsoli na taki jak jest w kompie i podłączenie konsoli bezpośrednio do neta .
     
  17. nawedbeka

    nawedbeka Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Bezpośrednio do neta tzn. przez router?
     
  18. maclogan

    maclogan Banned

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    762
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Shiojiri
    tak , tylko zmień MAC w konsoli na taki jak jest w kompie .
     
  19. nawedbeka

    nawedbeka Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok dzięki, teraz właśnie wychodze. Odezwe się jak wrócę.
     
  20. nawedbeka

    nawedbeka Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 28, 2010
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Podpiołem xboxa-PC i wyszukuje mi sieć, ale nie łączy się z komputerem. Wyskakuje, brak komputerów PC na liście.
     
  21. maclogan

    maclogan Banned

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2009
    Posty:
    762
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Shiojiri
    A masz ten kabel skrosowany czy zwykły ?? Konsola często nie widzi połączenia z PC bo na PC trzeba by zainstalować WMC . Ale to nie ma znaczenia bo grać można .
     
Wczytywanie...

Poleć forum