1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox One: Konsola w trybie czuwania powinna włączyć się szybciej niż telewizor

Temat na forum 'Aktualności' rozpoczęty przez -=SETH=-, Listopad 4, 2013.

  1. -=SETH=-

    -=SETH=- -= XBOX GOD =- Członek Załogi Administrator Super Moderator Xbox One V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Game Master Liga XboxForum.pl Achievement Hunter PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2010
    Posty:
    28173
    Polubienia:
    3226
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    مصر
    Reddit kolejny raz staje się wartościowym źródłem informacji, bo to na nim odezwał się Albert Penello, szef działu zarządzania produktami Microsoftu.

    [​IMG]



    Tryb czuwania w Xbox One ma wysysać jakieś 14 Watów z naszego gniazdka - i choć nie jest to zbyt wiele, to konsola "coś" w takim stanie już potrafi. Przede wszystkim, standby umożliwia skorzystanie z komendy głosowej "Xbox On", która uruchomi konsolę, natychmiastowe wznowienie przerwanej rozgrywki, jak i również automatyczne sprawdzanie dostępnych aktualizacji.

    Albert Penello, pochwalony na Reddicie przez Majora Nelsona powiedział, że konsola będzie wybudzać się ze stanu uśpienia na tyle szybko, by uruchomić się jeszcze zanim telewizor zdąży się w pełni uruchomić, czyli zacząć wyświetlać obraz i generować dźwięk.

    Ekipa Polygonu wpadła już na to, by spytać się Microsoft o czas uruchamiania konsoli od bycia w stanie pełnego wyłączenia do kompletnego uruchomienia dashboardu. Przynajmniej, na podstawie tego co już pisaliśmy, mamy jakiś materiał do początkowych szacunków.​


     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Shiniox

    Shiniox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 24, 2011
    Posty:
    209
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Rzeszów
  4. Kris194

    Kris194 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 24, 2009
    Posty:
    148
    Polubienia:
    14
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    No i tu pojawia się problem bo o ile pamiętam to unijna dyrektywa mówi, że urządzenia w trybie czuwania muszą pobierać maksymalnie 1W.
     
    1 osoba to lubi.
  5. skyDragon

    skyDragon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 30, 2013
    Posty:
    212
    Polubienia:
    76
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Kęty
    Ta już to widze, jak mój tv włącza w 5 sek, to co konsola będzie się włączać w ile 2-3 sek ciekawe.
     
  6. Testtest2

    Testtest2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2013
    Posty:
    159
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    14 x 24 = 336 (W). Mój TV zużywa 57 (W) na godzinę. Czyli zamiast zostawiać konsolę w trybie "czuwania" to równie dobrze mógłbym CO DZIENNIE zostawiać włączony telewizor na prawie 6h gdy mnie nie ma w domu.

    Przy obecnych cenach prądu wychodzi 77zł rocznie. Niewiele, ale Ja tam wole wstać z fotela i nacisnąć przycisk na listwie po zabawie tak samo jak w komputerze.
     
    1 osoba to lubi.
  7. nemesis48s

    nemesis48s Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 12, 2013
    Posty:
    430
    Polubienia:
    52
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    radom
    Raczej wątpię żeby konsola włączała się szybciej od tv, no chyba że od starego crt który nagrzewa się pół minuty
     
  8. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7159
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Mój tv włącza się napewno dłużej jak 30 sekund a to topowy model :p

    Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
     
  9. L4mia

    L4mia Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 7, 2009
    Posty:
    673
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    KRK
    daruję sobie złośliwy komentarz - mój sammy odpala w 9s - no ale to 3 letni tv więc na starym procesorze
     
  10. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7159
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Mój 3 letni LG tez w 10 sekund :p ale to przecież nic nie zmienia w kwestii konsoli :p

    Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
     
  11. rafallo

    rafallo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 7, 2013
    Posty:
    159
    Polubienia:
    40
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Wyłączenie listwy nic nie dają przy kompie czy samym TV ;) To groszowe sprawy i żadne 77 zł w skali roku.
    Robiłem pomiary kiedyś, nic mi nie dawało wyłączanie listwy od kompa czy od TV.

    Mój TV z 2008r, LG włącza się 5-6 sekund maxymalnie, dziwne, że Wasze 2 letnie idą w 10 sekund ;)
     
  12. Testtest2

    Testtest2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2013
    Posty:
    159
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miałem tego nie komentować, ale są to takie głupoty że jeszcze by to ktoś wziął na poważnie.

    Yhy ... yhy .. to jak wyłączę listwę (przerwę obwód) to skąd TV czy PC bierze prąd? Z kosmosu i jest automatycznie doliczany do twojego rachunku? Wytłumacz mi proszę.

    Do administracji. Wiem że jest wolność słowa. Jednak gdy ktoś twierdzi że 2+2 nie równa się 4 to powinien mieć zakaz wypowiada się na forum. Jakiś poziom trzeba trzymać.

