1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox nie widzi dysku w porcie SATA

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez lasic19, Kwiecień 16, 2010.

  1. lasic19

    lasic19 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2008
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam!

    Dziś kumpel odlutował mi podłączenie SPI na płycie głównej , dzięki któremu wgrałem sobie XBR. I niby wszystko było OK, X sie zbootował i wszystko działało więc pojechałem do domu, złożyłem bebechy podłączyłem dysk w kieszeni ale okazało się że BOX go nie widzi. Ponieważ to był 250 gb bevs działający wcześniej z xem pod xbrem to chciałem sprawdzić czy to wina dysku więc włożyłem do kieszeni stary oryginalny dysk 20gb z premiuma, i też X go nie widzi. Co dziwne oba dyski startują i się kręcą ale X nie czyta z nich danych. Czy ktoś ma pomysł co mogę sprawdzić, żeby rozwiązać ten problem. Jak oglądam płytę główną to nie widzę jakiś nietypowych skaz, czy zabrudzeń po odlutowaniu tego SPI (które notabene nie są aż tak blisko portu SATA)?

    Z góry dzięki za pomoc i zainteresowanie.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Nic nie widać pod Pamięć w ustawieniach? Próbowałeś może odczytać go przez jakiegoś dasha?
     
  4. lasic19

    lasic19 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2008
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    W pamięciach go nie rozpoznaje, to na bank nie wina kieszeni bo dzis udało mi się zgrać profil ze starego dysku 20gb na innym Xie. Co to znaczy odczytac przez jakiegoś dasha?
    Naprawde nie wim czego to może być przyczyna, czy kumpel odlutowując SPI mógł uszkodzić jakoś ścieżki od SATA tak, że dysk dostaje prąd z MB ale danych nie czyta? Niestety na innych forach nikt mi nie odpisuje, a sam nie mogę znaleźć żadnego punktu zaczepienia gdzie szukać problemu. Czy podlutowanie SPI może coś pomóc, albo reflash XBRa? Szczerze mało prawdopodobne no ale...?
     
  5. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7159
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    odlutowal SPI? Chyba Przylutowal polaczenia bo XBR ci chodzi. Szukaj w tych podlutowanych polaczeniach, najlepiej wsyp nand co byl i zobacz co z dyskiem. Przypominam ze SPI leci do SB i moze zaswirowac jesli cos jest nie tak.
     
  6. lasic19

    lasic19 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2008
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    może nie do końca fachowo się wyraziłem. Pisząc "odlutował SPI" miałem na myśli usunięcie wszystkich połączeń potrzebnych do podłączenia MB do kompa przez LPT, Jtag został i działa bo xbr się ładnie bootuje. Czyli proponujesz podluować LPT ponownie i wgrać oryginalnego nanda (z tym że ja mam 256 to będzie trwało około 16h) i potem na oryginalnym zobaczyć co będzie? To może już szybciej będzie za poziomy xelluosa wrzucić jeszcze raz xbra z Pena, tylko co to da, poza tym że ominę ponowne długotrwałe procesy wgrywania nanda i ponownego XBRa? A co masz na myśli pisząc SB (południowy mostek?).
     
  7. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Bo jtag to połączenie do SB. Jak to nazywaja mniej więcej jtag hack. Wgraj nand poprzez flash360 lub właśnie poprzez xell z uruchomionym linuxem lub inaczej jak wolisz...
     
  8. lasic19

    lasic19 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2008
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no tak tylko, że jeśli teraz wgram oryginalny nand za pomocą xelluosa któego mam w XBRze to przecieżnie za działą bo będzie chciał nadpisać tego linuxa, więc z tego co mi się wydaje to w grę wchodzi tylko znowu przez LPT. Ale jeśli się mylę to mnie poprawcie.
     
  9. Kris22

    Kris22 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    99
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  10. lasic19

    lasic19 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2008
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    No więc X już naprawiony, okazało się że kumpel przez przypadek machnął lutownicą i odlutował 2 kondenstaorki w pobliżu portu SATA, jak tylko pojechałem z tym Xem do niego to od razu to zauważył i naprawił, więc już jestem spokojny.
    Temat do zamknięcia i dzięki za pomoc.
     
Wczytywanie...

Poleć forum