1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox - VGA - Monitor

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Akindusx, Październik 25, 2010.

  1. Akindusx

    Akindusx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 10, 2010
    Posty:
    72
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dzis przyszedl kabel VGA taki z allegro za 10zł - szary, no i troche sie zdziwilem. Mam monitor Samsung SyncMaster 2343nw, rozdzielczosc optymalna, na ktorej pracuje to 2048x1152 (na niej kolory na monitorze sa mega wyraziste, wszystko super). Podlaczylem, wszystko smiga, ale kolory juz nie sa tak wyraziste jak na TV LG 32 cale HD Ready, gralem tam na rozdzialach 720p albo 1080p (gralem wczesniej gdy nie bylo kabla jeszcze), ale to da sie przezyc, ustawilem kontrasty na max. etc i jest w miare ok, ale widac podwojne cienie na literach, pilkarzach, liniach bocznych w fifie i wszystko co ma krawedzie. Np. jak jest jakis napis juz w menu glownym konsoli to sa litery, a na koncu zdania ich jakby podwojenie (takie podwojne litery), czy to nie jest czasami wina kabla takiego taniego ? Czy na oryginalnym kablu microsofta byloby wszystko ok ?
    Tylko troche problem tez jest w tym, ze tej rozdzialki iks nie obsluguje, a na innych jakos c juz jest duzo gorsza? Czy to zalezy od monitora czy od kabla ? Bo jak puscilem na takiej rozdzialce Pesa 11 na PC (rozdzialka taka jak obecnie na xboxie) to nie bylo wlasnie tego podwojenia liter i ogolnie obraz byl duzo ostrzejszy i wyrazisty, a teraz jest taki lekko za mgłą. Ale znowu mozliwe, ze na tej nizszej rozdzialce moze tak byc i lipa :/ Co radzicie ?? Bo jednak roznica miedzy tym monitorem a TV jest spora :/
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Akindusx

    Akindusx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 10, 2010
    Posty:
    72
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  4. darmon

    darmon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2010
    Posty:
    628
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Jaki kabel kupiłeś? Czy ten kabel posiada z filtrem ? Takie rozmazania mogą być powodem bez filtra.

    Twój monitor nie ma wejścia DVI ?

    Przeczytalem twoje parametry

    Expansion / Connectivity
    Interfaces 1 x VGA - 15 pin HD D-Sub (HD-15)
    Miscellaneous
    Cables Included 1 x VGA cable
    Max Resolution 2048 x 1152 / 60 Hz

    Mam kablem DVI z filtrem przez HDMI cena 48 zł , obraz jest u mnie tak ostry jak żyletka a kolory sto razy lepsze HD niż w TV.

    W konsoli zmień na wyższą rozdzielczość ale za mgłą masz taki obraz? To raczej wina kabla bez filtra.
     
  5. Akindusx

    Akindusx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 10, 2010
    Posty:
    72
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Tak, dokladnie, obraz za lekka mgłą, literki tzw. podwójne, czyli jak konczy sie lierka to widac obok jej cień, kolory bardziej wyblakłe niz na zwykłym TV LG 32 Cale z HD Ready, np. trawa w fifie nie ma juz takiego ostrego koloru jasno zielonego tylko juz jest ciemniejszy, wiec jakie kabel polecacie ? Tylko wejscia HDMI brak w monitorze niestety ...
     
  6. Devolfor

    Devolfor Banned

    Dołączył:
    Październik 9, 2010
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    witaj, kupuj oryginalny kabel , miałem taki najtańszy i było dokładnie tak samo jak piszesz, podwójne literki , w fifie niewyraźni piłkarze nawet w dashbordzie były podwójne litery. Kupiłem używany kabel ORYGINALNY i jakość jest naprawdę dobra. :) 0 zakłóceń i ostre kolory- nie ma podwójnych literek.
    PS.Monitor mam 23'' a moja rozdzielczość to 1920x1080 .

    pozdrawiam.
     
  7. Akindusx

    Akindusx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 10, 2010
    Posty:
    72
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Kupie kabel BigBena, bo komentarze same pozytywne.

