1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Xbox360(Zephyr)Napęd nie czyta płyt?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez spawn2k, Maj 13, 2011.

  1. spawn2k

    spawn2k Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 9, 2011
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam serdecznie,

    mam pewien kłopot z napędem w Xboxie 360.Konsola jest nie przerabiana.Po włożeniu płytki (oryginalna gra),napęd "zakręci" raz-dwa płytką i na tym staje i pojawia się znów "Otwórz napęd".Przedmuchałem napęd sprężonym powietrzem,myślałem ze to jak wcześniej problem z kablem SATA,więc podpiąłem kabel z kompa i też nic.W czym może tkwić problem?
    Prosiłbym o pomoc.

    Pozdrawiam serdecznie,

    Spawn2k.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. onix212

    onix212 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    1981
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Śląsk
    prawdobnie laser juz pada i zobacz czy plyta nie jest bardzo porysana
     
  4. JTAG

    JTAG Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 8, 2011
    Posty:
    180
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Tuż za rogiem :)
    Masz 3 sposoby naprawy:
    1 kalibracja laseru - pomoże na jakiś czas, ale za to prawie darmowa naprawa :)
    2 wymiana lasera - średni koszt naprawy
    3 wymiana całego napędu - większy koszt naprawy :D
     
  5. bgszef!

    bgszef! Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 11, 2011
    Posty:
    969
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    w Miescie
    Zephyr lata swietnosci ma juz za soba. Kup nowego liteona i bedziesz mial spokoj na dlugi czas. Nie kupuj tylko czasem uzywki, bo nie wiadomo czy nie trafisz na naped w gorszym stanie niz masz obecnie.
     
  6. Marf

    Marf Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 4, 2010
    Posty:
    1024
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
  7. bgszef!

    bgszef! Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 11, 2011
    Posty:
    969
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    w Miescie
    o rly?
     
  8. JTAG

    JTAG Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 8, 2011
    Posty:
    180
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Tuż za rogiem :)
    A co ma gumka do nie czytania płyt skoro tacka się zamyka bo napęd kręci?
    Autor sam napisał że ma Zephyra a bgszef stwierdził że ten model konsoli już się wysłużył. To tak samo jak bym miał samochód malucha ze zużytym silnikiem.. Lata swoje maluch wysłużył :)
     
  9. spawn2k

    spawn2k Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 9, 2011
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Cześć:)Dziękuję za odpowiedzi:)No dobra,płytka jest czysta jak łza,ani śladu kurzu,rys czy czegokolwiek innego co by mogło robić problemy.Przedtem problematyczne było połączenie SATA.Coś chyba nie stykało i jak by się kabel wypinał,więc był dość mocno dociśnięty do napędu za pomocą szerokiej taśmy izolacyjnej.Po problemie z wiatrakami(napęd grzecznie leżał na półce) i składaniu do całości okazało się że problem z napędem się powtarza.Więc wymieniłem kabelek SATA-wziąłem normalny komputerowy.Rozkręciłem napęd,przedmuchałem sprężonym powietrzem,prowadnice przesmarowałem smarem płynnym do maszyn precyzyjnych,a laser alkoholem.Dalej jest to samo.Mam pytanie,na czym polega kalibracja lasera w tych napędach???Generalnie jak włożę płytkę,to napęd zakręci płytką ale potem staje a na dashu jest opcja otwórz/zamknij.Podejrzewam iż to kłopot albo z lasem albo związany z SATA.Co do gumki recepturki,mógłbym prosić o jakiegoś tutka ale ze zdjęciami?Spróbuję tego,choć moim zdaniem coś nie tak jest na tle połączenia SATA.Spróbuję też napęd podłączyć pod kompa co pozwoli mi wykluczyć czy to coś z płytą w konsolce czy z napędem.
    Prosiłbym uprzejmie o jakieś sugestie.

    Pozdrawiam serdecznie,

    Spawn2k:)
     
  10. rafal123_1985

    rafal123_1985 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2011
    Posty:
    81
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    jak dla mnie to ty masz popsuty laer a nie kablek sata jasne ze zakręci ci płytą bo wtedy laser sprawdza czy jest płyta nie widzi płyty i zatrzymuje napęd .
     
  11. onix212

    onix212 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    1981
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Śląsk
    jak chcesz juz do konca zjechac naped podkrec sobie moc lasera okolo miecha moze ci podziala i tak musisz kupic nowy:) i najlepiej taki jaki miala konsola o ile cie interesuja gry z ap25
     
  12. spawn2k

    spawn2k Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 9, 2011
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dziękuję za odpowiedzi:)Wygląda na to iż napęd jest w jakiś sposób dedawy gdyż po podpięciu pod komputer to nie widać go pod biosem.Czy reflash FW może rozwiązać problem??
     
  13. JTAG

    JTAG Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 8, 2011
    Posty:
    180
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Tuż za rogiem :)
    Ten napęd pod kompem nie będzie normalnie widziany jak klasyczny napęd DVD.
    Lepiej zrób dając tą konsolę do naprawy komuś kto się zna.
    Zaraz będziesz pisał że poszedł dymek lub uwaliłeś Firmware
     
  14. spawn2k

    spawn2k Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 9, 2011
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    No niestety konsolka przestała mi wstawać....Nie wiem w czym był kłopot,ale się wyłączyła i już się nie daje włączyć.Pali się zielona lampka na zasilce.Zamiga dioda zielona jak po włączeniu i się wyłącza konsolka.Dałem sobie spokój z nią.Kupiłem SLIMa i muszę przyznać że jestem pod wrażeniem.Cisza,spokój,nic nie wyje(Jedynie napęd DVD by mógł być cichszy) i się nie grzeje jak mały piekarnik.Jak dla mnie rewelka.Dzięki Bogu,za tego Zephyra dałem niecałe 29funtów,więc jakiejś mega tragedii nie ma.Z ciekawości da radę na tej konsolce postawić Linuxa lub uruchomić LiveCD?
     
  15. JTAG

    JTAG Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 8, 2011
    Posty:
    180
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Tuż za rogiem :)
    Tylko przy Jtag'u... Dash musi być max 73Xx. Zapewne masz wyższy więc nic z tego.
     
  16. spawn2k

    spawn2k Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 9, 2011
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dziękuję za odpowiedź:)Jest możliwy downgrade?
     
  17. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12091
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Nie
     
  18. robokoch83

    robokoch83 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 14, 2012
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam... posiadam dwa xboxy 360 i które nabyłem przypadkiem :) czytają kopie zapasowe ale o co chodzi... jeden ma starego softa i nie czyta nowych gier ok... drugi to elite 120gb i czyta tylko niektóre gry a z oryginałami jest ok.... więc pomyślałem że sprawdzę laser i podmieniłem je w konsolach, bez większego rezultatu... nadal wyświetla się komunikat abym przeczyścił płytkę gdzie wcześniej ten sam laser czytał płytę tylko prosił o wgranie nowszego softa... czy przyczyna może być zła przeróbka.... proszę o podpowiedzi....pozdrawiam
     
  19. konik_qaz

    konik_qaz Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 9, 2013
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam ten sam problem co spawn2k, wymieniłem już laser i dalej nic. Co robić?
     
Wczytywanie...

Poleć forum