1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox360 - moje pierwsze podejście do RGH

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez graffitikomp, Marzec 23, 2012.

  1. graffitikomp

    graffitikomp Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 13, 2012
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    witam,
    może ktoś doradzi świeżakowi w temacie XBOX. Otóż zrobiłem pierwsze podejście do tematu RGH, zgrałem nand ale schody zaczęły się od wgrywania ecc.
    Po wgraniu (a przed podłączeniem Matrixa) pojawił się RROD 0022, po podłączeniu również ale po przywróceniu oryginalnego dumpa konsola z powrotem ożyła.
    Prawdziwy problem pojawił się gdy po kolejnych kombinacjach z wgrywaniem ecc i przywracaniem oryginału, konsola złapała 0022 na oryginalnym wsadzie.
    Po wgraniu ecc mam tylko mrugającą (bez napędu) lub świecącą (z napędem) zieloną diodę. Konsola reaguje na otwieranie napędu (otwiera w trakcie pracy albo załącza konsolę jeśli jest wyłączona) oraz na przycisk parowania padów (kręcą się w kółko zielone diody), niestety nie ma obrazu. Nie wiem co źle zrobiłem ale nie było żadnego zwarcia, wszystkie punkty lutowania są ok.
    Nie mam już żadnego pomysłu jak przywrócić ją do życia. A gwoli ścisłości to Jasper 16MB z CB6750 i dashem 14699, może to coś pomoże w zdiagnozowaniu problemu.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

    pozdro
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    No, ale po wgraniu ecc ma byc czarny ekran i nic wiecej. Bedzie zamontowany matrix prawidłowo wlaczy sie xell.

    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  4. graffitikomp

    graffitikomp Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 13, 2012
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Podłączam matrixa ale xell się nie włącza, czy muszę gdzieś jakieś kondensatory lutować? Różne źródła różnie podają. Podlutowałem tylko kable do punktów ale mam ciemność.
     
  5. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    matrix zaprogramowany pod jaspera?
     
  6. graffitikomp

    graffitikomp Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 13, 2012
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Nie ja go programowałem ale miał być pod Jaspera. Czy jest jakaś inna metoda programowania dla wersji 16/256/512MB?
     
  7. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    metoda ta sama, inny wsad pod różne płyty
     
  8. graffitikomp

    graffitikomp Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 13, 2012
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Czyli jak poszedł wsad np. 256MB to nie ma prawa wstać na 16MB ?
     
  9. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    Nie - wsad dla jaspera 16/256/512 jest ten sam dla CPLD. Pytam, bo trzeba eliminować wszystkie możliwości. Tak jak akir napisał - skoro konsola nie wywala RRODa 0022, to znaczy, że ecc wgrałeś prawidłowo. Podłącz matrixa do przewodów i sprawdz, czy wejdzie do xella. Jak nie wejdzie przez pierwsze 5 minut to zostaw konsolę w stanie glitchowania na godzinę, bądz dwie. Jak nie wejdzie do xella przez tą godzinę, to musi być coś nie tak z przewodami, matrixem bądz wsadem do niego. Jak wejdzie choć raz do xella, ale czas będzie dość długi (kilka-kilkanaście minut) to zacznij się bawić w układanie i przycinanie przewodów i eksperymentuj z kondensatorami.

    Powodzenia!


    @boby2pc : wydaje mi się, że koledze chodzi o programowanie CPLD a nie NANDu :p
     
  10. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    16/256/512 to dalej ta sama płyta główna, więc jeżeli zaprogramowany na jaspera to musi chodzić.

    @up, mi też ;)
     
  11. graffitikomp

    graffitikomp Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 13, 2012
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    A uruchomienie xella to włączenie za pomocą głównego włącznika czy przycisk wysuwania napędu?
     
  12. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    z wgranym ecc masz tam tylko xella, więc nie ważne czym włączysz - zawsze ładuje ci xella.
     
  13. graffitikomp

    graffitikomp Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 13, 2012
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Nie ma znaczenia czy DVD jest podłączone?
     
  14. tel

    tel Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 28, 2010
    Posty:
    1051
    Polubienia:
    134
    Punkty za osiągnięcia:
    63
  15. graffitikomp

    graffitikomp Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 13, 2012
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Wszystkie kable podłączone, między F i masę wstawiony nawet kondensator 100nF, bez rezultatu, konsola nie bootuje z xella. Co jeszcze sprawdzić?
     
  16. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    przede wszystkim luty, długości przewodów i czy przewody (zwłaszcza cpu_rst i pll_bypass) nie przechodzą w okolicach cewek.
     
  17. graffitikomp

    graffitikomp Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 13, 2012
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    A jakieś szczególne wymogi odnośnie przewodów (grubość żył, izolacja)?
     
  18. graffitikomp

    graffitikomp Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 13, 2012
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł dlaczego konsola po wgraniu oryginalnego dumpa od razu melduje 0022 ?
     
  19. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    czym wgrywałeś oryginalny nand ? przez cmd czy jakimś programem ?

    dobra izolacja dla cpu_rst
     
  20. graffitikomp

    graffitikomp Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 13, 2012
    Posty:
    54
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Oryginalny nand wgrywany przez cmd (nandpro v2).
     
  21. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    oczywiście komendą nandpro usb: -w16 nand1.bin ?
     
Wczytywanie...

Poleć forum