1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

XP zawiesza się po podłączeniu napędu przez kontroler SATA

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez szybciutki, Październik 15, 2011.

  1. szybciutki

    szybciutki Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 15, 2011
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam, zakładam temat bo szukajka forumowa ani google nie chcą mi za bardzo pomóc. Jeżeli ktoś chce sobie nabić posta "użyj szukajki" to byłoby mi bardzo miło gdyby podał link do tematu, bo mi się nie udało zbyt wiele znaleźć.

    No więc podłączam napęd przez kontroler (chipset via), zasilanie z konsoli i komputer przestaje reagować tzn. nie działa myszka, klawiatura. po odłączeniu zasilania konsoli komputer jest dalej zawieszony, czasem pomaga wyciągnięcie myszki z portu i ponowne wsadzenie, po naciśnięciu power na kompie, zanim się wyłączy na chwilę powraca możliwość sterowania nim.
    Kontroler z takiej aukcji: KONTROLER PCI IDE SATA RAID + BIOS AK60A (1851790500) - Aukcje internetowe Allegro, sterowniki zainstalowane z płytki dołączonej do zestawu
    system operacyjny: XP sp2
    Napęd 16d2s z wgranym jakimś starym ixtreme


    co zrobiłem:
    -Kombinowałem coś w biosie, ale siusiak z tego wyszedł
    -użyłem czegoś co się nazywa DRIVE CLEANUP, to też nic nie dało "Download drivecleanup.zip - Free Download from www.uwe-sieber.de
    -Użyłem myszki pod port PS zamiast USB bo kiedyś coś komputer świrował i to wtedy pomogło
    -Zainstalowałem od nowa sterowniki

    Jak rozwiązać ten problem, czy jest to częsty przypadek? czy są jakieś alternatywne stery?

    Wiem, że najłatwiej byłoby to ogarnąć pod DOSEM, ale nie mam jak go zainstalować, bo komputer nie może zostać sformatowany (siła wyższa)
    Czy znaczenie może mieć to w który slot włożyłem kontroler? jest w trzecim, po drodze jest jeden wolny, ale ciężko tam jest z miejscem.

    Cel zabawy: iXtreme 2.0

    Pozdrawiam!
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. darmon

    darmon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2010
    Posty:
    628
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
  4. dzemik2009

    dzemik2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 13, 2009
    Posty:
    145
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    POLSKA
    musisz usunąć plik viamraid z katalogu Windows\system32\driver\ reset kompa i już się nie powinien zawieszać
     
  5. szybciutki

    szybciutki Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 15, 2011
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    http://images39.fotosik.pl/1120/fab1fc15cd61a165.jpg
    nie umiem wkleic zdjęcia, pewnie jakieś blokady na świerzaków..

    W kazdym razie nie mam takiego pliku o jakim mówisz, wszystkie viamraid jakie mam są na screenie, pytanie czy jest tam ten potrzebny?

    Pozdro i dzięki za pomoc
     
  6. kamill1122

    kamill1122 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 28, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam.
    Ja mam na to swój sprawdzony sposób.
    Wgraj sobie wondowsa na innej partycji czystego bez żadnych sterowników i wtedy flas***.
    Też tak miałem jest to wina sterownika VIA.
     
  7. CSpec

    CSpec V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2011
    Posty:
    1586
    Polubienia:
    579
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    K-PAX
    w 98% kontroler za 14,45 = Chipset PROMISE= Kosz

    tyle w temacie dziękuje do widzenia.

    zrób zdjęcie kontrolera jeszcze
     
  8. szybciutki

    szybciutki Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 15, 2011
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no tak chyba będę zmuszony zrobić, tylko pytanie co później?
    mam wgrać oryginalne sterowniki- znowu te same (które znowu mogą nie banglać)?
    co jak to nic nie zmieni?

    Czy mając całkiem czystego windowsa, zrobionego stricte pod f***, jungleflasher jest na tyle stabilny, żeby mu zaufać i wgrywać nim fw czy i tak lepiej się bardziej naszarpać i to ogarniać dosem?

    chyba będę musiał sobie znaleźć jakiegoś komputra za czteropak i skonfigurować tylko do zadań specjalnych :D

    pozdrawiam :)

    edit:
    nie mam warunków, żeby robić zdjęcia
    wygląda tak:
    http://www.kgmedia.pl/AK60A/AK60A.jpg
    z tego co się orientowałem to wiele osób korzysta z takich, więc nie wiem czy 98% jest do kosza..
     
