1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

xboxa360 nie widzi dysku WD BEVT 160 GB

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Qazimodo, Wrzesień 3, 2009.

  1. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    kupiłem dysk WD BEVT 160 GB żeby go przerobić do xboxa ,odpaliłem HddHackr-a wgrałem HDDSS.bin i z dysku WD zrobił sie Fujitsu 120 GB podpiąłem do konsoli ale xbox go nie widzi

    pytanie jest takie:

    co zrobić aby był widziany przez xboxa ?

    czytałem ten poradnik
    Jak podpiąc HDD z PC do Xboxa360[BEVS, BEVT, BEAS, BJKT, BEKT, Velociraptor]
    ale utknąłem - proszę o pomoc co dalej ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    A partycje utworzyłeś? Spróbuj ponownie wgrać hddss.bin hddhackrem 0.9
    Możliwe też, że ci płyta główna chrzani LBA przez co dysk może być nie wykrywalny w konsoli. Spróbuj tego.
     
  4. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    ok partycje utworzyłem wg. opisu i w xplorer360 jest partycja 0 i 2
    doszłem do punktu "Aby utworzyć partycję nr 3 należy sformatować dysk w konsoli. " no ale jak to zrobić skoro xbox go nadal nie widzi ?
     
  5. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    kieszeń czy kabel osobno? Może to jest walnięte.
     
  6. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    Jeśli nadal ci nie widzi dysku to tak jak pisałem wcześnej, spróbuj tego poradnika (link). I zastosuj się do jego 2 części, chodzi o MHDD. Jeśli to nie pomoże to pytaj na forum xboxhacker.net
     
  7. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    kieszeń sprawna bo mam 2-gi dysk 20GB i sprawdziłem czy czasem xboxa nie uwaliłem ale ten mały działa
    czy w MHDD mam ustawić ten Native Maximum LBA address: 39070079 ? bo ten opis dotyczy dysku 20 GB ?
    (w nawiasie jest napisane że :wartości te będą różne dla 60GB i 120GB dysków ale nie napisali jakie ?)
    i czy przy włączonym komputerze mam
    a.Try to re-power HDD ? i ...
    b.Now unplug your power and data cables from your xbox 360 HDD
    słabo znam angielski - nie uszkodzę w ten sposób dysku ? lub kontrolera VIA ?
     
  8. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    Nie uszkodzisz, jeśli odepniesz kolejno zasilanie a później kabel danych (sata działa na zasadzie hot-plug, czyli możesz podpinac i odpinać przy włączonym komputerze). Jak będę miał czas (jakoś wieczorem) to sprawdzę jakie LBA ma mój 120BEVS i ci napisze.
     
  9. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    OK dzięki wielkie - czekam.......
     
  10. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    Wg mhdd LBA mojego 120 bevsa wynosi 264,429,535. Na naklejce z informacjami na dysku mam podaną inną wartość (ale jest pod koniec zasłonięta naklejką gwarancyjną lol).
    Jednak właśnie sobie coś przypomniałem. Zawsze jak podpinam tego bevsa do kompa, to konsola przestaje go widzieć i muszę ponownie wgrać hddss.bin.
    Stało się to znowu jak sprawdziłem LBA w mhdd. Po wpięciu do konsoli dysk był niewidoczny (musiałem rozkręcać znowu :p). Wgrałem na nowo hddss.bin (dziwne, bo mogę go wgrywać w kółko o_O) i dysk znowu śmiga. Żadne dane ni zostały utracone itp.
     
  11. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    Yeeeah.... Działa :D

    ponowne wgranie hddss.bin załatwiło sprawę :DD
    (moje LBA 234441648 ale co dziwne MHDD nie rozpoznał podłączonego dysku więc nic nie zmieniałem) trzeba by to w tutorialu dopisać że po utworzeniu partycji 0 i 2 trzeba ponownie wgrać tego hddss.bin i dopiero dysk widać pod Xboxem360 i można go sformatować.

