1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Zapłacę za pomoc! Xbox przez router do pc - sieć jest w obu, ale się nie widzą.

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez orzech86, Grudzień 13, 2010.

  1. orzech86

    orzech86 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 2, 2009
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam,
    Mam następujący problem. Podłączyłem xboxa do routera niekrosowanym kablem, od razu wykrył sieć i wszystko hula. Laptopa mam podłączonego do sieci przez wii do tego routera. Niestety komputer nie widzi xboxa a xbox kompa. Bramę ustawiłem taką samą i ogólnie jestem prawie pewny, że wszystko ustawiłem tak jak trzeba. Oczywiście wyłączyłem firewalla, antywirusa i wszystkie zapory. Przeczytałem już setki tematów, ale nic do tej pory nie pomogło. Mój system operacyjny to windows 7, dodatkowo wchodząc w opcję w sieciach "pokaż pełną mapę sieci" wyświetla mi się tam xbox, więc komputer tak jakby widział tego xboxa, ale nie do końca, bo nie da się go zpingować. Tutaj screen: xbox.png | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl
    Jeśli uda się komuś rozwiązać problem, obiecuję przesłać 10zł na konto paypal.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. bembenos

    bembenos V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    707
    Polubienia:
    51
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Myślę, że jeśli sam wpisywałeś ustawienia to coś musiałeś pomylić. Zautomatyzuj może ustawienia IP itp. i zobacz co się dzieje.

    PS. Żeby nie było: nie chce kasy, ba, nawet PayPala nie mam.
     
  4. Kipomek

    Kipomek Banned

    Dołączył:
    Listopad 24, 2010
    Posty:
    108
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    O tam OOOO ->
    hmm nie znam sie raczej, ale sprobuj moze podlaczyc komputer do xboxa przez ethernet?
     
  5. orzech86

    orzech86 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 2, 2009
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Próbowałem już robić to automatycznie, ale też nic nie wykrywa. Ba, był wczoraj u mnie koleś, który naprawdę nieźle zna się na sieciach i coś tam próbował. Wpisywał ręcznie, automatycznie i inne kombinacje znane ludzkości. Po godzinie się wkurzył i poddał. Xboxa próbowałem podłączyć bezpośrednio do kompa i też lipa - pisze, że kabel jest uszkodzony itp. Oczywiście próbowałem dwoma kablami, crossowanym i nie - oba są sprawdzone i działające. Straciłem już kilka dni siedząc przy tym i czuje, że skończę w psychiatryku jak mi się to nie uda ;D Naprawdę, wyczerpałem już chyba wszystkie opcje i przeczytałem pół internetu. Jeśli macie kolejne pomysły to czekam z niecierpliwością. Pozdrawiam
     
  6. krosfajer

    krosfajer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2009
    Posty:
    376
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Jeśli laptop łączy się przez wifi to nie wykrywa Xboxa. Dopiero jakbyś podłączył laptopa i Xboxa kablami do routera, albo udostępniał połączenie internetowe z laptopa do Xboxa to wtedy będą się widzieć.

    Ale włączyłeś udostępnianie z wifi na ethernet?
     
  7. bembenos

    bembenos V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    707
    Polubienia:
    51
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Jeśli masz router to po co Ci aby Xbox widział komputer i na odwrót?
     
  8. krosfajer

    krosfajer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2009
    Posty:
    376
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    O rany przecież jak mu się zachce obejrzeć pornosa, którego ma na komputerze to sobie odpali go z Xboxa używając udostępniania multimediów w kompie przez WMP, albo WMC.
    I nie będzie musiał chodzić do komputera.
     
  9. orzech86

    orzech86 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 2, 2009
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Czyli rozumiem, że nie da się takim trybem: xbox kablem do routera + laptop wii do routera?

    Nie za bardzo wiem, gdzie to jest... ale pewnie tak, bo powłączałem i odblokowałem wszystko co się da.
    Nie ukrywam, że najwygodniej by było, żebym nie musiał podłączać laptopa kablem, bo jak koledzy słusznie zauważyli, chciałbym sobie oglądać filmy z kompa na tv bez wstawania z łóżka ;)
    Dodam, że w mojej sieci mam jeszcze dwa inne laptopy i jednego xboxa, którego czasami kumpel używa (tylko on posiada wii do tego xboxa) - nie wiem czy to pomocna informacja, ale może ma jakieś znaczenie.
    p.s. Dlaczego w pełnej mapie sieci ( http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/268b97d8c560b25d.html ) pokazuje mi tego xboxa, a w konsoli nic nie widać i sprzęty się nie widzą?

    EDIT: UWAGA koledzy, kolejna informacja, która może ma znaczenie: Otóż przed chwilą pożyczyłem od kumpla wirellesa do xboxa, pięknie sieć wykryło automatycznie itp, ale dalej brak kontaktu z komputerem :/
     
  10. kufer111

    kufer111 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    618
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Zdolny Śląsk
    zobacz na stronie konfiguracyjnej routera czy nie masz czasem wyłączone uPnP
     
  11. MaverickPL

    MaverickPL Guest

    Ale jak ci go ma widziec? I co z tego ze nie mozna go ping'nac? Nie mozna bo xbox pewnie ma wyblokowane odpowiadanie na pingi i tyle.
    Skoro i xbox dziala i laptop dziala to z czym masz problem?
    Jaki ty checsz miec kontakt z komputerem? Napisz moze lopatologicznie o co ci chodzi, bo potejzewam ze chcesz uzyskac cos czego niema albo szukasz dziury w calym.
     
