1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

zamiana LCD na Plazme

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Shibby, Marzec 27, 2009.

  1. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Siemano!
    Od jakiegoś czasu mam LCD Samsung LE32a553
    Zaczyna mi doskwierać smużenie i zastanawiam się czy nie kupić sobie małej plazmy 32PG6000.
    cena jest praktycznie taka sama jak mojego tv'ka.
    I chciałbym się Was poradzić czy warto.
    Ew 37" mogę jeszcze przełknąć
    Dodam że nie potrzebuje dużego telewizora i zależy mi na małym poborze mocy.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. AGUARES

    AGUARES Banned

    Dołączył:
    Luty 13, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    ja polecam plazme viera panasonica 37" lub 42" swietne telewizory zuzycie pradu jest praktycznie takie same jak w lcd dlatego ze jest dynamiczny pobor mocy ale za to obraz masz bajka
     
  4. magiczny

    magiczny Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2008
    Posty:
    597
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wrocław
    Biorąc telewizor plazmowy napewno nie zaoszczędzisz, plazmy są bardziej prądożerne niż lcd. Lepiej kup nowego lcd albo napraw tego co masz.
     
  5. vagner

    vagner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2008
    Posty:
    410
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Zły pomysł 5x więcej prądu to cholerstwo(plazma) zżera. Ale to twój wybór, jeśli myślisz ze smużenia na takiej plaźmie będą mniejsze, a już napewno gdy piksele zaczną ci sie wypalać :/
     
  6. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Człowieku weź się ogarnij!!!! Jakie pixele w plazmie?
    LCD i Plazmy pobierają prąd na tym samym poziomie tylko charakterystyka poboru jest inna.

    Jak nie masz pojęcia na dany temat to się nie odozywaj.


    Podstawa jest taka, jesli LCD na Plazme to tylko Plazme nowej generacji.
     
  7. AGUARES

    AGUARES Banned

    Dołączył:
    Luty 13, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    jak nie masz podstawowej wiedzy to sie nie odzywaj !!! plazmy maja dynamiczny pobor mocy to co jest podawane to przy calkowicie bialym ekranie wiec sumasumarum wychodzi na podobny pobor do lcd ktore wala po oczach jak jażeniwki po drugie jakie piksele ????? i po trzecie jakie smuzenie ???? :DD

    bierz plazme a nie sluchaj glupot !!!!
     
  8. Porcky

    Porcky Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Chełm
    Telewizory LCD wypadają lepiej od plazmy jeśli są <42" więc radze dobrze się zastanowić, pobór mocy wypada podobnie, sam mam plazmę firmy Panasonic z serii Viera i jestem bardzo zadowolony :)
     
  9. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
  10. tajson86

    tajson86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2008
    Posty:
    474
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    wawa
    ten telewizor jest archaiczny (hd ready) i za drogi poszukaj na Allegro plazmy full hd opłaca się powyżej 42 cali
     
  11. wujek

    wujek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 4, 2008
    Posty:
    86
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    ostrowiec
    tajson, a po co mu fullHD ? możesz rozwinąć swoją myśl ?

    primo uno - na palcach "jednej" ręki można wyliczyć gry w FHD

    secundo uno - do ogladania sdtv/hdtv, dvd lepsze będzie hd ready. Paradoksalnie mniejsza rozdziałka maskuje niedoskonałości sygnału

    trzy uno - kwestia zużycia prądu została już opisana i jest tak że nawet można zmusić plazmę 42" (tabliczka znamionowa na 480W) przy normalnym oglądaniu do poboru 130W!!!!!!!

    cztery - rozdzielczość 1024x720 to właśnie prawidłowe hd przy konsoli i hdtv, a nie 1366x768
    pięć

    5. jeśli ma być 32" to nie wachaj się, tylko kupuj tego LG, miałem go na sklepie i naprawdę bije na głowę lcd pod względem naturalności kolorów (nie ma przekolorowywania obrazu, oraz czas reakcji)

    6. jeśli 37", to polecam th-37pv80 - właściwie to jedyny słuszny i jedyny wybór (37" to tylko panas),

    7. i na koniec dla "znawców" - czas reakcji - dobre lcd mają go na poziomie 4 milisekund (zazwyczaj 100Hz), lub 5-8, natomiast każda plazma ma czas na poziomie 0,001 ms i oczywiście też będzie smużyła jeśli podamy mu dziadowski obraz typu HBO/HBO2/HBO C.
     
