1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox One S - Brak dźwięku 5.1 przez hdmi

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez neptun11651, Grudzień 21, 2016.

  1. neptun11651

    neptun11651 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2013
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Konin
    Witam wszystkich, może zadam dziwne pytanie, ale próbowałem już różnych kombinacji i nic z tego. Kupiłem jak wyżej konsolę Xbox One S, mam podłączoną do tv LG 4K przez kabel hdmi dołączonym z konsolą, a z tv do amplitunera Yamaha RX-V650 przez toslink, i włączając konsolę mam tylko stereo. Mam też Xbox 360 i po zmianie w ustawieniach automatycznie amplituner przełącza się na 5.1. Tak samo było z konsolą PS4 którą sprzedałem po 8 miesiącach i wróciłem do konsoli Microsoftu. Czy zostaje mi tylko podłączyć drugi kabel toslink z xboxa do amplitunera, czy jest jakaś szansa to ustawić. Nie ukrywam, że taka opcja jest mi najbardziej na rękę, bo dżwięk z tv mam pod jednym wejściem w amplitunerze i działa tam Xbox 360, Xbox One S, i dekoder, i dzieci nie musiałyby kręcić amplitunerem żeby zmienić źródło dźwięku. Jeszcze jedno pytanie, sorki że nie w temacie ale jak włącze Xboxa One to nie włącza automatycznie tv np z dekodera na konsolę, tak było na PS4 a tutaj tego nie ma, co prawda to nie problem, ale chciałem tak profilaktycznie zapytać żeby nie zakładać nowego tematu. Pozdrawiam.
     
    Ostatnia edycja: Grudzień 21, 2016
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. lordrayden

    lordrayden Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 30, 2015
    Posty:
    132
    Polubienia:
    33
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    A pewien jesteś ze twój Tv puszca dźwięk 5.1 z Hdmi na wyjście optyczne? Radzę to sprawdzić bo wiele modeli TV tnie 5.1 do 2.0 w takiej konfiguracji.
     
    neptun11651 lubi to.
  4. neptun11651

    neptun11651 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2013
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Konin
    Jestem pewien,napisałem wyżej że na PS4 i Xbox360 puszcza 5.1, dlatego zapytałem czy jest jakaś opcja ustawienia. Ten model amplitunera jak i wiele innych przełącza się automatycznie jeśli dostanie sygnał DD lub DTS, i tak jest w przypadku w/w konsol.

    Zdjęcie po włączeniu Xbox One S

    20161222_121202_rs_rs.jpg

    A tutaj po załączeniu Xbox 360

    20161222_121455_rs_rs.jpg
     
    Ostatnia edycja: Grudzień 22, 2016
  5. sp7foy

    sp7foy Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 28, 2015
    Posty:
    212
    Polubienia:
    53
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Skierniewice
    Czyli po kabelku bezpośrednio działa poprawnie?
    Jeśli tak to odpowiedzią jest wiekowość wzmacniacza.
    Jak widać nie zna on HDMI i zapewne to co przesyła konsola do TV jest nowszym standardem niż ta Yamaha obsłuży.
     
    neptun11651 lubi to.
  6. niuniek24w

    niuniek24w Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2012
    Posty:
    16
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    No ale kolega pisze, że PS4 i xbox 360 po HDMI działa w 5.1. XO też powinien działać. Odnośnie przełączania automatycznie obrazu tv/ konsola to i u mnie to nie działa a z PS4 nie było problemu.

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
     
    neptun11651 lubi to.
  7. neptun11651

    neptun11651 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2013
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Konin
    Panowie wdzięczny jestem za to, że ktoś się interesuje moim problemem, ale czytajcie ze zrozumieniem. Xbox 360 oraz PS4 przesyła dźwięk 5.1 do amplitunera a Xbox One S tego nie robi, wszystkie konsole podłączone są w tej samej konfiguracji sprzętowej. Kolego niuniek24w z PS4 też nie miałem problemu z automatycznym przełączaniem się tv/konsola.
     
  8. sp7foy

    sp7foy Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 28, 2015
    Posty:
    212
    Polubienia:
    53
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Skierniewice
    Skoro czytać mamy ze zrozumieniem to ja proszę o odpowiedź ze zrozumieniem: Czy po toslinku bezpośrednio z konsoli do wzmacniacza działa poprawnie?
     
    neptun11651 lubi to.
  9. ghost_666

    ghost_666 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2016
    Posty:
    9
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    A czy wszedłeś w ustawienia dźwięku konsoli i ustawiłeś dla hdmi - 5.1 ? Standardowo jest stereo.
     
    neptun11651 lubi to.
  10. neptun11651

    neptun11651 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2013
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Konin
    Kolego sp7foy po toslinku bezpośrednio działa po to jest to wejście, ale tłumaczyłem, że w tej samej konfiguracji czyli hdmi/tv, i z tv toslinkiem do amplitunera działają w/w konsole w systemie 5.1 za wyjątkiem One s. Kolego ghost_666 tak mam przełączone od samego początku na 5.1 w konsoli.
     
  11. lordrayden

    lordrayden Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 30, 2015
    Posty:
    132
    Polubienia:
    33
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    A próbowałeś przez ARC ?
     
    neptun11651 lubi to.
  12. neptun11651

    neptun11651 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2013
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Konin
    Panowie problem rozwiązany, nie wiem dlaczego, bo to nie powinno mieć wpływu, ale odłączyłem kabel hdmi od konsoli i tv, zamieniłem odwrotnie wtyczki i jest sygnał 5.1. Myślałem że może coś nie łączyło ale jak z powrotem podłączyłem tak jak za pierwszym razem znowu sygnał był stereo, dziwne ale pomogło. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt.
     
  13. niuniek24w

    niuniek24w Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2012
    Posty:
    16
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    A problem z automatycznym przełączaniem tv/konsola też rozwiązałes?

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
     
  14. neptun11651

    neptun11651 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2013
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Konin
    Nie kolego, nadal ręcznie przełączam.
     
  15. niuniek24w

    niuniek24w Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2012
    Posty:
    16
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Już znalazłem info dlaczego tak się dzieje. XO nie posiada wsparcia HDMI- CEC. Póki MS nie "naprawi" tego poprzez aktualizację automatyczne przełączanie działać nie będzie.

    Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
     
    neptun11651 lubi to.
  16. neptun11651

    neptun11651 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2013
    Posty:
    39
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Konin
    No to już jesteśmy w domu, dzięki za info. Teraz pozostało czekać na aktualizację.
     
  17. sp7foy

    sp7foy Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 28, 2015
    Posty:
    212
    Polubienia:
    53
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Skierniewice
    Jak odwracanie kabla pomaga to ... chińczyk musiał już być zmęczony ;)
    Pytanie tylko czy jak składał telewizor, konsolę czy kabel.
     
  18. AS185

    AS185 Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 20, 2016
    Posty:
    114
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    WAW
    Ja mam amplituner Yamaha HTR-4068. Podłaczyłem kabel HDMI z tyłu konsoli na wyjściu HDMI OUT, potem do amplitunera, którego kolwiek z szejściu podłaczeń. Natomiast kabel od telewizora podłaczyłem od amplitunera HDMI OUT do, którego kolwiek w telewizorze. W Elite jest 5.1/7.1 uncompressed dźwięk, w każdym bądź razie wersja S pewnie się wiele nie różni :)
     
  19. krzysiekw3

    krzysiekw3 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2016
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    U mnie też przełączanie nie działa.
     
Wczytywanie...

Poleć forum