1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Zamiana systemów pomiędzy dyskami.

Temat na forum 'PC' rozpoczęty przez Pi0n3r, Styczeń 17, 2016.

  1. Pi0n3r

    Pi0n3r Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 23, 2014
    Posty:
    52
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Kraków
    No cześć! Potrzebuje małej pomocy z zamianą systemów pomiędzy dyskami... "ale o co chodzi?!" to tłumaczę: W moim laptopie jest dysk 250GB (nazwijmy go dyskiem "A") na którym jest Win 10 a w siostry lapku jest dysk 500GB (nazwijmy go "B") z Win 8.1 Powiedziała, że nie potrzebuje tak dużego dysku a do tego niedługo zmienia laptopa więc mogę go sobie wziąć ale żeby jej pliki i system zostały. Więc chcę zrobić tak, że mój system + pliki (coś jak kopia 1:1) poszły na dysk B a system + pliki siostry poszły na dysk A. Wydaje mi się, że wystarczy zrobić klona dysku A i B jakimś programem, zamienić te klony pomiędzy dyskami i "stary" system usunąć... Czy jak to zrobić? żeby nie było problemu, że system się nie uruchamia czy coś podobnego. Z góry dzięki za pomoc ;)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. krzys1190

    krzys1190 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 21, 2008
    Posty:
    3466
    Polubienia:
    1234
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Programów jest cała masa ja używam od lat w takich i podobnych przypadkach HBCD na którym jest przedpotopowy program o nazwie GHOST. W twoim przypadku najpierw zrób obraz dysku A(500GB) na dysk C, sklonuj dysk B(250GB) na A i przywróć kopie/obraz leżący na dysku C na na pozostały dysk B.
     
  4. Pi0n3r

    Pi0n3r Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 23, 2014
    Posty:
    52
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Kraków
    Tak właśnie myślałem żeby użyć Hiren's... tylko jak ten klon będzie wyglądał? będzie to coś w postaci foldera w środku któregojest idealna kopia dysku czy raczej .zip albo .iso? jeśli powiedzmy .iso to wystarczy, że rozpakuje go daemon tool albo podobnym na dysk i będzie działać?
     
  5. kuleczka91

    kuleczka91 Dziewczyna Dziewczyna Xbox One Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 19, 2014
    Posty:
    3270
    Polubienia:
    1863
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Kobieta
    Ghostem również kiedyś przywracałam. Swego czasu korzystałam jeszcze z TuneUP Utilities jak dobrze pamiętam ;)

    Jak dobrze pamiętam to dostaniesz plik z programu. Po prostu musisz mieć ten sam program na obu komputerach i bez problemu program Ci to wszystko zrobi.
     
  6. Pi0n3r

    Pi0n3r Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 23, 2014
    Posty:
    52
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Kraków
    Jak się nie pogubię z plikami to będzie dobrze, gorzej jak coś złego z prostej nieuwagi kliknę w programie to mam... Dzięki bardzo! Pozdrawiam ;)
     
  7. kuleczka91

    kuleczka91 Dziewczyna Dziewczyna Xbox One Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 19, 2014
    Posty:
    3270
    Polubienia:
    1863
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Kobieta
    Nazwij sobie każdy plik osobną nazwą to będziesz wiedział co gdzie masz wgrać :) a poza tym jak wgrasz nie ten to zmienisz obraz i dasz prawidłowy :D
     
  8. krzys1190

    krzys1190 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 21, 2008
    Posty:
    3466
    Polubienia:
    1234
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Nic się nie pomylisz to jest właśnie zaleta ghosta jest banalnie prosty bo ma aż 3 opcje i za to go uwielbiam.

    Plik to archiwum, program sobie tworzy obraz dysku/partycji, na HBCD jest też explorer tego archiwum wiec możesz je przeglądać.

    Ja zapisuje do GHO.
     
  9. imvho

    imvho Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2016
    Posty:
    87
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Nie żaden hirens czy jakiś skostniały trup, tylko nowsze oprogramowanie. Masz tutaj to co dedykowane, nowe http://clonezilla.org/

    i przede wszystklim poradzi sobie z resizem partycji nie uwalając przy tym MBRa i systemu
     
  10. Pi0n3r

    Pi0n3r Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 23, 2014
    Posty:
    52
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Kraków
    Rozbawiłeś mnie pierwszym zdaniem :D No to spróbuje Clonezilla'e ;)
     
  11. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1067
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    typ gpt więc tylko programy które to obsługują. stary ghost no way

    Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka
     
  12. krzys1190

    krzys1190 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 21, 2008
    Posty:
    3466
    Polubienia:
    1234
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Ja używałem ghosta po wielokroć jak powiem 100 razy to nie skłamie i nigdy ale to nigdy nic się nie schrzaniło. Co do gpt to nie wiem nie mam potrzeby używania takiego systemu plików na ten moment ale skoro @akir@akir pisze że nie działa to odpada.
     
  13. Pi0n3r

    Pi0n3r Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 23, 2014
    Posty:
    52
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Kraków
    GPT to w systemach na (U)EFI jeśli się nie mylę... no jeśli tak to rzeczywiście GHOST odpada bo laptop siostry to dziadowe lenovo z EFI :D
     
  14. krzys1190

    krzys1190 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 21, 2008
    Posty:
    3466
    Polubienia:
    1234
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    UEFI nie oznacza od razu że masz partycję gpt, ja w tym roku złożyłem nowego PC i mam uefi (które nawet polubiłem) a ghost działa bez problemu, gpt stosuje się w określonym celu.
     
Wczytywanie...

Poleć forum