  12. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Stary ja właśnie nie potrzebuje FHD na LCD mi rozdziałka HD nie przeszkadza to na plazmie tym bardziej .
    W sumie to chce tylko wyeliminować smużenie i chyba jednak będę brać tego LG 32PG6000 to w sumie prawie to samo co mój samsung tylko 100hz ;]
    I tak naprawdę nic więcej mi nie potrzeba ;]
    Ten panas to jednak na pewno przekracza moje oczekiwania od telewizora .
     
  13. tajson86

    tajson86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2008
    Posty:
    474
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    wawa
    twój wybór tylko jak kiedyś kupisz sobie odtwarzacz Blu-ray to co będziesz wymieniał telewizor,trzeba patrzyć przyszłościowo ale skoro chcesz telewizor tylko do konsoli to ok(pomyśl o next genach ,przecież telewizora nie kupuje się na 2-3 lata - chyba...)
     
  14. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Ja naprawdę nie jestem wymagający i jak taki film BL odpalę na HD to i tak mnie wciśnie w fotel ;]
     
  15. KrzQ

    KrzQ Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 6, 2008
    Posty:
    494
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin,Doncaster
    no wlasnie, chyba.
    sa ludzie co dokladnie po 3 latach wymieniaja tv na nowy i moze kolega tak ma, nie wiadomo;)
     
  16. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Dobra w sumie co nieco rozjaśniliscie mi w głowie i po przemyśleniach zostały 2 opcje:
    MarketAGDRTV- ogromny wybór sprzeu RTV i AGD - Telewizor plazmowy LG 32PG6000
    MarketAGDRTV- ogromny wybór sprzeu RTV i AGD - Telewizor plazmowy LG 42PG200R
    42" ma trochę gorszy kontrast dynamiczny, ale za to te 10" więcej o to tylko za 500zł ;D
    Z tego co czytałem na plazmach nie widać tak wyraźnie kwadratowych pixeli jak na LCD i zastanawiam się czy będzie widać jakąś różnice miedzy 32 a 42
     
  17. KrzQ

    KrzQ Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 6, 2008
    Posty:
    494
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin,Doncaster
    jak juz to bierz jakiegos samsunga, tv sa zaje...te a powyzej 40 to juz widac roznice
     
  18. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
  19. Warper

    Warper Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2009
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Bierz Panasa są dwie firmy liczące się (rozwijające jeszcze) w technologii PDP Pioneer (Kuro) i Panasonic sam mam panasonica >>ten<< wątek mówi sam za siebie jedyny słuszny wybór w tej cenie. Nie przjmuj sie FullHD i ludzmi którzy Cię na to namawiają (tymczasowe wywalenie kasy w błoto, oczywiście za 5-10 lat moze sie przyda ale raczej zmienisz TV) różnicy nie rozpoznasz z odległości z jakiej będziesz oglądał TV to raz, dwa pobór prądu w normie, trzy-kolorki, cztery brak smużenia, pięć-czerń, sześć-jednolite podświetlanie, można by tak bez końca. :) Powodzenia.
     
  20. wujek

    wujek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 4, 2008
    Posty:
    86
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    ostrowiec
    Shibby mam właśnie od października ps42a451 samsunga - przy tv, hd i x360 sprawuje się znakomicie, a oglądam tv z odległości 2-2,5m, a gram z niecałego metra (tv już dawno zrobił się za mały =). Jest to pdp lepszy niz 42pg200 - porównywałem oba. Możesz wziąć pod uwagę jeszcze panasa serię pv80, ale w niektórych egzemplarzach występują tzw. zielone węże.

    A co do blueray - i tv hd ready - też bez problemu odpalisz wszystkie płyty BD, także spoko

    ps. pamiętaj tylko o dotarciu plazmy
     
  21. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    NO!
    Właśnie o to chodziło ;]
    Cena zadowalająca i pomimo że to żadna nowość dla mnie będzie idealny.
    Rozsądnym wyborem byłby TH37PV80.
    PV8 patrząc na specyfikacje wydaje się bardzo okrojony przy stosunkowo małej różnicy cen.
    A znowu PV80 42" będzie jadł już powyżej 300W
    Tak podsumowując
    100hz, świetny kontrast, masa filtrów i nawet nie za duży pobór mocy
    Biorę! ;]
     
Wczytywanie...

Poleć forum