1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Zamiana napędu DVD na HDD 3,5"

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez kepaic, Luty 28, 2010.

  1. kepaic

    kepaic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2007
    Posty:
    214
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    krk
    W związku z tym że już od dłuższego czasu istnieje XBR, gry można bootować bezpośrednio z dysku konsoli i kopiować je na niego przy pomocy PC, zastanawiam się czy dało by się w miejsce xboxowego napędu DVD włożyć zwykły dysk 3,5"?

    Takie pecetowe twardziele są trochę tańsze od laptopowych 2,5" i można je dostać w większych pojemnościach. Za cenę 500GB na 2,5" można mieć 1-1,5TB w 3,5". Skoro napęd DVD przy XBR wydaje się być zbędny (nie wiem bo sam nie mam XBR, ale trochę czytałem), to czy nie można by bo zastąpić twardzielem? Nie dość że zyskamy na tańszej przestrzeni dyskowej to w dodatku dysk byłby schowany w konsoli, można by się pozbyć go z obudowy (konsola wyglądała by jak wersja Core, bez dysku).

    Wykonalne? Jedyne co mi przychodzi do głowy to temperatura - dysk będzie się bardziej grzał niż nieużywany napęd DVD, więc to może szkodzić konsoli bardziej niż mały 2,5" HDD umieszczony w xboxowej kieszeni na obudowie.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. lukeskajloker

    lukeskajloker Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
  4. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Układ który steruje dvd jest tylko pod niego zrobiony- tak łopatologicznie wytłumaczyć można. Może scena coś w przyszłości zrobi w tą strone.
     
  5. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    a co za problem podlutowac kabel sata do plyty glownej? 7 kabelkow tylko, zasilanie wezmiesz z wtyczki zasilacza i lecimy ;)
     
  6. zg2yt

    zg2yt Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 17, 2008
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  7. odblast

    odblast Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2010
    Posty:
    51
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    za dobrze by było
     
  8. ZigUS

    ZigUS Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 9, 2008
    Posty:
    93
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    tak jak napisał zg2yt ..... da się
     
  9. kepaic

    kepaic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2007
    Posty:
    214
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    krk
    Noo, wiedziałem że fizycznie jest to jakoś do zrobienia :)

    Dzięki za link zg2yt, po zrobieniu kabli wg. tego tutka i zamontowania jakimś sposobem dysku w miejscu napędu DVD będziemy mieć xboxa z niedrogim (lub drogim, ale ogromnym!) dyskiem wewnętrznym w ładnej, schludnej obudowie :)

    Będzie trzeba nad czymś takim pomyśleć, ale najpierw muszę wymienić mojego xboxa na jakiegoś zXBR'owanego.
     
Wczytywanie...

Poleć forum