    Masz PODANE ile ma pobierać konsola w stanie "uśpienia". 14 (W) na godzinę. Masz 24 godzinny w ciągu dnia. Masz 365 dni w roku. Mnożąc te wartości wychodzi 122640 (W) zużytych na rok! Średnia cena 1000 (W) w Polsce na Listopad 2013 to 0,63 PLN. Mnożąc kolejny raz te wartości po zaokrągleniu wychodzi 77zł na rok.

    Zamiast grać na Xbox`ie proszę zainwestuj w korepetycje z matematyki , poczytaj trochę książek. Może zmądrzejesz ...

    Wkładanie palca do kontaktu nic nie da. Jak już się upierasz to kup sobie miernik, nawet najtańszy. Przeczytaj instrukcję i zmierz jeszcze raz.
     
    4 użytkowników lubi ten post.
  13. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    U mnie klocek jest wyłączany pilotem - gniazdka z włącznikiem bezprzewodowym - koszt ~50 zł z marketu :)
    Drugie gniazdo wykorzystane na oświetlenie wokół TV, trzecie na oświetlenie w pokoju, a ostatnie niewykorzystane jak do tej pory. Nie wierzę w te wszystkie tryby StandBy, itp.

    Nie jestem jakimś maniakiem oszczędzania pieniędzy na prądzie, ale wkurzające jest to, że tu się świeci, tam się świeci, to buczy (dekoder), to mruga (router), na 3 urządzeniach na raz wyświetla się zegarek...
    po prostu zbędne rzeczy wywalam od prądu, szczególnie gdy wiem, że przez jakiś czas z nich korzystać nie będę. Zapewne to jest coś na poziomie kilkudziesięciu złotych rocznie, ale w porównaniu do samego amplitunera który u mnie stoi, który ssie ~760W z gniazda podczas normalnej pracy, to i tak reszta to niewiele...
     
  14. rafallo

    rafallo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 7, 2013
    Posty:
    159
    Polubienia:
    40
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Kolego Testtest2 masz rację, ale czytaj też ze zrozumieniem.
    Napisałem o groszowych sprawach, czyli wg Twoich obliczeń Twój sprzęt miesięcznie ciągnąłby 6.40 zł. Tak więc to groszowe sprawy.
    Ale uwierz, że niektórych rzeczy nie opłaca się wyłączać, dlaczego?
    Masz/miałeś dekoder nki? Turbodekodera? On to ciągnię troszkę i w czasie pracy i w czasie czuwania, ale dlaczego go nie wyłączam? Wiesz ile on się włączą? 2-4 minuty aż. To nie jest zwykły dekoder made in Cyfrowyj Polsat, gdzie raz dwa 4 sekundy i dekoder gra. Ten dekoder zanim się włączy to minie sporo czasu, więc akurat jego nigdy nie wyłączam chociaż wiem ile mi te ustrojstwo ciągnie prądu.
    Z kolei wyłączony komp podpięty do listwy nic nie ciągnie, listwy nie wyłączam gdyż router jest tez podpięty do listwy. A po co mam tracić synchro? Tak więc to groszowe sprawy, a ile mam przez to czasu zaoszczędzonego.
     
  15. Vesold

    Vesold Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 23, 2013
    Posty:
    26
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    U mnie to nie zadziała - moja druga połówka wyjmuje wtyczki(chyba tak się na to mówi?) z każdego gniazdka w domu :D
     
  16. Testtest2

    Testtest2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2013
    Posty:
    159
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Widzę że kolega oprócz korepetycji z matematyki powinien też wziąć kilkadziesiąt dodatkowych lekcji z Polskiego, z czytania ze zrozumieniem. Wcześniej napisałeś:
    Wyjaśnię. Pisząc "..groszowe sprawy i żadne 77 zł..." automatycznie zasugerowałeś inną NIŻSZĄ kwotę. Matematycznie udowodniłem PO RAZ KOLEJNY że to jest właśnie 77zł. W kolejny poście napisałeś jednak że owe 77zł to groszowe sprawy. To teraz proszę się zdecyduj bo zgłupiałem.

    Groszowe sprawy i żadne 77 zł , czy jednak 77 zł to groszowe sprawy? Jedna twoja wypowiedź przeczy drugiej.

    Czy ja gdzieś pisałem o opłacalności ? Dałem suche dane o kosztach pozostawienia konsoli w "uśpieniu" które uśpieniem będzie tylko i wyłącznie z nazwy. W EU w związku z naszym prawem ta opcja pewnie będzie się inaczej nazywać. Według prawa EU sprzęt w uśpieniu ma nie pobierać więcej jak 1(W/h).

    Nie mam telewizji kablowej. Jak coś chcę obejrzeć to korzystam z między innymi Weeb.tv. Rzadko bo rzadko, ale jednak się zdarzy. Jednak nie wiem jaki to ma związek.

    Znowu wcześniej twierdziłeś coś innego:
    Zdecyduj się co jest według Ciebie prawdą, pomyśl i daj nam znać.

    Nie z abardzo wiem o co chodzi, ale jak chcesz wiedzieć jak nie tracić "synchro" i odłączyć PC to polecam takie coś. Kompa wpinasz do listwy. Router do osobnego gniazdka. Kończysz używać PC, robisz "pstryk" i voila. Masz internet i wyłączony PC.
     
Wczytywanie...

Poleć forum