1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

XBOX pomoc z X2.6 i biosem - ucina mi dysk

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez mojojek, Grudzień 19, 2014.

  1. mojojek

    mojojek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 11, 2011
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam,

    Posiadam Xboxa w wersji 1.2/1.3 (tak mi wyświetla dash). Jakiś czas temu dołożyłem chipa wyjętego z innej konsoli (chyba z 1.6 bo miał dodatkowy przewód) X2.6. Dołożyłem do niego dysk Samsunga 160GB jednak w Coinopsie 6 był za wolny. Wymieniłem go więc na Maxtora 160GB i jest znaczna poprawa jednak partycja F widziana jest tylko jako 123GB. W Samsungu też tak było.

    Przy przestawieniu w chipie na bank1 botuje mi się on i na ekranie mam kilka opcji na niebieskim tle (blokowanie dysku itp). Pisze tam również, że LBA48 supported czyli powinna być obsługa dużych dysków. Po przełączeniu się na bank2 chipa i sprawdzeniu instalatorem Gangstera wersji biosu widnieje tam evox.m8plus.16.bin czyli wersja dla 1.6, która z tego co wyczytałem nie powinna chodzić na mojej konsoli:

    [​IMG]

    Jak mam wgrać poprawny bios i który wybrać? Dodam tylko, że dysk instalowałem w taki sposób:
    Na włączonym chipie z wrzuconą płytą HEXEN i podpiętym czystym dyskiem wyświetliło mi się, że znalazł nowy dysk i czy chce go sformatować. Dałem tak i porobił co trzeba (2 triggery + start).
    Potem wrzuciłem płytę Gangstera Autoinstaller V2 i wybrałem instalację od nowa z chipem. Zainstalował się i mogę sobie już wyjąć chipa i chodzi bez niego. Dysku nie blokowałem. Partycja F jest niestety tylko 123GB.
    Przy odpięciu napędu chip się zwiesza przy ładowaniu. Z napędem i dyskiem chip startuje normalnie. Przy wypiętym chipie sam dysk też startuje normalnie i pojawia się logo EXECUTER2.
    Rozumiem, że po instalacji na dysku mam softmoda i chip może być dlatego wyjęty?

    Co robię nie tak bo już się zamotałem w tych chipach i biosach.
    Mógłby ktoś łopatologicznie napisać krok po kroku co i jak zrobić żeby ustawić od nowa dysk z pełną pojemnością?
    No i jaki bios w końcu mam wgrać do tego chipa żeby mi wszystko chodziło jak trzeba?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. dragon1493

    dragon1493 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2013
    Posty:
    789
    Polubienia:
    71
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Wgraj IND-Bios 50003 dla wersji 1.2/1.3 bodajze 256kb, on ma obsluge LBA48 moj hdd 250gb ma jedna partycje na F ponad 200gb :)
     
  4. mojojek

    mojojek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 11, 2011
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nie wgrywać tego evoxa? Jaki będzie najnowszy i najbardziej stabilny bios? Ja tego biosa mam wgrać w konsolę czy zaprogramować chipa? Bo już się pogubiłem :D
     
  5. mojojek

    mojojek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 11, 2011
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Pomoże ktoś? :/ Moje gg to 428618
     
  6. dragon1493

    dragon1493 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2013
    Posty:
    789
    Polubienia:
    71
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    No wgraj tego co podalem, evox to najwieksze g*wno jakie jest :p
    Wgrywasz Gentoox'em :p
     
  7. djploki

    djploki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    2565
    Polubienia:
    250
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Jelenia Góra
    Ja bym na twoim miejscu nic nie robił,bo możesz uwalić konsolę.
     
  8. mojojek

    mojojek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 11, 2011
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Na konsolę nie wrzucę tego biosa bo jest chroniona przed zapisem. Przeflaszuję w takim razie chipa. Jaką pojemność ma mieć ten bios pod chipa X2.6?
     
  9. dragon1493

    dragon1493 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2013
    Posty:
    789
    Polubienia:
    71
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Nie uwalisz konsoli i nie sluchaj kolegi wyzej, jak robisz z rozumem to nie uwalisz uwierz mi, flashowalem 2 winbondy po kilka razy (zmiana biosow, testy) i nic sie nie stalo (TSOP)

    Poczytaj na necie o jakiej wielkosci ma banki Twoj chip i o takiej wielkosci sciagnij sobie bios :)
    Jak ma 2x256 kb to szukaj biosu o rozmiarze 256kb, mozesz sobie wgrac 2 inne biosy na bank1 i bank2 :)

    A konsola nie ma blokady przed zapisem tylko do flashowania kosci TSOP konsoli potrzebujesz zrobic 2 zworki na plycie glownej w przypadku wersji 1.2 inaczej nie zrobisz flasha :)
     
  10. mojojek

    mojojek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 11, 2011
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wgrałem 50003 256k ale okazało się, że mam banki po 512k i konsola nie wstawała. Wrzuciłem na chipa 512k i zatrybiło. Dzięki za pomoc i w głównej mierze podziękowania lecą do kolegi Majster, który wyjaśnił dokładnie co i jak :)
     
Wczytywanie...

Poleć forum