    WIELKIE DZIĘKI .: strusic :. :D
     
  12. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    To nie dzieje się po utworzeniu partycji 0 i 2, to jest po prostu wina sterownika SATA (nadpisują jakieś sektory na początku dysku, a jak wiadomo hddss.bin znajduje się w pierwszych sektorach dysku, dokładnie 16-22). Jeśli byś teraz podpiął ten dysk spowrotem do komputera, to zapewne konsola znowu by go nie widziała i musiałbyś znowu wgrać hddss.bin. Przynajmniej ja tak mam. :p
     
  13. hashpl

    hashpl Banned

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2011
    Posty:
    449
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Płock
    Witam. Mam problem z dyskiem 250GB.W PC go widac natomiast w konsoli juz nie.Prawdopodobnie chodzi o te LBA, czy moglby mi ktos pomoc ?
     
  14. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
  15. hashpl

    hashpl Banned

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2011
    Posty:
    449
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Płock
    Quazi bez ironii prosze bo juz wczesniej przerabialem identyczny dysk i bylo wszystko OK a teraz w BIOSIE widze dysk Hitachi w 360Explorer_250gb_edition rowniez natomiast w xbox juz nie.Firmware (HDDSS.BIN) wgrywalem juz 5 razy i nic nie pomoglo, dlatego domyslam sie ze problem jest z LBA jednak dosc lakonicznie jest to opisane na tym zagranicznym forum.Moglby mi ktos pomoc tutaj ?

    EDIT : Dysk to WD Scorpio 2500BEVT
     
  16. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    twoja płyta główna razem z windowsem poprawia ci to LBA "naprawiajac" dysk
    pod windowsa i do współpracy z PC
    wiec musisz pod DOSem wgrac tego hdds.bin i nie podaczac do PC tylko od razu do xboxa i format
    za kazdym razem jak będziesz odpalał windowsa na PC z podlaczonym tym dyskiem będziesz tracił go
    pod xboxem bo taki masz PC i tyle ...
    albo nie podłączaj go do twojego PC ,albo zmien sprzęt [nie wszystkie płyty tak reagują] zależy od chipsetu
     
  17. hashpl

    hashpl Banned

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2011
    Posty:
    449
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Płock
    Witaj.Niestety ale juz to zrobilem.W tym momencie jestem na etapie wymiany dysku na inny, ale do rzeczy.

    Juz wczesniej przerabialem dysk 250gb na swoim PC wiec to nie mozliwe zeby nagle cos siadlo, malo tego sprobowalem przerobic twardziela na drugim kompie na innej plycie glownej (moja to Intel, drugi komp to od AMD).Oczywiscie za kazdym razem wgrywalem FW (hddss.bin) i odlaczalem od komputera i za kazdym razem konsola go nie widziala.Po odpaleniu programu HDAT2 okazalo sie ze po kazdym takim zabiegu (zmiany firmware) zalaczal sie HPA 1mb i przez to zmienialo sie LBA a zarazem xbox nie mogl wykryc HDD w konsoli.

    Pytanie tylko czego to wina ? Czy dyku czy obydwu moich komputerach.Jeszcze raz powtorze, przerabialem tydzien temu niemal identyczny dysk na swoim PC i nie bylo najmniejszych problemow.

    Pozdrawiam
     
  18. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    ja wiem tylko jedno że tego hdds.bina musiałem wgrywać dwukrotnie
    pierwszy raz jak modyfikowałem dysk hddhackerem i ustawiłem partycje - tez mi go xbox nie widział
    [nie wolno póxniej windowsa z podpietym dyskiem uruchamiać bo go "poprawi"] tylko restartnąć
    kompa i jeszcze raz po modyfikacji wgrać hdds.bina i wtedy xbox od razu mi go łapał
     
  19. hashpl

    hashpl Banned

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2011
    Posty:
    449
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Płock
    Quazimodo czy dobrze rozumiem ? Wgrywam HDDSS.BIN , tworze partycje automatycznie przez hddhackr nastepnie wylaczam komputer, zalaczam ponownie hddhackr i jeszcze raz wgrywam hddss.bin ale juz bez tworzenia partycji ? PS. podczas przerabiania dysku wszystkie inne HDD z PC sa oczywiscie odłączone.
     
Wczytywanie...

Poleć forum