    Co do Twojej rozdzielczosci, optymalna dla Twojego monitora to pewnie 1920x1080 i taka wlasnie xbox jeszcze obsluguje, a w moim monitorze optymalna to 2048x1152 i moze dlatego jest taki obraz poniewaz rozdzielczosc, ktora ustawiam poczas gry nie jest optymalna dla mojego monitora ...hmm co myslicie ??
     
  8. Devolfor

    Devolfor Banned

    Dołączył:
    Październik 9, 2010
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    No tak , akurat się składa że to moja optymalna rozdzielczość :).

    O kablach Big Bena tez słyszałem pozytywne opinie, kup kabel Big Bena lub MS i wszystko powinno być ok :)
     
  9. Akindusx

    Akindusx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 10, 2010
    Posty:
    72
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Postanowilem odswiezyc, poniewaz wczoraj przyszedl kabelek Big Ben no i ... w porownaniu z poprzednim kablem DZIEN DO NOCY, obraz taki sam jak na TV, kolory swietne, zadnych zaklocen, obraz jest swietny :) Polecam kabel jak najbardziej i odradzam tanioche, lepiej od razu dolozyc i kupic porzadny, wtedy czujemy, ze gramy na iksie.
     
  10. cptMichaaX

    cptMichaaX XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 28, 2010
    Posty:
    1146
    Polubienia:
    57
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Ropczyce
    hej, mam tak samo podwojny ekran i słaba jakość. jaki kupic kabel?
     
  11. Macireks

    Macireks Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2011
    Posty:
    471
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Rzeszów
  12. hashpl

    hashpl Banned

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2011
    Posty:
    449
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Płock
  13. Tofik504

    Tofik504 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2010
    Posty:
    155
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    hashpl kup sobie normalny kabel HDMI-DVI (HDMI do konsoli DVi do monitora) i powinno być git a przejściówek to ja bym raczej unikał bo każda przejściówka to strata jakości bynajmniej w przypadku złącz analogowych. Ale w przypadku zlązcza cyfrowego powinno być ok choć lepiej kub normalny kabel aki jak potrzebujesz czyli HDMI-DVI
     
  14. hashpl

    hashpl Banned

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2011
    Posty:
    449
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Płock
    Tofik wlasnie o taki kabel mi chodzilo i moje pytanie, czy jakosc bedzie lepsza jezeli uzyje HDMI - DVI czy bedzie taka sama jak w przypadku wymienionego tutaj kabla VGA firmy BigBen
     
  15. papaj42

    papaj42 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 4, 2011
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Z własnego doświadczenia wiem, że różnica w jakości będzie marna. Sam mam kartę graficzną w kompie, która obsługuje HDMI, lecz nie ma wyjścia <rotfl>. Podłączyłem kablem DVI-HDMI do monitora i różnicy nie widzę. Ale spróbować zawsze warto.
     
  16. saffal

    saffal Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2009
    Posty:
    101
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Łódź
    Kup inny kabel i po problemie.
    Ps. Pisze to jedynie dlatego aby wbić 20 postów, głupie jest to że można pisać tylko tutaj.
     
  17. Macireks

    Macireks Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 1, 2011
    Posty:
    471
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Rzeszów
    Pisac sobie możesz gdzie chcesz. Tematy tylko tu możesz zakładać
     
  18. Tofik504

    Tofik504 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2010
    Posty:
    155
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    czy ja wiem HDMI-DVI to już łącze cyfrowe więc w stosunku do analoga powinno być lepiej a i przy okazji taniej bo tu może być tani kabel a różnicy nie będzie (obraz przesyłany cyfrowa a wiec niej podatny na zakłócenia wiec nie musi być ekranowany jak w przypadku kablów analogowych)
    papaj42 HDMI to takie DVI tylko dodatkowo dźwięk przesyła! Obydwa wykorzystują ten sam format przesyłania danych... ja często podłączam laptopa z HDMI od monitora kablem HDMI-DVI (mam kabel HAMA kupiony w Tesco:p) i jest obraz taki sam jak przy podłączeniu DVI-DVI (stacjonarny komp)
     
  19. cptMichaaX

    cptMichaaX XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 28, 2010
    Posty:
    1146
    Polubienia:
    57
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Ropczyce
    kupiłem big ben zobaczymy co to będzie.
     
Wczytywanie...

Poleć forum