1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox360(Zephy)Uszkodzone gniazdo wiatraków?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez spawn2k, Maj 9, 2011.

  1. spawn2k

    spawn2k Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 9, 2011
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam serdecznie,

    jestem tutaj nowy na tym forum więc witam się serdecznie ze Wszystkimi;).
    Mój problem jest stricte techniczny,ale jako że nie mam 20 postów muszę zamieścić go w tym dziale.
    Od pewnego czasu jestem właścicielem Xboxa 360 w wersji Core z HDMI(model płyty Zephyr,data produkcji 2008-08-26).Konsolkę kupiłem naprawdę bardzo okazyjnie w UK jako używaną w Game Shopie(preown).Po przyjeździe do Polski okazało się iż to jest jedna z wersji "mogących" cierpieć na ROD.Konsolkę przedmuchałem sprężonym powietrzem.Położyłem nową pastę pod radiatory na CPU i GPU(Arctic Silver 5).Radiatory dokręcałem równomiernie,by uniknąć ukruszenia rdzenia.Na kości pamięci(w przypadku kości pamięci dla gpu jeden radiatorów musiał zostać przycięty bo wadził o heat pipe),chipset położyłem radiatorki.Na część radiatora od gpu z heat pipe położyłem mały wiatraczek 50mm,podobnie jak na radiator od CPU(jest wycięta dziura w obudowie,by był odpowiedni przepływ powietrza)Napięcie do wiatraczków wyprowadziłem z pinów wtyczki zasilającej konsolkę przez dolutowanie się do PCB. Wiatraczki pobierają o 0,1 A.Uszczelniłem troszkę taśmą cały tunel,by nie było szpar.Niestety okazuje się iż po złożeniu całości nie kręcą się "wbudowane wiatraki",czyli te dwie 70tki w tandemie.Sprawdziłem je pod zasilaczem i działają.Huczą pod 12V aż milo.Jednakże wciąż nie działają przy podłączeniu do 3 pinowego gniazda na płycie.Zmierzyłem multimetrem i na pinach jest 1,73V,czyli za mało by uruchomić wiatraki. Nie zwarłem pinów,ani nic podobnego.Sprawdzenie zmontowanej konsoli wykonywałem przy otwartej obudowie.Oczywiście konsola uruchamia się normalnie,podobnie jak gry.Teraz pytanie.Co jest nie tak że nie złącze 3 pinowe do wiatraków nie podaje należnego napięcia??Czy pozostaje mi teraz tylko podpiąć na sztywno te wiatraki pod linie 12V(i w tym przez jaki rezystor by obniżyć napięcie a co za tym idzie to poziom hałasu)??
    Prosiłbym serdecznie o pomoc;)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. exmorf

    exmorf Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Ja bym nie szukał przyczyny tego uszkodzenia bo szkoda czasu i tak pewnie nie dojdziesz do tego co nie tak, ustaw sobie wentylatory na 7V lub 9V poradnik lub jeśli chcesz to zbuduj jakiś prosty regulator obrotów i podepnij pod 12v, z samym rezystorem nie kombinuj bo będziesz potrzebował naprawdę mocnego rezystora 3-5W bo zwykłe spalisz :)
     
  4. spawn2k

    spawn2k Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 9, 2011
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzięki za pomoc:)naprowadziłeś mnie.Nieco inaczej zrobiłem wyprowadzenia na linię 12V.Wyprowadziłem bezpośrednio z pinów wtyczki zasilającej konsolkę.Doczepiłem jeszcze 2x50mm(grafika) i dodałem regulator obrotów.Mam nadzieję że 0,2A nie obciąży zbytnio tej linii(Nie wiem ile jest pobierane nominalnie dla linii 12V,choć niby max na zasilce to 14,5A).
     
  5. JTAG

    JTAG Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 8, 2011
    Posty:
    180
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Tuż za rogiem :)
    0.2 A na pewno nie obiciazy zasilacza. one maja troche zapasu na wypadek podlaczenia urzadzen USB. przy zalozeniu ze na 1 USB przypada 0.5A to masz juz 1.5A do tego dolicz 2 karty pamieci i dysk.
     
Wczytywanie...

Poleć forum