1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox One i telewizja w Europie, czyli poważna wpadka Microsoftu

Temat na forum 'Aktualności' rozpoczęty przez Azur, Listopad 26, 2013.

  1. Azur

    Azur Xbox One Xbox One V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 25, 2010
    Posty:
    2795
    Polubienia:
    470
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Polska
    [​IMG]Raptem parę dni temu z dużą pompą uruchomiono sprzedaż konsol do gier Microsoft Xbox. Producent zdołał już nawet pochwalić się tym, że w ciągu 24 godzin sprzedał ponad milion egzemplarzy. Nowa konsola od wielu miesięcy zapowiadana była jako coś więcej niż tylko konsola do gier. Xbox One ma być przede wszystkim domowym centrum multimedialnym, z obsługą telewizji włącznie.

    Jedną z najczęściej wspominanych przez Microsoft funkcji Xboksa One jest to, że może on "zintegrować" się z domową telewizją, zarówno naziemną, jak i kablową czy satelitarną. Okazuje się jednak, że producent o czymś zapomniał. Z potwierdzonych już ustaleń pierwszych użytkowników wynika, że działanie telewizji poprzez konsolę Microsoft Xbox One w Europie działa niepoprawnie. Źródło problemu tkwi w tym, że w krajach europejskich europejskich oglądanie telewizji na nowym Xboksie wiąże się z zauważalnym przycinaniem obrazu.

    Aby zrozumieć całą sprawę, trzeba oczywiście zajrzeć głębiej, ale najpierw zrozumieć na czym polega integracja telewizji w konsoli Xbox One. Tak naprawdę urządzenie to działa jak przekaźnik HDMI - jego wejście HDMI przyjmuje sygnał ze źródła zewnętrznego (np. dekodera), a ten przesyłany jest do telewizora, albo w formie pełnoekranowej, albo jako element ekranu z widokiem innych aplikacji, wykorzystujących wielozadaniowość Xboksa One.
    [​IMG]
    Problem polega na tym, że natywnie i sprzętowo Xbox One obsługuje strumienie wideo o częstotliwości 60 Hz, podczas gdy w Europie powszechnie stosuje się standard PAL (50 Hz). Aby przetworzyć strumień 50-hercowy, w urządzeniu 60-hercowym, do akcji wkroczyć musi proces o nazwie FRC (Frame Rate Conversion), który nawet w najlepszym scenariuszu sprawi, że obraz będzie systematycznie przeskakiwał (przycinał się na krótki moment). W zależności od implementacji tego procesu, a także od rozdzielczości materiału źródłowego (np. 720p kontra 1080i), widz może obserwować pomijanie pewnych klatek lub zatrzymywanie się obrazu na niektórych. W przypadku Xboksa One w Europie co szósta klatka jest zdublowana, a więc wyświetlana dwa razy dłużej niż powinna. Najbardziej skutki tego stanu rzeczy widoczne są w przypadku panoram, a więc w sytuacjach, gdy następuje obrót kamery w osi poziomej lub pionowej. Europejscy użytkownicy nowej konsoli Microsoftu skarżą się, że problem daje się we znaki także gdy na ekranie widać dużo ruchu (akcji), np. podczas oglądania meczu piłki nożnej.
    [​IMG]
    Amerykańscy użytkownicy konsol Xbox One nie będą niczego takiego obserwować, a to dlatego, że w Stanach Zjednoczonych Ameryki, w branży telewizyjnej wykorzystywany jest standard NTSC, a więc 60-hercowy. Wygląda więc na to, że projektując tak skomplikowane urządzenie, jakim jest konsola do gier, przystosowano je tylko do jednego standardu, całkowicie zapominając o innym. Co teraz? Europejscy użytkownicy konsol Xbox One mogą tylko wierzyć w to, że Microsoft zdoła jakoś swoją wpadkę naprawić poprzez aktualizację oprogramowania. Sprawa jest jednak skomplikowana o tyle, że można byłoby to zrealizować tylko poprzez zmianę częstotliwości wysyłanego do telewizora sygnału, z 60 na 50 Hz za każdym razem, gdy użytkownik przełączy telewizję w tryb pełnoekranowy. Zmiana częstotliwości jednak wymaga nawiązania nowego połączenia z telewizorem, a więc nie dałoby się w takim scenariuszu uniknąć opóźnienia oraz chwilowego zaniku obrazu na ekranie. Z drugiej strony niemożliwe jest ustawienie dla Europy częstotliwości wyjściowej na 50 Hz, na stałe, gdyż gry dla Xboksa One z założenia mają działać przy częstotliwości 60 Hz.

    Microsoft jak dotąd nie przedstawił stanowiska w tej sprawie.

    Via: Pclab.pl
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=SETH=-

    -=SETH=- -= XBOX GOD =- Członek Załogi Administrator Super Moderator Xbox One V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Game Master Liga XboxForum.pl Achievement Hunter PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2010
    Posty:
    28151
    Polubienia:
    3224
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    مصر
    Konsola jest do grania, a funkcja TV w One to dodatek.
     
  4. ROBI772

    ROBI772 RGH Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2011
    Posty:
    2734
    Polubienia:
    606
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    PZL
    Co nie zmienia faktu że ma to działać jak powinno..