  9. CSpec

    CSpec V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2011
    Posty:
    1586
    Polubienia:
    579
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    K-PAX
    Chłopie czy ty jesteś ślepy? na jakim chipsecie masz ten wynalazek?
     
  10. slimak_110

    slimak_110 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 16, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    14
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Nowe Miasteczko
    Jakby miał na innym chipsecie to po prostu nie wgrał by przeróbki. Nic by się nie zawieszało. Musisz pokombinować w tym rejestrze tak jak kolega mówił. A jak to nie zadziała to wgraj system od nowa, na pewno pomoże.
     
  11. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12080
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Kontoler to raz, ze lipa. Jesli nie ma viaraid w driver. To sprawdzic pod dosem np dyskietka lub pendrive, instalowac a dysk heb

    Wysłano z LG-P500 z użyciem Tapatalk
     
  12. CSpec

    CSpec V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2011
    Posty:
    1586
    Polubienia:
    579
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    K-PAX
    A czy on wgrał? ręce opadają.
    w 98% wynalazek promise po podłączeniu napędu zawiesił by się

    Nie dość że temat odgrzebujesz to jeszcze nie wiesz co piszesz :p
     
  13. petroz

    petroz Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 1, 2010
    Posty:
    1041
    Polubienia:
    306
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żarnobyl
    a nie możesz zrobić pendrive botowalnego z dosem?
     
  14. slimak_110

    slimak_110 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 16, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    14
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Nowe Miasteczko
    Sorry ale muszę się zbuntować. Nie koniecznie by się zawiesił. Po prostu JG nie wpisał by przeróbki. Miałem też taki problem. Potem kupiłem na chipie via i wszystko śmiga. Nie powiedziałem, że wgrał. Powiedziałem tylko, że chipset wcale nie musi być tego przyczyną.
     
  15. rychmar

    rychmar Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 7, 2013
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    U mnie jest taki problem odczytałem klucz , skasowałem flesha i się zawiesił teraz nie wykrywa mi napędu, jak skasuje plik viaraid to nie wykrywa napędu, jak jest ten plik to wykrywa ale się zawiesza.
    Windows XP karta PCIMCIA BC188
    Pod Dosflash nie widzi wogóle napędu.
    No jakaś masakra.
     
  16. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12080
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Wykasuj plik zrob erase liteon po skasowabiu czeka na status wylacz i włącz naped. Wykryje uklad bedzie można wgrac fw
     
  17. rychmar

    rychmar Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 7, 2013
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Problem w tym że jak usunę plik viamraid to mi się zmieniają porty I/O i pod żadnym nie znajduje napędu mam status 0xFF albo 0x0
     
  18. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12080
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Pamietasz na jakim porcir miales napęd? Jesli tak wybuerz go i daj erase. Naped sie juz nie pojawi normalnie
     
  19. rychmar

    rychmar Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 7, 2013
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Problem w tym że jak wykasuje ten plik to porty się zmieniają na inne i nie ma tego pod którym widzi napędy.
     
  20. lolekw660i

    lolekw660i Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 12, 2011
    Posty:
    116
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Koszalin
    Miałem to samo, że system sie wieszał lub nie chciał przejść tryb vendro :p Zrób pendrive botowalnego (niżej link z instrukcja) wrzuć dosflasha i plik z przeróbką i odpalasz pendrive jako first w biosie lub przy starcie kompa gdy ładuje biosa wciskasz f8 i wybierasz pendrive jako pierwszego i odpala Ci sie dosflash i tam Ci pójdzie bez problemu :p
    Bootowalny pendrive USB z Windows
    https://www.youtube.com/watch?v=nhcekGUJEqc
     
  21. rychmar

    rychmar Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 7, 2013
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Próbowałem z Dosflash i nie wykrywa napędu, wywala mi 4 porty IDE i komunikat że nie ma ATAPI
    Próba na kompach Dell D800 i D630.
     
Wczytywanie...

Poleć forum