  12. orzech86

    orzech86 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 2, 2009
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Kufer - niestety nie znam hasła do routera i nie wiem jak wejść do jego ustawień.
    Maverpic - A więc łopatologicznie: Mam podłączonego xboxa do internetu i mam w tej samej sieci podłączonego laptopa. Problem polega na tym, że chciałbym udostępnić pliki z komputera na xboxa. Jeszcze prościej: Chcę słuchać muzyki i oglądać filmy na xboxie, które znajdują się na dysku twardym komputera. Chcę to zrobić za pomocą windows media center, ale komputer nie widzi xboxa a xbox komputera i tu jest problem. Wybaczcie, ale ciężko u mnie z przekazywaniem informacji ;)
     
  13. mikesc

    mikesc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 19, 2009
    Posty:
    46
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    napisz czy chodzi o WMC - windows media center ? i wtedy XBOX jako Media Center Extender.

    jezeli tak to moze to pomoze

    YouTube - How To Set Up Windows Media Center| Xbox360| Easy Tutorial

    ps. chyba nikt tu nie bedzie bral kasy od Ciebie za pomoc - moze kiedys Ty komus pomozesz :D

    pozdro
     
  14. mikesc

    mikesc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 19, 2009
    Posty:
    46
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    ok, zobacz tutorial post wyzej i powiedz w ktorym momencie komp nie widzi X-a.

    Ja mam u siebie wifi i x-a i laptoka podlaczone do jednej sieci. Probowalem polaczyc przez WMC ale tez dostawalem jakis blad, ze nie moga sie polaczyc (ale widza sie nawzajem). Jak bede mial chwilke to pewnie bede kombinowal u Siebie :) narazie powiedz co u Ciebie nie gra jak stosujesz sie to tutka

    pozdro
     
  15. Fannadil

    Fannadil Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2010
    Posty:
    249
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    jezeli masz win7 to ustawiasz wszystko na automat wchodzisz do programu na kompie i wszystko sie samo powinno pieknie ustawic
    tez mialem problem z tym
     
  16. orzech86

    orzech86 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 2, 2009
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Tak, chodzi o windows media center. Sorry za błąd. Jeżeli chodzi o kasę to po prostu jestem już zdesperowany i zmęczony tym, więc jeżeli będzie to dla kogoś mobilizacja, żeby mi pomóc to bardzo się cieszę i na pewno dotrzymam słowa, jeżeli cel zostanie osiągnięty ;) Dzięki za link, już sprawdzam.
    Fannadil - no właśnie. W teorii wszystko powinno hulać, ale w praktyce coś jednak nie działa. Może coś w kompie blokuje, ale chyba wykluczyłem już wszystko.
     
  17. lukasx86

    lukasx86 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 12, 2010
    Posty:
    102
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sosnowiec
    Panowie nie ma się co wywodzić na ten temat. Jestem sieciowcem i nie ma możliwości uruchomienia windows media extender na windows 7! Próbowałem nawet uruchamiać ręcznie wszystkie usługi odpowiadające za WMC i nic. Za cholere nie idzie. Z powodu braku pomysłów darowałem sobie.
    Może na tym forum są jakieś mądrzejsze głowy i udało im się to uruchomić? Zastrzegam że mam Windows 7 professional

    edit:
    Komputer i xbox po wifi podłączony. Prawdopodobnie będę musiał zmienić router na jakiś "n" bo "g" 54Mb to może być a mało i dlatego nie można dodać extendera, ale mogę się mylić
     
  18. mikesc

    mikesc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 19, 2009
    Posty:
    46
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    sprawdz jeszcze ten

    YouTube - Use Xbox 360 as Windows Media Center Extender

    moze jest 'czytelniejszy' :)
     
  19. orzech86

    orzech86 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 2, 2009
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    A więc: Obejrzałem oba tutoriale. Wszystko robię i robiłem wcześniej dobrze. Ale niestety jak dodaje extender i wpisuje kod to pojawia się problem. Komp myśli myśli i na konfiguracji komputera (czyli tym pierwszym punkcie na samej górze) się kończy. Może ktoś potwierdzić słowa lukasa? Nie żebym nie wierzył, ale zawsze wolałbym mieć tą pewność.
     
  20. mikesc

    mikesc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 19, 2009
    Posty:
    46
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    jaki masz system ? bo o tym nie gadalismy, ja mam viste
     
  21. Fannadil

    Fannadil Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2010
    Posty:
    249
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gdańsk
    a mi wmc na win 7 home premium smiga chociaz tez mialem problemy
    moze antywirus wam blokuje albo cus
     
Wczytywanie...

Poleć forum