    Wysłane z mojego C6603 za pomocą Tapatalk 4
     
    4 użytkowników lubi ten post.
  5. pablinho

    pablinho Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2007
    Posty:
    50
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Ale buraka za*****i znowu. Ma działać i tyle. Wogóle to co za tępaki nie mogą ogarnąć kwestii podstawowych, którymi chwalą się ze światem że to niby super hiper zajefajnie. A TU JEB .....MASAKRA

    Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
     
  6. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    Chcieli puścić przed świętami, żeby zarobić więcej kasiurki i brakło czasu na testy.... as simple as it is
     
  7. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1283
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    No właśnie kasa, kasa i jeszcze raz kasa, a my dostajemy znów produkt nie do końca dopracowany.
    Dobrze jedynie że chodzi tylko o TV bo większość i tak będzie napylać w gierki, a nie oglądać Brazylijskie seriale :single_eye:
     
  8. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    844
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    dlatego ja się wstrzymuje ze sprzedażą aż wypuszczą na rynek "połataną" wersję xbox'a One, mimo to znając życie i tak nigdy nie skorzystam z tej TV w xboxie bo klikam jeden przycisk na pilocie i przełączam obraz z HDMI na TV lecz zgodzę się z przedmówcami - płace ma wszystko działać...
     
  9. PS4MANIAK

    PS4MANIAK Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 5, 2013
    Posty:
    14
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Super podejście do sprawy, to tak jakby z komórki nie można by było wysyłać smsów - przecież to tylko dodatek. Boże widzisz i nie grzmisz !!
     
    1 osoba to lubi.
  10. fazarro

    fazarro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    182
    Polubienia:
    40
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Pojęcie jakości już dawno zostało wymazane ze słowników świata gier.

    Producenci konsol sprzedają wadliwe lub niedokończone konsole.
    Producenci gier sprzedają wadliwe lub niedokończone gry. Albo zmuszają do zapłaty za dodatek, który już de facto kupiłeś i jest na płycie.

    "Hajp" userów i monopolistyczne zachowania producentów sprawiły, że końcowy user/klient stał się beta i alfa testerem, a faza testów i poprawek przeprowadzana jest po premierze produktu.

    Deadline'y stały się ważniejsze niż sam produkt.

    DO niczego dobrego to nie dąży.
     
    1 osoba to lubi.
  11. NikoBellic91

    NikoBellic91 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2009
    Posty:
    2891
    Polubienia:
    691
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Tokyo
    Dobrze, że mój zakup Xbox One jest ustalony na 2015r. Do tej pory na pewno jakaś łatka wyjdzie do tego :)
     
  12. voltan91

    voltan91 XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 15, 2009
    Posty:
    1773
    Polubienia:
    104
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Bytom
    Według PRowców od Xboxa One jest zupełnie odwrotnie, więc myślę że z TV akurat nie powinno być wpadek.
     
  13. TrueUser

    TrueUser Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 7, 2010
    Posty:
    242
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ostrów Wlkp.
    TV Trwam będzie przycinać, masakra.
     
  14. Bis

    Bis Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 22, 2009
    Posty:
    372
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Odwrotnie. Urządzenie multimedialne jest do TV, a funkcja gier w One to tylko dodatek.
     
    2 użytkowników lubi ten post.
  15. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    Większość porządnych dekoderów, a praktycznie wszystkie oparte o Linuxa (Enigma2 na przykład) mają wybór częstotliwości i przestawienie ich na 60Hz nie jest problemem i wyeliminowuje to problem konfiguracji dekoder>x1.
    Inna rzecz, że skoro konsola jest 'region free', to też powinna działać w każdym regionie i być dostosowana do każdego...
     
  16. L4mia

    L4mia Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 7, 2009
    Posty:
    673
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    KRK
    Xone Beta i tyle za komentarz - aż strach się bać co jeszcze wyjdzie
     
  17. Grzib

    Grzib Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 14, 2010
    Posty:
    298
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Górny Ślonsk
    jak bym mial ogladac telewizje na Xboxie to ten chyba by sie splalil po tygodniu albo dwoch.
     
    1 osoba to lubi.
  18. wzdryngiwacz

    wzdryngiwacz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 4, 2010
    Posty:
    75
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    I tak kupimy jak da się go będzie przerobić :)
     
  19. darudek_ek

    darudek_ek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 24, 2013
    Posty:
    211
    Polubienia:
    155
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Płeć:
    Mężczyzna
    Sprawdziło się moje przewidywania, X1 nie działa z dekoderem polsatu. Z pozostałymi modelami sprzed 2-3 lat też na 99% działał nie będzie. Jeśli ktoś planuje kupić X1 to niech pomyśli o zmianie dekodera, albo podpisaniu nowej umowy z operatorem telewizji cyfrowej :excitement:
     
  20. fazarro

    fazarro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    182
    Polubienia:
    40
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    moi staruszkowie mają cyfrowy polsat

    ich dekodery to jeszcze większe nieporozumienie niż X1 :) dawno się nie spotkałem z tak tanim i niedopracowanym badziewiem (cała seria HD)
     
  21. kamil_hf

    kamil_hf Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 17, 2010
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Proszę o pomoc posiadam dekoder CP PVR HD 7000, wszystko ładnie gra sterowanie działa i w ogóle jestem zadowolony, mam jednak następujący problem kiedy konsola pracuje w trybie oszczędności energii po włączeniu konsoli, za każdym razem XO zmienia rozdzielczość w ustawieniach dekodera na 576p, jest to troszkę irytujące i męczące. Miałem nadzieje, że problem zostanie rozwiązany z kolejnymi aktualizacjami, ale nic z tego. Po wyłączeniu konsoli i ponownym załączeniu znowu w ustawieniach dekodera jest 576p pomimo wcześniejszego ustawienia 1080i. Dodam, że oczywistym jest iż posiadam telewizor obsługujący tą rozdzielczość i wcześniej przy bezpośrednim podłączeniu do TV nie było takiego problemu. Wygląda na to że XO sam ingeruje w ustawienia dekodera. Jakieś pomysły jak rozwiązać problem??? Czy ktoś też tak ma???
     
Wczytywanie...

Poleć forum